Úvod Lifestyle Cestování Nové muzeum v klášteře v Plasích
CestováníSpolečnost

Nové muzeum v klášteře v Plasích

37

Od 13. března 2016 mohou návštěvníci zavítat do nově opraveného hospodářského areálu památkově hodnotného plaského kláštera, kde Národní technické muzeum na podzim 2015 dokončilo Centrum stavitelského dědictví Plasy a atraktivní formou představuje  stavební historii a tradiční stavitelství od středověku do současnosti. Generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr nám při této příležitosti řekl: „Otevření Centra stavitelského dědictví v areálu mimořádně cenného kláštera v Plasích znamená pro Národní technické muzeum rozšíření expozičních prostor mimo Prahu a mimořádnou možnost představit historii stavitelství jednak v expozici, která je rozdělena podle jednotlivých etap stavby budovy, a dále v hospodářském dvoře, kde je možné si vyzkoušet historické technologie, které se dnes již zapomínají a které se dnes řeší průmyslově, např. zpracování vápna nebo práci v kovárně.“

R44A3204_První návštěvnická sezóna

Stálou Expozice stavitelství najdeme v budově bývalého pivovaru. Jsou zde prezentovány materiály, konstrukce a stavební prvky z různých historických období – rozmanité typy cihel, omítek, dveře, okna, krovy. Část výstavních prostor je věnována soudobé architektuře – osobnosti a dílu architekta Jana Kaplického. V objektu bývalého mlýna se konají krátkodobé výstavy, v současnosti je zde umístěna výstava Calcarius čili vápeník, zaměřená na tradiční způsoby zpracování vápna. Tím však zdejší nabídka poznávací a zážitkové turistiky nekončí. V členitém areálu hospodářského dvora je možné zažít práci v tesařské dílně, vyzkoušet si zručnost kováře, nebo se zúčastnit tzv. výpalu. Pořádat se zde v průběhu celého roku budou i programy pro různé stupně škol, chybět nebude ani setkávání odborné veřejnosti.

Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaříPlasy_29-09-2015__05_

Národní technické muzeum převzalo budovy bývalého hospodářského zázemí kláštera v Plasích do své správy v roce 2008 ve značně zchátralém stavu. V rámci projektu spolufinancovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) prostřednictvím Integrovaného operačního programu (IOP), oblasti intervence 5.1. – Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví realizovalo NTM ve dvou fázích obnovu hospodářského areálu – v první fázi od roku 2012 budovy bývalého pivovaru, sladovny a mlýna a v druhé fázi od roku 2014 obnovu hospodářského dvora. Celkové náklady projektu přesáhly 337 milionu Kč.
Více na: www.muzeum-plasy.cz .

 

Ivan Černý
Foto archiv NTM

 

 

 

 

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...