Úvod Krása a zdraví Rady odborníků Odkládáte těhotenství? Zvažte vyšetření AMH
Rady odborníků

Odkládáte těhotenství? Zvažte vyšetření AMH

33
Working during pregnancy

Zatímco před čtvrt stoletím byl průměrný věk matek v Česku při narození dítěte 25 let, v současnosti mají ženy tendence těhotenství odkládat na pozdější období. Se stoupajícím věkem ženy se však snižuje kvalita uvolňovaných vajíček i jejich počet, čímž se redukuje i šance na otěhotnění. Moderní laboratorní test AMH (Anti–Müllerian Hormone) pomáhá určit ovariální rezervu, tedy počet životaschopných vajíček v těle. Žena tím zavčas získá potřebné informace k rozhodnutí, zda je těhotenství ještě vhodné odkládat.

„Vaječníkový věk“ nemusí odpovídat tomu skutečnému

„Vyšetření doporučujeme všem ženám, které plánují těhotenství ve vyšším věku i těm, které mají v rodině zkušenost s předčasnou menopauzou (před 45. rokem života). Využívá se také u pacientek po operaci vaječníků, u žen s těžkou endometriózou či po chemoterapii,“ říká MUDr. Zdeňka Tondlová, vedoucí laboratoře klinické biochemie a hematologie AeskuLab a doplňuje: „Optimální hodnota AMH značí dostatečný počet zdravých vajíček, při nízkém AMH je naděje na přirozené otěhotnění malá, ale stále je zde možnost umělého oplodnění. U žen s velmi nízkými hodnotami se nejčastější přistupuje k využití vajíček od anonymní dárkyně.“
Každá žena se rodí s jinou ovariální rezervou, která značně ovlivňuje možnost početí. Množství vajíček, které se pohybuje v řádech milionů, v průběhu života postupně klesá. Podle odborníků dojde během jednoho cyklu k zániku 40 až 100 vajíček. V současné době, kdy je trendem mateřství odkládat, má každá žena možnost nechat si změřit individuální ovariální rezervu pomocí stanovení koncentrace AMH v krvi. Zjištěná hodnota je ukazatelem zdravotního stavu vajíček, díky kterému je možné určit budoucí šance na otěhotnění. Tzv. „vaječníkový věk“ totiž u mnohých žen neodpovídá věku skutečnému.

Populární články

Související články

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Přibude bezdětných a žen s jedním potomkem

V Česku přibývá bezdětných žen. Mezi současnou generací třicátnic a čtyřicátnic může bezdětnost...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Pozor na chronický stres! Ničí imunitní systém!

Závislost na práci nebývá v naší kultuře širokou veřejností považována za špatný návyk,...