Úvod Knihy Královna punku promluvila!
KnihyNávrháři

Královna punku promluvila!

39

Vivienne Westwoodová. Živoucí legenda, královna módy a punku. První autorizovaný životopis módní ikony – všechno naplno, bez příkras, bez cenzury. Až na dřeň. „Tohle je můj příběh, jak ho ještě nikdo nikdy nevyprávěl!“
vivienne-westwoodovaVivienne Westwoodová je jednou z ikon současnosti. Módní návrhářka, aktivistka, spolutvůrkyně punku (a jeho proslulé image), globální oděvní značka, ale také babička, jednoduše opravdová žijící legenda. Obojí – jak její jméno, tak obchodní značka – jsou celosvětově známé. Ve své vlasti, Velké Británii, dosáhla dokonce statutu „Národního pokladu“ jako uznávaná, nebojácná žena, skutečná ikona. Toto je její příběh. Poprvé vylíčený s veškerým půvabem a nádherou, Vivienniným jedinečným vypravěčským stylem, podaný z neočekávané perspektivy a s vášnivou upřímností: „Živí zasluhují respekt. Mrtví zasluhují pravdu. Ian a já se to snažíme splnit a já jsem nadšená, že toto bude můj příběh, příběh, jak ho ještě nikdo nikdy nevyprávěl.“

Když píše přítel hvězdy

Poprvé a jedinkrát Vivienne přímo spolupracuje na jedinečných osobních memoárech a autorizované biografii. Promlouvá vlastním hlasem za přispění vzpomínek a výpovědí široké sítě přátel, rodiny i spolupracovníků. Díky skvělé a hluboce vnímavé spolupráci s Ianem Kellym (mimo jiné držitelem ceny za biografii módního excentrika Beau Brummella a svůdce Giacoma Casanovy) přináší tento životopisný příběh pohled historika a Viviennina přítele v jedné osobě, pohled na život a dílo jedné z nejvlivnějších osobností naší doby.
Ian Kelly popisuje svou přítelkyni a múzu takto: „Vivienne je daleko víc než to, co vidíte na první pohled. Je vášnivě oddána lidským právům a ekologii a jsem nadšený, že mohu říct pravdu o ženě s velkým srdcem, vřelé a vtipné, jejíž tvář i oblečení jsou známé po celém světě, ale která byla také učitelkou na základní škole v Derbyshiru, potkala Malcoma McLarena, zamilovala se do něho a spolu změnili svět.“
Do tohoto životopisu svými unikátními příhodami a dopisy významně přispěli mnozí z její eklektické skupiny přátel, aktivistů a spřízněných duší – od Pamely Anderson přes prince Charlese, Shami Chakrabati, Sarah Jessiku Parker, Naomi Campbell, Jerryho Halla či Boba Geldofa až po Juliana Assange, stejně jako její nejbližší rodina, partneři z módní branže a manžel Andreas Kronthaler.

U zrodu punku

Vivienne Swire se narodila ve venkovském Derbyshiru. Do Londýna přišla, když jí ještě nebylo dvacet. Brzy se vdala, rozvedla a narodil se jí první potomek – Ben. Krátce nato potkala Malcoma McLarena. Společně vytvořili celosvětový fenomén punku – začalo to všechno tím, že se ujali managementu kapely Sex Pistols a na konci King´s Road si otevřeli obchod s oblečením. Pak přišel ještě syn Joe, který později založil značku Agent Provocateur.
Tak začala Viviennina cesta za sebepoznáním a intelektuální ctižádostí, které ji na základě studia maleb z 18. století přivedly k vlastním módním kolekcím a pomohly jí stát se zřejmě nejlepší střihačkou v módním průmyslu. Svým dokonalým zvládnutím krejčovského řemesla rovněž zásadně ovlivnila vývoj módy, například se zasadila o rozvoj a oživení produkce tvídu ve Velké Británii a o jeho znovuzrození v oděvních modelech.
Její životní elán a ideály ji posouvaly stále více směrem k politickému aktivismu, a tak bychom ji teď našli v předsednictvu organizace Liberty, bojující za lidská práva, a mezi mluvčími Greenpeace. V podstatě všechny své peníze věnuje na záchranu pralesů a Arktidy. Žije skromně se svým manželem, jehož potkala (coby studenta) na svých přednáškách o módě. Její muž Andreas je o pětadvacet let mladší. Vivienne Westwoodová však v žádném případě, a to ani ve svých čtyřiasedmdesáti letech, nemá zájem odejít do důchodu nebo se stáhnout do ústraní.

Nakl. Metafora
ISBN 978-80-7359-461-9

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...