Úvod Filmy O pohnutém osudu básnířky Antonie Pozzi
FilmyKultura

O pohnutém osudu básnířky Antonie Pozzi

33

YaraBonanni__MG_9516 Výjimečný celovečerní debut italského režiséra Ferdinanda C. Filomarina Antonia se bude ucházet o Křišťálový glóbus v hlavní soutěži 50. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Talentovaný tvůrce, jehož krátkometrážní tvorba byla oceněna na festivalech v Locarnu nebo Sundance, natočil film o pohnutém osudu nejznámější novodobé italské básnířky Antonie Pozzi.
Antonia Pozzi (1912–1938) náležela k ženám, které se YaraBonanni__MG_9516rozcházely s dobou, v níž žily. Neschopnost přizpůsobovat se normám a touhu žít naplno vkládala do svých básní, v poezii hledala únik nejen před realitou, ale i před vlastním složitým nitrem a citovým životem. Básně psala od šestnácti let. Film líčí její rodinné prostředí, nešťastnou gymnaziální lásku k profesorovi i vztahy s mladými radikály Milána v létech fašismu. Vnitřní drama, jímž se Antonia trápila, vyvrcholilo počátkem prosince 1938, kdy v pouhých 26 letech spáchala sebevraždu. Originální vhled do jejího života natočil devětadvacetiletý Ferdinando Cito Filomarino na popud proslulého kolegy Luky Guadagnina, který se ujal produkce. Uvedení filmu na antonia_correkarlovarském festivalu se zúčastní Ferdinando Cito Filomarino i  Luca Guadagnino.
Ferdinando Cito Filomarino vystudoval filmovou vědu na univerzitě v Boloni. Jako asistent režie spolupracoval na filmu Luky Guadagnina Io sono amore (Jsem láska), který slavil velké úspěchy v Americe. Sám natočil krátký film Diarchia (2010), v němž hraje řada známých mladých italských a francouzských herců a za nějž získal Zlatého leoparda za debut na 63. MFF v Locarnu 2010 a Zvláštní uznání na Sundance 2011. Po krátkém dokumentu L’inganno (Podvod, 2013) realizoval svůj první celovečerní film Antonia.

Antonia na 50. MFF Karlovy Vary:

4. 7., 20.00, Velký sál
5. 7., 13.00, Pupp
7. 7., 11.30, Kino Drahomíra

Projekce pro press/industry
4. 7., 10:30, Kongresový sál

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...