Úvod Krása a zdraví Zdravý životní styl? Použijte selský rozum
Krása a zdravíRady odborníků

Zdravý životní styl? Použijte selský rozum

35

Jaká je naše strava v porovnání se stravou našich předků? Jak podpořit zdraví nejen našeho těla, ale také mozku? „S mozkem je to stejné jako se svaly – když je netrénujete, ochabnou. O blahodárném působení fyzické aktivity není pochyb. Fyzická aktivita nemusí být nijak náročná, obyčejná chůze je pro naše tělo nejpřirozenější a nejvhodnější,“ dává jednoduchou radu MUDr. Kateřina Sheardová.

Zdravá strava lowJak jsme na tom se stravou?

V porovnání se stravou našich předků se ta dnešní velmi liší. Přijímáme stravu s vysokou energetickou a nízkou výživovou hodnotou (prázdné kalorie). Naše strava má vyšší podíl sodíku, draslíku a sacharidů a je chudá na čerstvé ovoce, zeleninu a omega-3 mastné kyseliny. Řada důležitých látek také v naší stravě chybí dlouhodobě. (Česká republika patří k zemím s nejnižší mírou konzumace ryb na světě).

Převezměte zodpovědnost za vlastní zdraví

„Není to lékař, kdo je zodpovědný za naše zdraví, ale jsme to my sami. Záleží pouze na nás, jestli se zajímáme o to, co jíme a jsme ochotni jít vstříc našemu zdraví. Zásadní roli hraje životní styl,“ říká MUDr. Kateřina Sheardová z I. Neurologické kliniky FN u sv. Anny.
Dietní návyky jsou podstatným faktorem, který dlouhodobě ovlivňuje fungování našeho těla a mozku. Odborníci kladou důraz zejména na nutričně bohatou a vyváženou stravu. Důležité jsou nejen jednotlivé živiny a látky, ale také jejich vyvážený poměr. Pokud chcete zdraví nejen pro vaše tělo, ale také pro váš mozek, ten správný poměr nejen omega-3 mastných kyselin a vitamínů skupiny B najdete v doplňku stravy Acutil, který je určen pro podporu paměti a koncentrace.

Návrat k jídelníčku našich babiček?Mozek2

Rady ohledně výživy nemusí být nijak složité, inspirujme se u dřívější generace: dopřejme si dostatek ovoce a zeleniny (zdroj vlákniny a vitamínů), ideál pět menších porcí denně z kvalitních a přirozených potravin bez chemických přísad (pozor na umělá sladidla) a nezapomínejme ani na ryby a oříšky (zdroj omega-3 mastných kyselin).

Hýbejme se a mozek to ocení

Ano, i pro mozek je důležitá fyzická aktivita. Není třeba se však mučit v posilovně. Vyberte si aktivitu, která je vám příjemná – třeba pravidelné procházky. Hry, křížovky, hlavolamy, puzzle, sudoku nebo učení se cizím jazykům – vše, co podporuje mozkovou aktivitu, má svůj přínos. „Posilování“ mozku díky mentální aktivitě zpomaluje proces jeho stárnutí a uchovává mozek ve formě.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti...