Úvod Lifestyle Bydlení Uklizeno s domácími mazlíčky? Ano, jde to
Bydlení

Uklizeno s domácími mazlíčky? Ano, jde to

30

s ko¦ŹkouPsi, kočky, morčata, králíci, papoušci i řada vodních živočichů – těmi všemi se české domácnosti obklopují čím dál častěji. Jedná se o rodiny s malými dětmi škemrajícími o chlupatého kamaráda i o domácnosti, kde se stává chlupáč plnoprávným členem domácnosti. Jedno je však společné – kromě radosti s sebou přináší další člen domácnosti také více povinností.

Udržovat doma pořádek se zvířecím kamarádem (obzvlášť pokud většinou nezůstane u jednoho) není vždy snadné. Máme pro vás pár tipů, jak vše zvládnout.

Správným návykům učte už od malička

Koťátka a štěňátka jsou roztomilá a přinutí vás nad mnohým přimhouřit oko. Co se však týče hygieny a návyků, měli byste být důslední od doby, co si je donesete domů. Je to vždy snazší než přeučovat špatný návyk.

Dostatečnou hygienou minimalizuje riziko infekce

Pokud chováte drobná zvířátka v kleci, pořiďte jim kvalitní stelivo, omezíte tak možný nepříjemný zápach. Každý den vyhoďte znečištěný povrch (piliny nebo jiné) v kleci hlodavců nebo ptáků. Jednou týdně si najděte čas na očistu celé klece. Ideální je k tomuto účelu spolehlivý čisticí prostředek s dezinfekčním účinkem, jako je například Fixinela sanita 1l. Při úklidu používejte rukavice a po něm si důkladně umyjte ruce.
Podlahy jsou pro úklid praktičtější než koberce. Pokud však koberce preferujete, je třeba je nejen pravidelně luxovat, ale také čas od času důkladně očistit mokrou metodou. Kvalitní vysavač by měl být samozřejmostí. To samé by mělo platit i pro čalouněný nábytek. Vhodný je například parní čistič nebo mokrý vysavač (tzv. tepovač). K mokrému čištění se hodí TEP aktivní pěna na koberce a čalounění s účinnou látkou, která mimo jiné ničí také roztoče.

Co dělat, když přijde alergie?v pra¦Źce

Pokud se u vás nebo u člena vaší domácnosti vyskytne alergie, lékař vám doporučí omezit kontakt s alergenem na minimum. Neznamená to však vždy, že se musíte svého domácího miláčka vzdát. Důležité však je soužití alergika se zvířetem doplnit o důležité návyky ohledně hygieny. Základní pravidlo je, aby zvířata neměla přístup do místnosti, ve které alergik spí, nenechejte zvíře odpočívat na sedačkách, židlích a místech, kde sedáváte vy a jeho pelíšek udržujte v čistotě.

Pro vaše spokojené soužití se zvířetem máme na závěr ještě tři důležité body:

  • Nechejte občas „úklidový senzor“ vypnutý a přivřete nad drobným nepořádkem oči.
  • Perfekcionismus může být sebedestruktivní. Smiřte se s tím, že vaše domácnost nejspíš nebude připomínat laboratorní prostředí.
  • Chlupatý přítel člověka je lepší kamarád než hadr na podlahu.

 

Populární články

Související články

BydleníLifestyleLuxus

Designové doplňky Moser nově v exkluzivním zastoupení multibrandového butiku The Store

Multibrandový butik The Store rozšiřuje své portfolio luxusních světových značek a přináší...

BydleníLifestyle

Louis Vuitton parfém pro váš domov

Cestování je stálé téma v srdci značky Louis Vuitton – již od jejích...

BydleníLifestyleVýstavy

Jak se dělá vintage interiér?

Co by byl domov bez zařízení a vybavení, ve kterém se člověk cítí...

BydleníLifestyle

Cartier zdobí i interiéry

Příběh vzniku interiérových doplňků značky Cartier se začal psát ve stejné době,...