Úvod Lifestyle Cestování Zájezdy 55+ stále populárnější
CestováníLifestyle

Zájezdy 55+ stále populárnější

40

P1020796I letošní, již 24.středoevropský veletrh cestovního ruchu HOLIDAY WORLD na Výstavišti v Praze potvrdil, že takzvaná kategorie 55 + čím dále víc vyhledává služby cestovních kanceláří. S postupem času, kdy se aktivní věk posunuje prakticky až k sedmdesátce, a mnoho seniorů je pořád zařazeno ve výrobním procesu, nebo si k důchodu intenzivně přivydělává, roste úměrně jejich činnosti i potřeba kvalitní rekreace, ať již ve formě dovolené u moře, či zážitkové nebo poznávací turistice.
Doslova tahouny turistiky jsou pak cestovatelé ve věku 50+, jak tvrdí analýza Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR), která byla vypracována napříč celorepublikovým trhem. Za posledních 5 let zaznamenala tato skupina cestujících občanů prudký nárůst, a to z 15 % celkového počtu klientů na 32% u poznávacích cest a z 13% na 22% u pobytových zájezdů. Ano, naši senioři jsou vítaným cílem v hledáčku cestovek, i když zatím nejsou tak solventní, jako jejich vrstevníci kupříkladu v Německu, Rakousku nebo Holandsku, z nichž mnozí tráví u moře v Řecku, Španělsku, Portugalsku, Thajsku nebo třeba Tunisku dlouhé měsíce a dokonce si do místa dočasného pobytu nechávají posílat své penze. Senioři z České republiky ale zase o to více využívají výhodného  programu 55 + pro občany Evropské unie a především ke Středozemnímu moři vyjíždějí (lépe řečeno létají) v řadě případů  dvakrát i třikrát za rok, využívaje lákavé mimosezónní slevy (duben-červen a září-říjen), se kterými prapůvodně jako první vyšla španělská vláda v rámci jak zvýhodnění seniorů, tak pro zvýšení zaměstnanosti v oboru služeb po celý rok. Po vzoru španělské vlády se časem přidaly jednotlivé destinace a regiony včetně hotelů, které posléze přebraly slevové akce na svá bedra a dotované rekreační projekty plynou ku oboustrannému prospěchu.Nejoblíbenější dovolenková místa našich seniorů je Řecko a Turecko,velmi populární Španělsko s Andalusií v čele nebo Sicílie a Sardinie. Zájem důchodců roste též o Kypr.

DSC_3618Dotované zájezdy – jak to funguje?

Jak jsme již naznačili, smyslem dotací, ať už jsou poskytovány ze zdrojů veřejných  (vlády států nebo autonomních oblastí či turistické centrály) nebo soukromých ((hotely, touroperátoři atd.), je snížit dopady sezónních výkyvů na obsazenost hotelů a s ní související zaměstnanost v jednotlivých regionech.
„ Výsledkem je prodloužení turistické sezóny, pracovní místa pro mnoho lidí, kteří pracují v cestovním ruchu nebo pohostinství a v neposlední řadě přísun financí, utracených turisty za suvenýry, gastronomii a podobně,“ vysvětluje nám ředitel CK QUALITY TOURS Martin Topol, který má s programem 55+ velké zkušenosti, neboť tato cestovní kancelář se jako první v ČR již před pěti lety do tohoto evropského projektu zapojila.
Jedná se o letecké pobytové zájezdy s polopenzí nebo plnou penzí do 3 a 4 hvězdičkových hotelů, vždy s česky hovořícím delegátem. Velkou výhodou je, že si senior může vzít i mnohem mladší spolucestující osobu za stejných slevových podmínek!  A jak známo, pobyt u moře mimo o hlavní sezónu má své kouzlo. Nehrozí červencové a srpnové leckdy neúnosné horko ani přeplněné pláže, ani bujarý noční život, často starší lidi silně rušící.Více na: www.dotovanezajezdy.cz nebo: www.murcia.cz

Jak jinak než kvalitně…

Quality Tours to jinak ani neumí. Na domácím trhu působí již 15 let, posledních 5 se zaměřením na služby pro klienty kategorie 55+ s minimem reklamací. V současné nabídce má 9 zemí, od Španělska až po Dubaj. U vybraných destinací má odlety i z Brna a Ostravy, též jednolůžkové pokoje bez příplatku. Ve výčtu nejrůznějších slev a benefitů nesmíme zapomenout na zvýhodněné jízdné při dopravě k samotným zájezdům ani na věrnostní program Klub 55 + , kdy slevy mohou dosáhnout dalších 15 % či na výhodné dárkové poukazy.
DSC_3796Jelikož jaro intenzivně klepe na dveře, je ten nejlepší čas rozhodnout se, kdy a kam vyrazit „za hranice všedních dnů“. Ve výběru nám pomůže jak tištěný, tak internetový katalog CK Quality Tours pod názvem Jaro a podzim 2015 s nabídkou pro seniory 55+ -(a nejenom pro ně), což však neznamená, že nemůžeme se jmenovanou cestovní kanceláří do zahraničí vycestovat třeba v pravém létě. Více na: www.qualitytours.cz

Nová sezona je tady a s ní další nové destinace

„Vůbec poprvé mohou zájemci s našimi zvýhodněnými zájezdy pro seniory letos vycestovat i mimo Evropu,“ vysvětluje ředitel Topol, „konkrétně do SAE. Rozhodně však nejde o jedinou novinku v naší nabídce. Nově s námi můžete navštívit také letovisko Roses na pobřeží Costa Brava, které bývá nazýváno katalánským Monte Carlem, španělské Costa de Alméria nebo tajemné Maroko. Pro klienty, kteří nevyhledávají odpočinek u moře, jsme připravili novinku v podobě letního autobusového zájezdu do Ammergauerských Alp se stewardy, nebo zájezdy pro seniory po České republice. V nabídce samozřejmě zůstávají i tradiční a oblíbené destinace, jako jsou Mar Menor s koupáním ve dvou mořích a léčivým bahnem a Andalusie ve Španělsku, nebo italské perly Sicílie a Sardinie,“ doplňuje Ing. Martin Sokol.
Zbývá dodat, že od 1.2.2015 najdeme prodejnu zájezdů CK Quality Tours na nové adrese: Mukařovská 1740/22, Praha 1O, v budově hotelu Astra, kam se dostaneme metzrem(stanice Skalka), tramvají č.22 a 26, zastávka Na Padesátém, nebo autobusem linky 138, 175,177 a 195, zastávka Na Padesátém. Objednávky zájezdů je ale možné vyřizovat i elektronicky na: rezervace@qualitytours.cz

Ivan Černý

ilustrační foto archiv

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...