Úvod Lifestyle Cestování Monopol: pivovar, kde vládnou ženy!
Cestování

Monopol: pivovar, kde vládnou ženy!

33

DSC_6857_panoramaSeveročeské Teplice patří k našim lázeňským městům s nejdelší tradicí. Zdejší termální prameny byly využívány již od 12. století. A právě rozvoj lázeňství umožnil přerod původně neznámého městečka ve významné středisko s honosnými lázeňskými domy a nádhernou architekturou, kterému se svého času nadarmo nepřezdívalo „Malá Paříž“. Dnes se pyšní mj. honosným Krušnohorským divadlem či imposantním zámkem, sídlem Regionálního muzea v Teplicích. Mezi místní turistická lákadla se ale zařadil i novotou vonící Monopol. Jedná se o areál s unikátním secesním hotelem, skvělou cukrárnou, pivnicí a jedinečným pivovárkem, který od dubna loňského roku nechybí na žádné mapě, věnující se české gastroturistice.

Dámy, kterým muži fandí

Ředitelka podniku paní Gabriela
Ředitelka podniku paní Gabriela

Obliba malých rodinných pivovarů roste doslova měsíc od měsíce. Důvod je prostý. Národ pivařský, kterým bezesporu jsme, již má dosti unifikovaných a rychlených „europiv“ z obřích pivovarů a touží po kvalitě a pestré paletě originality chutí z minipivovarů, kde je věnována pivu a hostům odpovídající péče. V současné době jsou jich rozesety po celé republice tři stovky. Odborníci odhadují, že se boom vzniku malých pivovárků zastaví na hranici pěti set. Tak jako tak, v tomto směru má teplický Monopol jedinečný primát. Tady totiž vládnou Ženy! Je třeba dodat, že k velké spokojenosti lázeňských hostů, zavítavších turistů i štamgastů z Teplic a okolí, kteří sem za skvělým mokem rádi dochází. Spolumajitelkou rodinného pivovaru je totiž Gabriela Schὃnbauerová a sládek, tedy v tomto případě sládkovou, je Martina Valterová. To se hned tak někde nevidí. I když nějaký šťoura může říci, že už ve staré Mezopotámii se vaření pivu věnovaly tradičně ženy, my dodáváme, že v našem věku to není zvykem. Sládkových bychom po celé republice sotva napočítali na jedné ruce.

Paní sládková je odbornice na slovo vzatá, její piva již získala řadu ocenění.
Paní sládková je odbornice na slovo vzatá, její piva již získala řadu ocenění.

Jedničky ve svém oboru

Manželé Schὃnbauerovi, Jiří a Gabriela, jsou obětaví nadšenci, kteří zchátralý objekt v centru lázeňského města nejenom zrekonstruovali, ale rovněž obnovili po téměř čtyřiceti letech tradici teplického pivovarnictví. Před tím ale navštívili „ze studijních důvodů“ desítky a desítky podniků v Čechách i na Moravě, aby si utvořili představu, jak na to. Nejsou žádní zlatokopové či restituenti, kteří by se do podniku jen přijeli čas od času podívat a kasírovat, ale dnes a denně jsou v provozu. Když je třeba, tak paní Gabriela i vlastnoručně čepuje v pivnici. Od starých výčepáků se naučila točit žádanou hladinku, ale zavádí i nevídané novoty. Jako se kupříkladu víno snoubí s čokoládou, tak místní gurmáni uznávají, že k pivu z Monopolu chutnají dezerty a sladké pečivo z rodinné cukrárny, která vévodí recepci hotelu. Nevěříte? Vyzkoušejte! Ale nepředbíhejme…
I sládková Martina Valterová je ve svém oboru jednička a to nejenom díky tomu, že má mlsný jazýček, ale i tvůrčí fantazii. K pivu inklinovala již jako čtrnáctiletá, kdy chodívala na brigády do tehdejších národních podniků a čistila sudy. V roce 1987 jako absolventka potravinářských studií v Plzni nastoupila do Zlatopramenu v Krásném Březně. Začínala od píky ve sklepě a prošla si následně celou výrobou. Ve Zlatopramenu si vysloužila ostruhy, v roce 2010 začala pracovat jako podsládkové v ústeckém minipivovaru na rychtě, odkud po čtyřech letech přijala velkou výzvu a stala se sládkovou v Monopolu, kde si v současné době začíná tapetovat kancelář diplomy za nejlepší piva z pivních soutěžích, včetně svrchně kvašených. S úsměvem vzpomíná, jak první várky testovala doma na sporáku.
„Udělala jsem ho tak, aby chutnalo mně a paní majitelce“, přibližuje, jak se zrodil její majstrštyk  Monopol Ale 14°, zřejmě největší dosavadní překvapení v jejím sortimentu.

DSC_6817
Snažili jsme se celé budově vrátit secesní podobu, říká manželský pár, který v případě potřeby zaskakuje i ve výčepu

Bývalý lázeňský kabaret

Jsme v pivnici stylového objektu v centru města, uprostřed Masarykovy třídy, nedaleko Městského informačního centra. Svého času tady bavil hosty kupříkladu legendární král komiků Vlasta Burian, dnes je historický objekt po rekonstrukci, kdy se přiblížil své bývalé podobě z 19. století. Vše je vyvedeno v prvorepublikovém duchu se smyslem pro každý detail, včetně dubového ostění –  obložení podniku a klasických tonetek z ohýbaného dřeva. A už se mu postaru neříká Zum Schwan neboli U labutě, nýbrž Monopol, jak si ho v podobě původního názvu nákupního centra pamatují občané za minulého režimu. Během následujících pětadvacet let objekt chátral, až v loňském roce povstal jak příslovečný Fénix z popela a dnes je velkým lákadlem vyznavačů tzv. pivní turistiky, neboť se zde nejenom vyrábí a na „hladinku“ točí sortiment klasických 12° ležáků včetně lahodných 11° speciálů, jako je třeba Monopol, Karlík nebo shora vzpomínaný Ejlík – 14° svrchně kvašené pivo, které původně vzniklo v Anglii pro námořníky na dlouhých plavbách. Je silně chmelené a to na rozdíl od českého ležáku za studena, jak nám vysvětlila sládková pivovárku Martina Valterová, která má na starosti mimo samotného vaření i turistické exkurze s prohlídkou sklepů, kde padesát dní zrají ležáky. Vrcholem návštěvy jsou pak degustační zážitky ve výčepu stylové pivnice, kde hosté z domova i ciziny mohou při posezení pozorovat nablýskané varny na galerii sálu.

Z nekuřáckého sálu s kuřáckým salonkem se nese smích spokojených hostů a cinkot sklenic, mezi kterými nechybí ani klasické dvoulitrové tupláky. Mezi popíjejícími muži je mnoho žen, které si nejraději pochutnávají na jedinečném pivu, ochuceném přírodními šťávami bez konzervantů, jako je kupříkladu populární jedenáctka Višeň z „kuchyně“ paní Valterové, která zde svou první várku začala vařit v pátek 20. března 2015. Monopol tak po celých dlouhých čtyřiceti letech vzkřísil teplické pivo, neboť poslední várka místního piva s názvem Doubravan se zde uvařila v roce 1976 a Tepličáci byly odkázáni na „plzeň“, která sem zdejší podniky navážela. Tu změnu přivítali nejenom patrioti města, ale i labužníci, kteří vyhledávají originalitu, kvalitu a pestrou netradiční nabídku. O již zmíněných pivních turistech, kteří si dokonce vedou cestovní deníčky z cest po malých pivovarech ani nehovoře. I těm je určen stejnojmenný hotel s atmosférou prvorepublikové noblesy, který je součástí jmenovaného objektu, a kam nás paní Gabriela zve na prohlídku.

DSC_6863Sladké království

Do recepce se vstupuje přes cukrárnu vonící skvělou kávou, která nabízí dorty a zákusky vynikající kvality z vlastní výrobny. V křesílkách pod nástěnnou kresbou dobových Teplic se hezky plánuje trasa na pěší výlet městem či vyjížďku do okolí. Po příjemné noci, kterou lze strávit v některém z 8 luxusních dvoulůžkových pokojů to jistě bude hezká tečka za pobytem v tomto lázeňském městě. Pro nejnáročnější hosty jsou připraveny 4 apartmány, které jsou vybaveny i kuchyňským koutem, včetně nádobí a lednice. Samozřejmostí je, že si zákazník může vzít na pokoj i svého domácího mazlíčka. Všechny pokoje a apartmány jsou nekuřácké. Závěrem exkurze nám paní Gabriela připomíná:

Pohled do vkusného hotelového pokoje
Pohled do vkusného hotelového pokoje

„Sobě nebo i svým blízkým můžete udělat radost zakoupením dárkových poukazů Monopolu. Pro pivaře každým coulem jsme připravili balíček zahrnující pobyt na 2 noci pro dvě osoby s neomezenou konzumací všech druhů našich piv. Pro všechny ostatní je pak určen balíček, který kromě pobytu pro dvě osoby na 2 noci zahrnuje exkurzi pivovarem, tříchodové menu pro dva a pivní degustační set pro dvě osoby.“
No, nekupte to, chtělo by se říci. Více na: www.pivovarmonopol.cz

Ivan Černý
Foto: Miroslav Fezanicz

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...