Úvod Lifestyle Gurmán Tipy na valentýnské dezerty
Gurmán

Tipy na valentýnské dezerty

30

Svátek svatého Valentýna je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce. Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven. Pro zamilované páry, ale nejen pro ně, Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tipy na dezerty, které se k valentýnským oslavám mohou hodit.

607C9464aValentýnský cheesecake

Použité suroviny:
Na korpus
250g suchých keksů typu bebe
120g másla
Na náplň
600g krémového sýru typu Lučina, Philadelpia
200ml Kysané smetany z Valašska
3ks vejce
250g cukru moučka
1,5 lžičky citrónové šťávy
1,5 lžičky vanilkové esence
1ks žloutek
Na potření
250ml Kysané smetany
1 lžíce cukru moučka
2 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy:607C9519a
Základem každého cheescaku jsou sušenky. Ty si nejprve rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem nebo v mixeru. Poté si rozpustíme máslo a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Na dno formy vtlačíme sušenky s máslem, co nejvíce to jde. Formu si utěsníme alobalem. Smetanový sýr utřeme do hladka s cukrem, Kysanou smetanou z Valašska, citrónovou šťávou a vanilkovou esencí. Nakonec zamícháme po jednom vejci a samostatný žloutek až nám vznikne docela řídký krém. Do formy s drtí opatrně nalijeme krém a necháme ho pár minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 160 °C a na střední mřížku umístíme nádobu s horkou vodou, do které ponoříme formu obalenou alobalem tak, aby voda sahala asi do poloviny výšky formy. Pečeme cca 30 minut, pak necháme dort vychladnout v otevřené troubě. Dáme ještě na 8 hodin do lednice. Před podáváním potřeme dort s Kysanou smetanou z Valašska, kterou jsme si smíchali s cukrem a citrónovou šťávou.

Palacinka 607C0590Palačinkový dort

Použité suroviny:

2ks vejce
0,5l Čerstvého mléka z Valašska (lze použít i jiné)
350 g hladké mouky
špetka soli
Postup přípravy:
Smícháme všechny suroviny. Těsto by mělo mít tekutější  konzistenci, ale ne úplně vodovou. Pokud máte moc husté, přidejte mléko. Pokud naopak řídké, přisypte mouku. Palačinky opékejte na pánvi, záleží jen na Vás, jakou velikost zvolíte.
Palačinky skládejte na sebe a promazávejte například marmeládou, Smetanovým jogurtem z Valašska, čokoládou, oslazeným tvarohem. Vrch dortu posypte ovocem, v tomto období klidně použijte mražené, které si ohřejte v hrnci.

Populární články

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...