Úvod Lifestyle Bydlení Čistota, lesk a vůně – to chcete pro váš dřevěný nábytek
Bydlení

Čistota, lesk a vůně – to chcete pro váš dřevěný nábytek

31

uklidŠmouhy, skvrny a mat dokážou pokazit dojem i z toho nejkrásnějšího kousku nábytku. Jaká je naše rada? Dopřejte nábytku trochu vaší péče – zvýšíte jeho odolnost, prodloužíte životnost a hlavně, budete pyšní na váš krásný nábytek a dobře odvedenou práci. Mít doma krásné kousky nábytku za trochu námahy přeci stojí, dopřejte jim proto malý wellness!  Jak na to? Pojďme krok po kroku:
Rýhy a škrábance musí pryč
Na tohle je každá leštěnka krátká. Pokud najdete na vašem nábytku kazy, použijte nejprve retušovač – vyberte nejpodobnější odstín, pomocí štětečku naneste a nechejte zaschnout.

Mokrý hadr patří do dřezu

Na dřevo patří vody co nejméně – použijte jen jemně navlhčený hadřík (měkký hadřík nebo utěrku z mikrovlákna), abyste zbavili nábytek prachu. K čištění použijte prostředky, které jsou určeny přímo na dřevo. Vyhněte se především agresivním prostředkům s abrazivními vlastnostmi. Nepoužívejte ani saponáty – mohou dřevo poškodit nebo zanechat matný film. Místo toho zvolte spolehlivé prostředky s antistatickými složkami, které zabraňují dalšímu usazování prachu. Mezi ně patří například Diava multifunkční.

Včelí vosk  – to je panečku pomocník!

A teď nastává čas pro leštění nábytku. Ideální jsou k tomu prostředky obsahující přírodní včelí vosky, které pečují nejen o povrch nábytku, ale pronikají také dovnitř. Například leštěnka Diava se včelím voskem je pomocníkem, který pečuje o všechny druhy nábytku, vytváří na něm ochranný film a propůjčuje mu příjemný lesk.

Starosti ohledně lesku lakovaného nábytkuukl+şzen+ş

Lakovaný nábytek má řadu příznivců, ale i odpůrců – lesku bez šmouh totiž není vůbec jednoduché dosáhnout a nároky na jeho udržování jsou o něco vyšší. Pro dětské prstíky a kočičí drápky by měl být takový nábytek tabu.

A když se stane nějaká ta nehoda…

Není čas plakat nad rozlitým mlékem, ale naopak jednat – skvrnu vytřete co nejdříve do sucha. A co by poradila naše babička? Do měkkého navlhčeného hadříku vetřete trochu zubní pasty a skvrnu přetírejte, případně můžete použít také jedlou sodu. Pak přetřete ještě suchým hadříkem a leštěnkou.

Investovat energii nebo vyhodit?

Čeká vás náročná volba? Zbavit se starého nábytku nebo mu věnovat péči a pokusit se o jeho „resuscitaci“? Pokud jste se rozhodli pro druhou variantu, bude se vám hodit elektrická bruska – broušení nábytku je časově náročnější práce a pokud si na to netroufáte, je namístě požádat o pomoc zkušenějšího známého. Poté naleštěte uvedeným způsobem, důležité je však předtím pečlivě zbavit nábytek prachu, aby se neusadil v pórech.

Populární články

Související články

BydleníLifestyleLuxus

Designové doplňky Moser nově v exkluzivním zastoupení multibrandového butiku The Store

Multibrandový butik The Store rozšiřuje své portfolio luxusních světových značek a přináší...

BydleníLifestyle

Louis Vuitton parfém pro váš domov

Cestování je stálé téma v srdci značky Louis Vuitton – již od jejích...

BydleníLifestyleVýstavy

Jak se dělá vintage interiér?

Co by byl domov bez zařízení a vybavení, ve kterém se člověk cítí...

BydleníLifestyle

Cartier zdobí i interiéry

Příběh vzniku interiérových doplňků značky Cartier se začal psát ve stejné době,...