Úvod Lifestyle Bydlení 7 tipů pro bezproblémový novoroční úklid
Bydlení

7 tipů pro bezproblémový novoroční úklid

32

Do nového roku si každý přináší různá předsevzetí. Někdo hodlá zatočit s cigaretami, jiný s nezdravým způsobem života a další chce jen začít s čistým štítem. Třeba tím, že se už konečně zbaví nepořádku, který ho obklopuje. Pokud víte, jak na to, bude vaše snažení mít větší šanci na úspěch.
Příchod nového roku znamená pro mnohé novou startovní čáru, kdy je vhodné začít vše řešit jinak, lépe. Pokud jste velký úklid odkládali až pro tuto chvíli, poradíme, jak se ho zhostit s co nejmenší námahou, ale s vysokou efektivitou.

s prachovkouÚklidová sobota

Pokud se často přistihnete při prokrastinaci, pak zdlouhavé plánování, co byste mohli uklidit každý den v týdnu, není nic pro vás. Potřebujete udělat velký jednorázový úklid, ideální je k tomu sobota.  Přesvědčíte se, že než se každý den zabývat jednou činností, je vhodnější si pevně stanovit určitý den, kdy toho zvládnete více na jeden zátah. Když si zvyknete na pravidelný týdenní režim, bude pro vás úklid snazší.

Pouze jedna jediná a dost

Také máte při úklidu otevřené dveře, abyste mohla pobíhat z místnosti do místnosti, a věříte, že vám to ušetří čas? Omyl! Kromě zvířeného prachu vás to nutí odbíhat od jedné věci k druhé, namísto abyste se soustředili na to hlavní. Zavřete tedy za sebou při úklidu konkrétní místnosti dveře – nebudete nikoho rušit, nikdo nebude rušit vás a budete se moci plně soustředit na jeden aktuální úkol.

Zlaté pravidlo – shora dolů

Než vlétnete na úklid, zamyslete se, s čím začnete a proč. Nepouštějte se bezhlavě nejprve do toho, co vás nejvíce dráždí, ale postupujte systematicky. Do luxování se pusťte teprve, až budete mít setřený prach z lustru a poliček. Řiďte se pravidlem „shora dolů“.

Zbavte se zbytečností

Stále platí, čím méně zaprášených objektů, tím také méně práce s úklidem. Nejvíce prachu v domácnostech je na podlaze a v bytových textiliích, tedy záclonách, čalounění a kobercích. Při jeho úklidu bychom měli myslet na dvě věci – zbytečně ho nevířit a zamezit jeho opětovnému usazení. Rozhodně si pomůžete, když se zbavíte všech zbytečností, jako například umělých květin, které jsou pro prach velmi „lákavé“.

Volba vhodných pomocníků

Nebaví vás číst návody k čisticím přípravkům? Vyberte si prostředky, které jsou multifunkční, budete jich potřebovat jen pár a nebudete muset přemýšlet nad tím, k čemu by asi mohly sloužit. Například při úklidu koupelny plně oceníte Diavu multifunkční, využijete ji na zrcadlo, baterie, police nebo záchodovou mísu – vše se bude lesknout čistotou a vystačíte si pouze s jediným prostředkem.

Redukce bez nostalgieluxov+ín+ş

Svěží vítr patří i do šatníku. Nemusíte se nutně zbavovat většiny obsahu, přesto o oblečení a botách, které na sebe nevezmete více než rok, platí, že si ho nevezmete už nikdy. Stejně tak byste měli vytřídit fotografie, časopisy a další drobnosti. Pro mnohé se jedná o činnosti, které nemají konce. Pokud ale nemáte dostatek sebekázně, raději si třídění osobních věcí nechte na jindy.

Nejdůležitější rada na závěr

Nemusíte všechno zvládnout sami, přizvěte si k úklidu i malé pomocníky, kterým můžete svěřit dílčí úkoly. Například utírání prachu není náročná činnost a kromě výchovného prvku ušetříte i trochu času, který následně můžete věnovat právě třeba dětem.

Populární články

Související články

BydleníLifestyleLuxus

Designové doplňky Moser nově v exkluzivním zastoupení multibrandového butiku The Store

Multibrandový butik The Store rozšiřuje své portfolio luxusních světových značek a přináší...

BydleníLifestyle

Louis Vuitton parfém pro váš domov

Cestování je stálé téma v srdci značky Louis Vuitton – již od jejích...

BydleníLifestyleVýstavy

Jak se dělá vintage interiér?

Co by byl domov bez zařízení a vybavení, ve kterém se člověk cítí...

BydleníLifestyle

Cartier zdobí i interiéry

Příběh vzniku interiérových doplňků značky Cartier se začal psát ve stejné době,...