Úvod Filmy Mustang, Prach a James White v předpremiéře na Febiofestu
Filmy

Mustang, Prach a James White v předpremiéře na Febiofestu

30

Hned tři filmy budou s předstihem před kinodistribucí uvedeny na 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, který proběhne od 17. do 25. března 2016. Můžete vidět jako první tyto snímky:

Oceňovaný debut MUSTANG

Čtyřmi francouzskými filmovými cenami César byl v únoru odměněn debutový snímek režisérky tureckého původu Deniz Gamze Ergüvenové Mustang, jehož česká premiéra bude 24. 3. 2016.
Drama pěti sester na tureckém venkově bylo Césarem oceněno za nejlepší debut, nejlepší původní scénář (Deniz Gamze Ergüvenová a Alice Winocourová), nejlepší střih (Mathilde Van De Moortel) a nejlepší hudbu, jejímž autorem je spolupracovník Nicka Cavea Warren Ellis. Film má za sebou už řadu úspěchů včetně nominace na Oscara pro zahraniční film, dále získal cenu LUX udělovanou Evropským parlamentem, cenu FIPRESCI za Objev roku na Evropských cenách a nominaci na Zlatý glóbus. Dramatický a dojemný příběh o cestě za svobodou a hledání vlastní identity je zároveň nadčasový a univerzální.
Vesnice na severu Turecka, začátek léta. Lale a její čtyři dospívající sestry si po cestě ze školy hrají s místními chlapci. Po vesnici se rozběhne zpráva o domnělých nemravnostech a nevinná hra brzy přeroste ve skandál s nečekanými následky. Tradičně smýšlející babička a strýc proměňují jejich domov ve vězení, školu nahrazují lekce domácích prací a vaření. Rodina jim domlouvá ženichy. Pět sester spojených touhou po svobodě se rozhodne vzepřít útlaku a rozbít okovy konzervativní společnosti, která je svazuje.

JamesWhite_Main_webJames White

Newyorčan James White (Christopher Abbot) je lehkomyslný dvacátník se sebedestruktivní sklony, povaleč, který navzdory své inteligenci není schopen si udržet práci. Přežívá na gauči své matky Gail (Cynthia Nixon, známá ze seriálu Sex ve městě), která jeho životní styl neschvaluje a navíc bojuje s rakovinou. James řeší situaci útěkem k sexu a drogám do té chvíle, kdy začne být Gailin stav opravdu vážný a on se musí postavit tváří v tvář realitě, kterou nemůže ignorovat.

Autobiograficky laděný film plný hněvu, něhy i humoru natočil jako svůj celovečerní režijní debut producent Josh Mond z úspěšné nezávislé produkční společnosti Borderline Films. Film získal několik festivalových ocenění včetně diváckých cen na festivalech v Sundance (2015) nebo losangeleském AFI Festu (2015). Režisér Josh Mond začal psát scénář k filmu poté, co jeho vlastní matka zemřela na rakovinu.

PrachPRACH__11_shaving-web 

Dva bratři, starší s manželkou, mladší s milenkou a malým dítětem, se potkávají na venkovské usedlosti poté, co jejich otce stihne mrtvice. Subtilní rodinné drama od debutujícího Víta Zapletala, které se z běžné české tvorby vymyká přirozeným akcentem křesťanské víry. Film byl uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 2015.
V třech dnech a dvou nocích se odehrává kontemplativní a až na dřeň vypreparované rodinné drama, kterým celovečerně debutuje čerstvý absolvent FAMU Vít Zapletal.
Otcova mrtvice je katalyzátorem pro zkoumání vztahů jeho nejbližších, k otci, mezi sebou i k sobě samým. Nenápadně plynoucí a soustředěné vyprávění se noří do nitra postav, opírá se o detaily světa venkovského domku, v improvizovaném nemocničním pokoji a přilehlém sadu a otevírá otázky spirituality, rodiny a mezilidské odpovědnosti. Minimalismus a otevřenost k interpretaci se snoubí s pojetím bolesti v mnoha podobách jako ústředního tématu filozoficky ambiciózního snímku. 

 

foto: Film Distribution ARTCAM

 

Populární články

Související články

FilmyTéma dneUmění

Další triumf českých sklářů!

Po takových unikátních projektech, jakým byl kupříkladu osmitunový skleněný sarkofág pro dánskou...

DivadloFilmySpolečnost

Jedenáct českých umělců v Síni slávy

Umělecké sdružení Artes už po šesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění! Emoce, dojetí...

FilmyKnihyNovinky

Labutí Burianova píseň

Na předvánoční trh přichází kniha Ivana Černého, která potěší. Hlavně starší čtenáře,...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...