Úvod Krása a zdraví Rady odborníků Řekněte ne prokrastinaci a podpořte svůj mozek
Rady odborníků

Řekněte ne prokrastinaci a podpořte svůj mozek

34

Mezi novoroční předsevzetí mnohých z nás možná patří boj s prokrastinací. Sklony k odkládání náročných povinností a úkolů na pozdější dobu má překvapivě vysoký poměr lidí. Jak na prokrastinaci vyzrát?
Pr+íce u po¦Ź+şta¦ŹeKáva, energetické nápoje nebo dokonce alkohol nejsou dobrými společníky v náročných chvílích pro váš mozek. A pokud se do vašeho učebního procesu ještě vplíží prokrastinace, muže přijít všechna práce nazmar. Pojďme si říct, jak pozornost chytnout a nepustit. Jistě znáte situaci, kdy máte rozpracovaných 100 úkolů, sedíte nad nimi celý den a večer zjistíte, že není jediný, který byste si mohli odškrtnout z „to-do“ listu… Chceme dospět k jedinému: Věnovat se jednomu úkolu na 100 %. Proto než se bezhlavě a ve stresu pustíte do nepřeberného množství úkolů, které na vás čekají, pojďme se nejprve trochu společně zamyslet. Nejprve je třeba si stanovit reálné cíle. Většina úkolů nám trvá delší dobu, než si předem určíme. Buďte tedy v nakládání si úkolů na vaše bedra umírnění a stanovený čas se snažte dodržet – jednak se vyhnete prokrastinaci, abyste úkol stihli a nebudete jeho plnění protahovat donekonečna.

Čistý stůl

Rozptylují vás věci na stole a odvádějí vaši pozornost? Pryč s nimi! Mobilní telefon nebo nahlížení do seznamu úkolů a jejich přeskupování dokážou překazit každou dobře míněnou chvilku určenou k práci. Schovejte je do šuplíku nebo uložte tak, ať na ně nemáte přímý výhled. Na stůl si dejte raději květinu, ta vám vytvoří příjemné pracovní prostředí.
Plán typu „teď budu tři hodiny psát“ vám nejspíš nevyjde – budete akorát zklamaní a rozmrzelí. Stanovte si reálnou časovou jednotku – stačí půl hodiny, kterou zaplníte intenzivní prací. Poté si dopřejte něco příjemného – protáhněte se, uvařte si čaj nebo si připravte svačinku. Budete mít se na co těšit a doba určená pro práci vám nepřijde nesnesitelná. Je důležité vytvořit si pozitivní návyk, nejprve to bude složitější, ale brzy si na něj přivyknete.

Dopřejte nervové soustavě omega-3 mastné kyseliny1

Řekli jsme si něco málo k tomu, jak podpořit vaši pozornost. Pojďme ještě zmínit, jak podpořit náš mozek tak, aby se nám dobře pracovalo a kde se poohlédnout po pomocnících, kteří nezatíží náš organismus, ale povzbudí náš mozek k aktivitě. Káva, čaj, energy drinky a kolové nápoje – špatnou zprávou je, že povzbudivý účinek těchto “pomocníků” je krátkodobý a postupně se snižuje. Rizika spojená s jejich konzumací však naopak se zvyšujícím se množstvím stoupají.
Zaměřte se raději na mozku prospěšné látky, jsou to zejména omega-3 mastné kyseliny – snižují psychickou únavu, naopak zvyšují pozornost, průtok krve v mozku a tím také mentální výkon. Například doplněk stravy Acutil obsahuje kromě omega-3 mastných kyselin také vitamín B, ginkgo bilobu a další, které tvoří vyvážený soubor látek, podporujících kognitivní funkce mozku a paměť.

Nezapomínejte na plnohodnotný spánek a odpočinek

Efektivní je mozek, když je odpočinutý. Pokud nám chybí čas, „zkrouhneme“ ho většinou nejprve na spánku. Potřebných osm hodin spánku však není klišé – pokud je to jen trochu možné, vyspěte se do růžova.

Populární články

Související články

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Přibude bezdětných a žen s jedním potomkem

V Česku přibývá bezdětných žen. Mezi současnou generací třicátnic a čtyřicátnic může bezdětnost...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Pozor na chronický stres! Ničí imunitní systém!

Závislost na práci nebývá v naší kultuře širokou veřejností považována za špatný návyk,...