Úvod Knihy František Dostál – Fotografie
Knihy

František Dostál – Fotografie

41

image-proxyV předvečer oslav dvacátého výročí vzniku významného Českého centra fotografie dostali ctitelé fotografického umění krásný dárek. Jedná se o novou publikaci z dílny mistra české fotografie Františka Dostála. Knihu v edici Nejskromnější umění vydalo, jak jsme shora naznačili, České centrum fotografie. Jako velké překvapení jsou zde poprvé publikovány i ženské akty.
Na dvě stě šedesáti stránkách tato jedinečná publikace představuje reprezentativní výběr z celoživotního díla jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů současnosti. Publikace je rozdělena do jednotlivých tematických celků, která Dostálovo dílo tvoří. Kapitoly jsou komentované zčásti autorem samotným, nebo editorem knihy. Zastoupeny jsou zde cykly Letní lidé, Náhodná setkání, Psí příběhy a poprvé je zveřejněna dosud utajovaná kapitola Akty.

Galerista Dr.Jiří Jaskmanický křtí Dostálovu knihu, kterou vydalo České centrum fotografie
Galerista Dr.Jiří Jaskmanický křtí Dostálovu knihu, kterou vydalo České centrum fotografie

Fotografie aktu, které se František Dostál věnoval ve druhé polovině sedmdesátých let minulého století, patří k méně známým segmentům jeho tvorby. Příčinou tohoto důvodu je prostý fakt, že k jejich zveřejnění se dostal až relativně nedávno. Není třeba konspiračních teorií o socialistické cenzuře či nejrůznějších jiných dedukcí, zkrátka, jak říká sám autor, všechno má svůj čas. A ten pravý přišel právě teď. Dostál nepopírá jistou inspiraci Tarasem Kuščynským, ale na všech jednadvaceti publikovaných aktů ve jmenované knize je patrný jeho osobitý pohled a nápaditost, jíž je prodchnuta celá jeho tvorba. Své modelky komponuje do přírodních scenérií, kde, jak potvrzují teoretici fotografie, nejvíce vyniká jeho schopnost najít nadčasovou sílu okamžiku.
Publikace vyšla v pevné vazbě s přebalem. Úvod napsal historik fotografie Jiří Šerých. Jednotlivé výtisky jsou číslované a v blízké době bude tato série doplněna o sběratelské výtisky, které budou opatřeny originálními výtisky.

Doyen českých fotografů František Dostál
Doyen českých fotografů František Dostál

Návod „jak na to“

Černobílá kniha, doprovázena anglickým překladem, je nejenom dokumentem doby, zachycený talentovaným a pohotovým fotoreportérem, kterému nechybí postřeh ani smysl pro humor, ale současně je i učebnicí fotografie. Takže by bezesporu neměla chybět mezi skripty a odbornými příručkami na žádné škole, zabývající se tímto uměleckým směrem. Do své osobní knihovničky by si je měl zcela jistě ale pořídit každý milovník „černé bedýnky“, řečeno slovy spisovatele Branalda.

Curiculum vitae

František Dostál je takříkajíc křtěný vodou z Botiče, potoka v jeho rodných Vršovicích. Světlo světa spatřil se ve znamení Raka před osmou hodinou ranní v porodnici u Svatého Apolináře 21.7 1938 v Praze. V čase základní školní docházky (mezi léty 1944 – 1953) se již naučil zhotovovat kontaktní pozitivy. Rád maloval a zúčastňoval se s úspěchem kreslířských soutěží – odtud tedy pramení jeho výtvarné vidění, bez kterého se dobrý fotograf neobejde. V době absolvování Vyšší průmyslové školy strojnické v Masné ulici (1953 – 1957) a při práci s průmyslovým rentgenem poznal tajemství specifické alchymie, lépe řečeno fotochemii a fotografický proces.
První fotoaparát značky Etareta získal v roce 1955 za peníze vydělané při vysazování stromků v Jizerských horách. První honorář za fotografii dostal Dostál v roce 1964 v týdeníku Květy. Poté začal v tisku publikovat pravidelně a s velkým úspěchem byl vítězem v řadě fotosoutěžích.DSC_0156
Od roku 1975 František Dostál rovněž publikuje autorské medailonky, kritické texty, zajímá se i o dějiny fotografie. Za výstavní aktivitu se stal čestným členem mnoha fotoklubů – v Argentině, Brazílii, bývalé Jugoslávii, Německu, Polsku či Velké Británii. Získal řadu čestných titulů a také přes sto cen! Nikdy však i přes lukrativní nabídky nenastoupil na profesionální dráhu fotografa, neboť tvůrčí svoboda mu byla nade vše. Od roku 2003 publikuje mj. i v časopise PHOTOLife, který se později změnil na Československou fotografii, kde se stal členem redakční rady. V roce 2008 začal rovněž spolupracovat s měsíčníkem FOTO Video. V témže roce obdržel cenu Ministerstva kultury ČR za celoživotní přínos amatérské fotografii. V současné době má na svém autorském kontě na dvě desítky publikací, z nichž některé byly oceněny  titulem Nejkrásnější kniha roku. Rovněž se František Dostál spolupodílel na patnácti dalších publikacích.Více na: http://www.ccfprague.cz/

Ivan Černý
Snímky ze křtu knihy: Jan Parkman

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...