Úvod Knihy Olena Laň: Nikova dobrodružství v zemi Burdybáčů
Knihy

Olena Laň: Nikova dobrodružství v zemi Burdybáčů

33

burdy60Harry Potter má konečně odpovídající konkurenci. Snadno to zjistíme již při pouhém zalistování ve výpravné dětské knize z pera ukrajinské novinářky Oleny Laň, dnes žijící a tvořící v České republice. Na více jak stopadesáti stranách poutavého čtení, bohatě ilustrovaného zdařilými malbami kutnohorského insitního výtvarníka Jana Skorky Lauko, se odvíjí příběh, spíše patřící do žánru fantasy, než klasických pohádek. Nehrajme si však se slovíčky, důležité je, že něco podobného na našem knižním trhu dlouho chybělo. Jakmile se děti a jejich rodiče začtou, již knížku hned tak z ruky nedají, to nám věřte.
Nikita (pro kamarády prostě Nik) je osmiletý kluk, který tráví prázdniny u babičky. Vše je jak má být, až do chvíle, kdy… ale neprozrazujme. Snad jen to, že se dostane do moci chlupatého Burdybáče, malého mužíčka z velkého svobodného národa lesních skřítků.

Nikova dobrodružství v zemi Burdybáčů0---0-autogram-burdy-kh1

Publicistka a spisovatelka Olena Laň napsala o Nikových příhodách a dobrodružstvích mezi skřítky, rusalkami i vlkodlaky a dalšími zloduchy. Předlohy a podoby svých figur a figurek čerpala ze slovanské mytologie. Malé i velké čtenáře čeká napínavý příběh s únosy, kouzly, honičkami i pletichami a zradami, který je zakončen grandiózní bitvou dobra se zlem. Vyprávění je to veskrze současné a moderní, jak výrazovými prostředky autorky, tak i faktem, že skřítci, třebaže ovládají kouzla a čáry stejně jako před tisíci lety ve východní démonologii, nosí džíny a občas navštěvují naše domovy.
Za všechny popisy děje jistě stojí výčet samotných kapitol: Únos, Léčka, Škola magické sebeobrany, Hon na krystal či Ten, který trhá hráze, V zajetí, Válka nebo Burdybáčův poslední boj. V neposlední řadě pak kupříkladu Polednice, Zrádce a Návrat domů.

A3_Stranka_21Správná fantasy

Olena Laň ve jmenované knize stvořila složitý mnohovrstevný svět za hranicí reality, který však zdařile funguje nejenom podle zákonů fantazie, ale i logiky, takže se nemusíme obávat nesmyslů, které nestráví ani ten nejnaivnější čtenář. Dobrodružství, které prožívá Nikita, je vystavěno na klasických základech fantasy, kdy hrdina prochází příběhem v doprovodu mytologických či smyšlených postav, aby splnil svůj úkol. V příběhu Oleny Laň zachraňuje a bojuje „jen“ o jeden nevelký les, což však neznamená, že by byl boj méně urputný a nelítostný…
Zbývá dodat, že dětská fantasy Burdybáč aneb Ten, který žije v botě má sílu přitáhnout malého i velkého čtenáře od televizní obrazovky či monitoru počítače ke knize. Již za to patří autorce velký dík. Přejme jí zároveň, aby si jejího debutu záhy povšimli čeští filmaři, tak jako se stalo v případě knížek britské spisovatelky J. K. Rowlingové, literární matky Harryho Pottera.

Kniha vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi, kterou založil a řídí Miroslav Moravec.

-icer-  Foto: i-passage.cz

A3_Stranka_07 0-0-Burdybac

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...