Úvod Lifestyle Cestování Food tourism: netradiční dovolená za původem jídla
CestováníGurmánLifestyle

Food tourism: netradiční dovolená za původem jídla

35

kakaovnik_bob_lowVědět odkud pochází jídlo, které nám přistává na stole, je čím dál více v kurzu. Možná máte sami v dosahu farmáře, od kterého můžete odebírat čerstvé ovoce a zeleninu, nebo majitele sklípku, který vás bezpečně zásobuje vínem. S letní sezónou přichází možnost poznat také to, jakou cestu do naší spižírny ušly běžné potraviny, které u nás vypěstovat nedokážeme. Pokud vyrážíte na dovolenou do zahraničí, možná vám po cestě ulpěje zrak na dlouhých lánech citronů, vinné révy nebo dokonce čajovníkových plantáží. V některých případech dostanete možnost přihlížet zpracování suroviny. Nebo si ho i sami vyzkoušet.

Plantáže plné citrusů

Citrony a pomeranče se pěstují i na místech, která patří mezi oblíbené letní destinace turistů vyhledávajících slunné pláže i historické památky. V Řecku na citrusové háje narazíte například na ostrově Chios v okolí vesničky Kambos. Proslulé jsou sicilské citrusové plantáže. Nejúrodnější část se nachází na úpatí Etny.  V Sicílii vás mimo to neminou ani olivovníkové háje, fíky, sady mandloní a pistácií.

Čajovníkové a kávové plantážekakaovnik_low

Pokud chcete zažít trochu více exotiky, objevovat můžete i čajovníkové, kávové nebo kakaovníkové plantáže, o kterých psal básník Konstantin Biebl. S lodí jež dováží čaj a kávu se nemusíte vypravit jen na Jávu, ale také na řadu dalších míst. Proslulé jsou čajové plantáže na Srí Lance, neznámě nebude znít ani indické město na úpatí Himalájí – Darjeeling, kde se pěstuje a zpracovává stejnojmenný čaj.
Kávové plantáže můžete navštívit na cestě po Panamě, kde se kávovníky pěstují na úpatí sopky, nebo v Mexiku, kde si v tom případě nenechte ujít ani lány agáve, ze kterých se vyrábí typický místní alkohol –   tequila.
Stromy obsypané čokoládou
Na cesty za poznáváním kakaovníků se můžete vypravit do tropických pásů Jižní Ameriky, Afriky nebo Indonésie. Exkurzi na plantáž včetně ukázky sklizně kakaových bobů naleznete i v repertoáru některých českých cestovních kanceláří nabízejících poznávací zájezdy do Venezuely, Kostariky nebo do některé ze zemí západní Afriky.
V Kolumbii můžete dokonce narazit na malou plantáž kakaovníku, kterou tam vysadili lidé z české čokoládovny Carla.  „Na návštěvě v Kolumbii jsme měli možnost vyjet na výlet do Manizales, krásného městečka uprostřed opravdového ráje. V této hornaté oblasti plné strmých srázů panuje subtropické klima a nachází se zde velice úrodná půda,“ popisuje prostředí kakaovníkových plantáží majitel čokoládovny Carla Daniel Lukeš. „Na vlastní oči jsme mohli vidět vše nezbytné pro perfektní zacházení s kakaovými boby, od pěstování až po sklizeň. I přesto, že naše stromy pozorujeme pravidelně z velké dálky, můžeme vidět, jak rostou a jestli půjde vše jak má, budeme moci brzy sklidit první ovoce.“

Kakaové bobyZa pravou chutí ovoce

Kdo měl štěstí podívat se do některé z asijských zemí, už se možná nikdy nedotkne manga nebo banánů dovezených do Čech. Chuťový rozdíl mezi na plantáži dozrálým ovocem a tím, které bylo pro dlouhý převoz utrženo ještě nezralé, je skutečně výrazný. Pokud jste ochotní riskovat, že doma už si na exotickém ovoci nikdy nepochutnáte, zajeďte si na tržiště ve Vietnamu, Thajsku nebo třeba Barmě. Můžete tu ochutnat přirozeně dozrálé chutě papáji, avokáda, méně známého dračího ovoce či durianu, nebo naopak v Čechách populárních ananasů, kokosu a banánů.

Vinná réva – brigáda místo dovolené

Komu nestačí jenom okukovat, případně ochutnávat a moravské řádky vína už viděl, nabízí se i další možnosti letního pobytu u samotného zdroje pití a jídla. Pokud byste si chtěli vyzkoušet sběr hroznů, ze kterých francouzští vinaři vyčarují opojný nápoj, na vlastní kůži, můžete si v sezóně přivydělat pomocí na sklizni. Dobrá fyzička je ale základním předpokladem. Sklizeň začíná podle počasí obvykle na přelomu srpna a září, a obvykle trvá týden – záleží na velikosti polí a počtu pracovníků, které vinař získá. V zásadě ale platí, že zralé hrozny musí z keříku do lisu rychle, protože se jinak zkazí.
Ať už se za poznáváním míst, kde se pěstují citrony, kakaové boby nebo tropické ovoce, vydáte cíleně, nebo využijete příležitosti, která se vám při cestování naskytne, užijte si to jako něco netradičního. Ačkoliv jíme a cestujeme, ve smyslu přesunu z jednoho místa na druhé, naprosto běžně, pohled do „zákulisí“ výroby potravin nám často může otevřít nový úhel pohledu na každodenní věci.

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...