Úvod Krása a zdraví Novinky Život BIO – od jídelníčku až po věci denní potřeby
Novinky

Život BIO – od jídelníčku až po věci denní potřeby

31
woman standing in the field

Jaro znamená pro mnohé i nové začátky. Často se snažíme řadu věcí změnit a stát se lepšími, měli bychom ale opustit od nereálných cílů a zkusit se zaměřit alespoň na jeden splnitelný. Takový, díky kterému se budeme cítit lépe, budeme se chovat a jednat v souladu s přírodou, a takový který prospěje našemu zdraví. Zkusme žít BIO.
Bio-inspirace je nová oblast vědy, která zkoumá v přírodě se nacházející designy pro návrh přelomových technologií a produktů. Přinesla spoustu zajímavých nápadů a převratných věcí pro každodenní užívání a vylepšení komfortu našich životů. Bio-inspirovaný produkt je takový produkt, jehož princip je založen na nějakém systému, který se vyskytuje v přírodě, ale nemusí nezbytně využívat tento systém pro tentýž účel.
Bio-inspirované výrobky by neměly být zaměňovány s tzv. zelenými výrobky nebo bioprodukty. Tyto pojmy označují spíše způsob, jakým byly takové výrobky vyrobeny, kdežto bio-inspirovaný naznačuje způsob, jakým tento produkt funguje. Snadno tak najdete v původně přírodním řešení něco účinného a efektivního, co je navíc v harmonii s okolním prostředím. Tak proč nezkusit kombinaci bio stravovaní například s bio-inspirovanými věcmi kolem nás?

Když se rozhodneme žít BIO…

V první řadě bychom měli začít u svého stravování, respektive u nákupu potravin. Bio potraviny mívají v obchodech své zvláštní místo, proto není těžké je během chvilky najít. Můžeme tak jednoduše složit svůj jídelníček z potravin přes ovoce, zeleninu, nápoje, ale i maso, které jsou čistě přírodní bez jakékoli chemie. A co z toho? Zaručíme si tak konzumaci potravin, které mají mnohem více zdraví prospěšných látek a jejich výživová hodnota je přirozeně daleko vyšší. Navíc máme jistotu, že jsou čerstvé, protože neobsahují ani žádné chemické konzervanty, které by jejich čerstvost uměle prodlužovaly. Většina osob, které přešla z klasické stravy na bio stravu, potvrzuje, že během několika dnů cítili menší únavu, měli více energie a také pozitivněji mysleli a přistupovali k životu. Vždyť i naši předci se stravovali téměř bio a zaznamenávali jsme u nich dnešní civilizační choroby a další nemoci?

BIO nekončí jídlem

Bio způsob života ale nekončí jen jídlem na talíři. Pakliže se rozhodneme vydat na bio cestu,_MG_2466 většinou chceme žít v co největším souladu s přírodou. K tomu nám dopomáhají i takzvané bio-inspirované produkty. A byť se to na první pohled nemusí zdát, je jich kolem nás celá řada.
Začít můžeme například ráno u oblékání. Věděli jste, že i suchý zip je inspirován přírodou? Je tomu skutečně tak! Inspirací pro jeho vynález byly ostnaté bobule lopuchu, které se snadno přichytávají k naší pokožce nebo vlasům. Protože semena lopuchu jsou těžká a jejich rozsev není možný pomocí věru nebo ptactva, řeší příroda jejich transport pomocí vyčnívajících háčků, díky nímž, se snadno zachytí a mohouc cestovat z místa na místo.
Pakliže trpíme oční vadou, kterou korigujeme nošením čoček, i zde můžeme fungovat v souladu s přírodou. Bio-inspirovaný je totiž už i roztok na čočky Biotrue. Vychází z fyziologie oka a jeho cílem je poskytnout nositelům komfort při nošení čoček. Vědci totiž důkladně prostudovali oko a jeho procesy a přišli s roztokem, který nás šetří. Jako jediný roztok pro kontaktní čočky v sobě Biotrue spojuje tři bio-inspirované inovace pro zachování přirozeného stavu oka: jeho pH je stejné jako pH zdravých slz, obsahuje lubrikant, který se přirozeně vyskytuje v očích a díky němuž zůstane čočka přirozeně vlhká a komfortní během celého dne a také zachovává aktivitu některých prospěšných proteinů, které jsou přítomné ve zdravých slzách. Roztok v sobě spojuje jedinečné inovace inspirované fyziologií vašich očí v kombinaci s duálním systémem dezinfekce pro její nepřekonatelnou účinnost..
Bio-inspirací jsme ale obklopení i po příchodu do práce, v okamžiku, kdy začneme pracovat na počítači. Displeje počítačů také vzali inspiraci v přírodě, přesněji řečeno u křídel motýlů. Proces rozptylu a odrazu světla na motýlích křídlech je zcela totožný s tím, jak fungují displeje počítačů. Právě díky tomu dosahují monitory živějších a jasnějších barev a zároveň jsou pro lidské oko příjemnější „ke koukání“.
Splnění cíle žít BIO tak bude snazší, než jsme si mysleli. Kolik bio-inspirovaných věcí užíváme a ani si to neuvědomujeme. A hlavně, kdo z nás by se jednoduše nechtěl cítit méně unavený, více zdraví a plný energie? Přitom vše jde bez omezování.

Kateřina Hadvigová

Foto: Biotrue

 

Populární články

Související články

CestováníNovinkyTéma dne

Prožijte ve zdraví bezstarostnou dovolenou snů, stáhněte si aplikaci s lékařem v telefonu

Okamžitá lékařská péče není jen výsadním právem majetných. Věděli jste, že opravdu...

KnihyNovinky

Rybičkové záložky v knize o vodníkovi Škvejchlovi

Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? je název nové pohádkové knihy hudebnice,...

FilmyKnihyNovinky

Labutí Burianova píseň

Na předvánoční trh přichází kniha Ivana Černého, která potěší. Hlavně starší čtenáře,...

Krása a zdravíNovinkyTrendy zdraví a krásy

Růžové snění

Hlavní barva jarního make-upu? Jednoznačně růžová. Rozjasňovač, tvářenka, ale prvenství si stále...