Úvod Kultura Osobností české fotografie roku 2014 Antonín Kratochvíl
KulturaSpolečnost

Osobností české fotografie roku 2014 Antonín Kratochvíl

34

Celosvětově známý fotograf Antonín Kratochvíl se stal držitelem titulu „Osobnost české fotografie 2014 – za dlouhodobý přínos fotografii“. Cena mu byla slavnostně předána v pondělí 9. března 2015 na Valné hromadě Asociace profesionálních fotografů České republiky.
Antonín Kratochvíl„S fotoaparátem v ruce jsem vyrostl a poznal svět. Skrz objektiv jsem hleděl na genocidu ve Rwandě, utečence v Afghánistánu, oběti AIDS v Zimbabwe nebo pašeráky drog v Guatemale, ale také poznal například život moskevské zlaté mládeže či řadu slavných osobností uměleckého nebe. Fotografování naplňuje můj život a já děkuji Asociaci profesionálních fotografů za uznání a ocenění mé dosavadní práce,“ uvádí fotograf Antonín Kratochvíl, jenž byl vybrán odbornou porotou složenou z osobností fotografie, galeristů a fotografických kritiků.
Antonín Kratochvíl dlouhodobě přispívá ke kvalitě, rozvoji a propagaci české fotografie u nás i za hranicemi státu. Vystavuje v předních českých a zahraničních galeriích a muzeích, jeho snímky se objevují v prestižních novinách a časopisech po celém světě, svou tvorbu publikuje rovněž v knižní podobě. Řadí se mezi významné osobnosti světové fotografie, převzal již několik mezinárodních cen a nyní se stal také laureátem titulu „Osobnost české fotografie – za dlouhodobý přínos fotografii“. Smyslem ocenění je upozornit na mimořádné výkony a události v oblasti tvůrčí fotografie, podnítit zájem o dění v této oblasti a posílit prestiž fotografie ve společnosti.
Asociace profesionálních fotografů České republiky je profesní sdružení založené v roce 1990. Jejím posláním je vytvářet společenské a materiální podmínky pro svobodnou a nezávislou uměleckou tvorbu. Každoročně vystavuje díla svých členů a také pořádá expozice na počest významných osobností české fotografie, které zpřístupňuje široké veřejnosti. V současné době má 230 stálých a 11 čestných členů.

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...