Úvod Kultura Letní výstavy ve Strahovském klášteře
KulturaVýstavy

Letní výstavy ve Strahovském klášteře

30

Královská kanonie premonstrátů v Praze na Strahově je nejstarší klášter tohoto řádu v Čechách, založený roku 1143. Jedná se o jednu z nejvýznamnější architektonických památek České republiky. V klášteře mj. sídlí Památník národního písemnictví. Je zde též slavná Strahovská knihovna s Teologickým a Filozofickým sálem i Kabinet kuriozit a historická obrazárna. Ambity Strahovského kláštera a Refektář královské kanonie v tento čas však zvou turisty, návštěvníky a milovníky současného umění na dvě pozoruhodné výstavy.

Drahotín Šulla – FotografieDSC_0108

Jedná se o retrospektivní výstavu jednoho z nejvýznamnějších slovenských fotografů současnosti. Výběr 120 děl z celoživotní  Šullovy práce s fotoaparáty zájemcům přibližuje charakter umělcovy tvorby, která je charakteristická nejenom promyšleným výběrem výrazových a stylistických prostředků, ale i programovou humanistickou exponovaností svých snímků (např. Poklona životu, Slepec, Nevidomý generál, Sto rokov pokojného slnka z let 1966 – 1967, dvojice Brána teplých rúk, sekvence Ako sa rodí úsmev, Súboj či Cesta za spomienkami aj.)
Drahotín Šuila ( 6.9.1932 Trnava) absolvoval Polnohospodářské školy technické v Trnavě a Olomouci (1952). Svého času pracoval jako pedagog, zeměměřič i vedoucí melioračního střediska v Senici. Od roku 1980 byl fotoreportérem v Československé tiskové kanceláři v Bratislavě. K fotografii, která se stala jeho celoživotní láskou i profesí se dostal ve věku 19 let díky svému prvnímu povolání, aby dokumentoval budovy, určené k demolici.
V současné době má na svém autorském kontě na sto výstav doma i v zahraničí, v Praze po pětadvaceti lety vystavuje poprvé. A hned s úspěchem, o kterém se mezi fotografy, znalci i sběrateli fotografie vzrušeně hovoří, neboť něco podobného se v této branži hned tak nevidí.
Výstavu připravilo České centrum fotografie a královská kanonie premonstrátů na Strahově pod záštitou velvyslance Slovenské republiky Petera Weisse. Otevřeno denně 9.30 – 12.30 / 12.00 – 17.00 hod., od června do konce srpna.

DSC_0096Oldřich Kulhánek – Ecce homo – Ejhle člověk

Jedinečná výstava světoznámého českého grafika, kráčejícího ve stopách Albrechta Dὒrera, Pietzra Bruegela, Hieronymuse Bosche nebo Grὓnewalda, Memlinga, Hollara a další ikon kresby, se na Strahově koná v rámci cyklu výstav, připomínajících nedožité 75. narozeniny Oldřicha Kulhánka (1940 – 2013).
Ač je široké veřejnost Mistr Kulhánek znám především jako autor současných českých bankovek či více než 40 poštovních známek, je to především volná tvorba, která představuje jeho nezaměnitelný vklad do vývoje figurálního projevu v umění, nejen českém, ale i evropském či světovém. K vidění je na jmenované výstavě Kulhánkovo dílo od 80. let 20. století až po nedávnou současnost. Největší ohlas vyvolávají jeho stěžejní díla a kolekce, například cyklus Job, Svatý Šebestián či Ecce Homo.
Oldřich Kulhánek, žák profesora Karla Svolinského, žil a tvořil výhradně v rodné Praze. Jeho dílo bylo oceněno řadou prestižních domácích i zahraničních cen a je zastoupeno v nejprestižnějších světových sbírkách, od Vídně přes Drážďany, Paříž a Belgii, Bruselu i Amsterdamu a Chicagu, včetně Národní galerie v Praze.
Výstavu připravila prestižní pražská Galerie M54.

Otevřeno denně 9.00 – 11-30 / 12.00 – 178.00, od června do konce srpna.

Ivan Černý
Foto: Jan Parkman

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...