Úvod Lifestyle iPILOT – let povolen!
LifestyleTechnika

iPILOT – let povolen!

27

iPilot-68Opravdovým vzrušujícím zážitkem je návštěva jedinečného leteckého centra v Praze. Nedaleko Národního divadla, zkraje Zborovské ulice, není možné přehlédnout společnost iPILOT. Na recepci hosta přivítá letuška ve slušivé uniformě a po kontrole palubní jízdenky je zájemce skutečným pilotem odveden do  kabiny dopravního letadla Airbus A320, kde si zákazník může splnit dětský sen – řídit opravdové letadlo.
Většina leteckých simulátorů, které se nachází v areálech leteckých společností doma i v zahraničí, je určena pro školení zkušených i začínajících pilotů a jedna hodina jejich provozu stojí mnoho tisíc korun. Pražský simulátor iPILOT, který letos slaví třetí rok svého působení v ČR, zpřístupňuje stejný zážitek na realistickém leteckém simulátoru nepoměrně výhodněji mnoha zájemcům, z nichž většina na své zahraniční dovolené nejčastěji používá leteckou dopravu. Spousta z nich cestou do Řecka, Španělská nebo třeba Thajska jistě zatoužila po roli pilota a nyní si zde v bezpečí mohou tuto nevšední roli vyzkoušet. Rádi sem chodí zákazníci, které létání nepřestává lákat a těší se představami řízení vlastního soukromého letounu. Tady ke splnění tohoto vysněnému přání mohou udělat první kroky. Simulátor je také oblíbený u budoucích pilotů, kteří na něm mohou trénovat na testy pro simulátor jejich letecké společnosti.

Na výběr je 24 000 letišťiPilot tisk-9

Místnost, do které vstupujeme, je stylizovaná část cestovní paluby letounu i s první řadou sedaček pro osm cestujících. Instruktor nás vede do pilotní kabiny se dvěma křesly. Po seřízení vzdálenosti a polohy sedadla nás seznamuje se základní abecedou pilotování, ovládáním stroje a dalšími nezbytnostmi. Instruktáž záleží na délce simulace letu, kterou si klient vybral, což může být od 15-ti minutového zážitku až třeba 60-ti či 90-ti minutový let. Více na: www.flyipilot.cz
Kam zamíříme je pouze na nás. Na výběr máme z 24 000 letišť. Instruktor nám pomáhá s výběrem a navrhuje dnes již zavřené letiště v Hong Kongu nebo přistání nad pláží v Karibiku. Bereme ten Karibik.. přece jen, doba dovolených je tu.
Velikost a uspořádání kokpitu simulátoru odpovídá skutečnosti. Obloha či krajina před letounem je takříkajíc jako živá, zvukové efekty motorů a komunikace s řídící věží dokreslují atmosféru skutečného letu.
Brzy se rozkoukáme v pološeru pilotní kabiny, díky trpělivému instruktorovi v uniformě se po chvíli zorientujeme ve spoustě tlačítek. Vyzkoušíme si levý i pravý pedál podvozku a při troše snahy a soustředění brzy zvládneme i joystick, kterým stroj nakláníme či vyrovnáváme v letu, nabíráme výšku nebo naopak klesáme. Za hodinu až dvě stihneme kupříkladu obkroužit Prahu, přistát u pláže na karibském ostrově Svatý Martin, přeletět Alpy na trase Mnichov – Innsbruck a přistát v Hongkongu. Ten patří mezi největší vychytávky, jak říkají zkušení piloti. Na staré, dnes už uzavřené letiště Kai Tak se totiž nalétává ostrou zatáčkou mezi paneláky, kam vám do kabiny mávají Číňanky z kuchyně. Chce to jen dobré nervy a perfektní odhad. V nabídce společnosti pilot jsou i netradiční místa, například mys Canaveral nebo severní pól. Pokud byste nezvládli některé z manévrů, tak se neděste. Pilotní instruktor vás vždycky z té kaše vytáhne.
Během letu vyzkoušíme různé povětrnostní podmínky a můžete kupříkladu simulovat i výpadek motoru. Opakovaně si můžeme vyzkoušet, jaké postupy jsou nezbytné k vzletu a jak se s letadlem přistává. A věřte, každým „letem“ se tady člověk lepší a lepší…

iPilot tisk-1Nevšední zážitek pro každého

V širokém spektru pražského leteckého simulátoru iPILOT jsou návštěvníky nejvíce oblíbené hodinové poukazy. Létat se ale může již od 15 minut, což je nejvhodnější doba pro děti od šesti let, nebo naprosté začátečníky, kteří si to zpočátku chtějí jen „osahat“. Unikátní je například program nazvaný Strach z létání, který pomáhá odstranit psychický blok zákazníků. Program je velmi individuální a je ušitý na míru jednotlivému zákazníkovi. Instruktor při diskuzi s klientem nejprve zjistí, čeho se vlastně zákazník bojí, jaký problém s létáním má a jakého strachu by se nejraději zbavil. Podle toho připraví letový program, kdy vysvětlí jednotlivé fáze vzletu, letu i přistání a bezpečnost provozu. Zajímavé je, že nejčastější obavy nejsou ani tak z možné turbulence, ale z neznámých zvuků, které letadlo vydává, a to je nakonec ten nejmenší problém.
Pro zákazníky, kteří se o létání zajímají vážně, je připraven tříhodinový zážitek tzv.  Zážitek pro letecké nadšence. Programu je možné se zúčastnit, pokud dojde k naplnění kapacity tří osob. Ve školících prostorách společnosti iPILOT proběhne cca 90-ti minutový program, zaměřený na problematiku letectví obecně, základy aerodynamiky, principy letu a další oblasti důležité pro pilotování proudového letadla. Pak přijde čas na praktickou část výuky, kdy si každý z účastníků vyzkouší, jaké je to být pilotem, kopilotem a pasažérem.
Více na: www.flyipilot.cz

Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

Lifestyle

Moser strom v hotelu Mandarin Oriental

Křišťál Moser se letos poprvé ukazuje v novém kabátě. V rámci re-brandingu značky představila...

LifestyleMódaMódní trendyNákupy

Připravte se na období večírků a plesů se značkou Reserved

Reserved vítá sezónu vánočních večírků a novoročních plesů s capsule kolekcí, která...

LifestyleSpolečnost

Těhotná Petra Němcová na obálce lednové Vogue CS

Modelka, filantropka a ambasadorka udržitelného životního stylu Petra Němcová krátce před porodem...