Úvod Lifestyle Cestování Španělsko plné památek
Cestování

Španělsko plné památek

30

Cordoba-Casa de las Flores-1400026ATuristika po Iberském poloostrově má mnoho podob. Od tzv. plážové, přes golfovou i zážitkovou a poznávací, až po gastroturistiku či cesty za uměním a kulturou. Milovníci památek si pak zvláště mimo hlavní sezónu, kdy slunce příliš pálí, nechávají svůj dovolenkový čas na cesty za španělskými městy, která jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Je jich patnáct. Co název, to historický a architektonický skvost  – mimořádný turistický magnet.
Před krátkým časem jsme mohli v Praze  v Institutu Cervantes vidět jedinečnou fotografickou výstavu, věnovanou celé té magické „patnáctce“. K vidění bylo na šedesát působivých snímků, zachycující nejvýznamnější místa měst, organizovaných ve Sdružení španělských měst UNESCO. Jsou jimi Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo a Úbeda.

Tipy na výlet a inspirace na cesty

Cuadro Flamenco de Roc’o V‡zquez. [Noches de Ronda]. Patio Convento Sto. Domingo. Ronda. Comarca Serran’a de Ronda. Provincia de M‡laga.

Málo kdo z řadových občanů doma i v zahraničí asi ví, že se Španělsko  může chlubit největším počtem měst, zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. I proto vzniklo jmenované Sdružení, které zahájilo činnost v roce 1993 vytvořením neziskové společnosti, jejímž cílem je společné představení světu historického a kulturního dědictví oněch měst. V jeho hledáčku jsou i turisté a výletníci z České republiky, neboť ti patří již pětadvacet let k vítané klientele španělského cestovního ruchu.
Stitched PanoramaPatnáct měst Sdružení nabízí svým hostům výjimečné historické a kulturní dědictví a současně i novou a moderní infrastrukturu. Společně vytvořila nové turistické programy a produkty, aby si její návštěvníci mohli prožít dobrodružství zvané Historie. Do tváře těchto měst se zapsaly všechny kultury, které ve Španělsku žily, ať Kartaginci, Keltové, Vizigóti, Židé, Arabové i křesťané. Toto dědictví nám tak umožňuje poznávat Španělsko prostřednictvím stop, které zanechaly jednotlivé kultury a skrze tématické cesty, které sdružení  sestavilo a navrhlo. Široké sportovní, turistické, kulturní a společenské možnosti v okolí těchto měst jsou skvělou příležitostí, jak doplnit program o další možnosti a exkurze do blízkých přírodních rezervací, za gastronomickými degustacemi či ukázkami moderní architektury. V neposlední řadě jsou tato města také ideálním místem pro kongresovou a incentivní turistiku.

Nový  průvodce magickou AndalusiíDSC_5547

Španělsko je pro mnohé z nás hlavně zemí býčích zápasů, flamenca, sherry a zchátralých hradů. Pro Andalusii, nejtypičtější oblast Pyrenejského poloostrova, to platí dvojnásob.
Pozornost lačného cestovatele přitáhnou především starobylé památky maurské kultury, která zde dominovala po více než sedm století. Jedna z nejsofistikovanějších středověkých civilizací si za svá centra zvolila města Córdobu ( město na seznamu UNESCO), Sevillu a Granadu. Za vidění stojí córdobská katedrála Mezquita; sevillský královský palác Alcázar a granadský středověký komplex paláců Alhambra.
Andalusie jsou také hory Sierry Nevady, po Alpách nejvyšší pohoří západní Evropy; Středozemní moře kolem Málagy, rodiště Pabla Picassa a Antonia Banderase, a Atlantský oceán se zlatavými plážemi provincie Cádiz.

115-A0008296 Mesita CordobaVýborná cestovatelská rukojeť

Brněnské nakladatelství JOTA svou Andalusií  navazuje na úspěšné svazky Španělsko a  Madrid a okolí. I tento celobarevný průvodce Rough Guide z kmenové řady nakladatelství JOTA nabízí kromě erudovaného a detailního popisu míst a historických památek také barevné mapky a plánky všech větších měst. Jak říká náš nejslavnější cestovatel, sám spisovatel a publicista D. Miloslav Stingl, s tímto průvodcem se rozhodně neztratíte, ba naopak, cestu si náramně užijete. A dodává:
„Průvodce řady Rough dobře znám a používám je proto, že jsou nejlepší!“
Kniha s brožovanou vazbou o 245 stranách se snadno vejde do batohu či jiného zavazadla. Celobarevné mapy v publikaci obsahují větší množství informací v jasnější, pro uživatele pohodlnější podobě. Zjednodušená struktura průvodců pomůže čtenářům rychleji se zorientovat. Itineráře průvodců obsahují řadu doporučených tras pro výlety, vyznačených i v mapové příloze. V neposlední řadě rukojeti cestovatele Rough Guides obsahují i seznamy ubytovacích a stravovacích zařízení s adresami, aktuálními kontaktními údaji, otevíracími hodinami i cenami.

Ivan Černý   Foto: archiv

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...