Úvod Krása a zdraví Rady odborníků Zázračná hlíva ústřičná
Rady odborníků

Zázračná hlíva ústřičná

40

img_7526_18114110485_oTéměř každý den je náš organismus vystaven neblahým okolním vlivům, jako jsou stres, náhlá změna počasí nebo různé bakterie a viry. A když se k tomu všemu připojí nevyvážená strava, nedostatek spánku a pohybu, tělo začíná vysílat signál SOS. Ten může být v podobě únavy, nachlazení a v horším případě i spuštění onkologické nemoci. Jak v těchto případech organismu pomoci? Postačí nám lék z přírody – beta glukan, který v sobě skrývá hlíva ústřičná!
Poslední průzkumy ukazují, že Češi se v oblasti zdraví více přiklánějí k přírodě a snižují tak přesilu chemických koktejlů, které jsme si často nevědomě namíchali sami. A i to je právě důvod, proč nyní věnujeme větší pozornost tzv. medicínským houbám, jejichž složení je schopné poskytnout lidskému organismu mnoho pozitivních účinků.

Beta glukan a imunita

Mykolog Ing. Ivan Jablonský CSc. vysvětluje: “Z Asie pochází celá tradice použití hub v medicíně a i v dnešní moderní době mají houby anebo extrakty z nich své pevné místo. Nejdůležitějším extraktem je polysacharid (složený cukr) beta glukan, který se v mnoha zemích používá na podporu obranyschopnosti organismu, ale je i znám pro své protirakovinné účinky. Konzumenti hlívy ústřičné jsou důkazem toho, že život člověka se může díky beta glukanu významně prodloužit.“nachlazeni_shutterstock
„Samozřejmě je velmi důležité zvolit kvalitní produkt! Když klinické a experimentální studie dokazují účinnost a vysoce čisté látky vhodné na výrobu výživového doplňku, využijí tento fakt i méně seriózní společnosti,“ varuje MUDr. Eva Žďárská z glukanové poradny v Brně. V lékárně totiž objevíte i takové, které jsou vyrobené ze sušených hub, případně mají velikost více než 60 mikrometrů, což je pro lidský organismus nerozpustná částice. Stejně důležité je i balení. Beta glukan by měl být zabalený ve farmaceutických blistrech, ne v plastových dózách. Ty jsou sice levnější, ale jejich trvanlivost je nižší. Přitom většina těchto potravinových doplňků se užívá dlouhodobě.
Odborníci doporučují užívání 2-5 miligramů beta glukanu na 1kg tělesné hmotnosti. „Denní podpůrná látka pro 60 kg vážící osobu je tedy 120 mg, v případě stresu nebo zvýšené zátěže na organismus je možné dávku zvýšit až na 300 mg,“ dodává imunoložka a alergoložka, Doc. MUDr. Marie Šustrová, CSc.

Na pomoc proti ženským potížím

Věděli jste, že beta glukan pomáhá i při nejtěžších gynekologických onemocněních a také vyplňuje vrásky?
„Mnohé časté gynekologické potíže mohou vznikat i jako důsledek vrozené nedostatečné imunity. Na tato onemocnění mám po dobu své praxe nejlépe zmapované působení glukanů. Beta glukan, který se získává z čerstvé houby hlívy ústřičné, významně řeší záněty, ovlivňuje mykózy, projevy onemocnění HPV, upravuje menstruační cyklus, zmírňuje předmenstruační syndrom, dokonce se některým pacientkám po užívaní beta glukanu „ztratily“ i myomy v děloze,“ sděluje gynekoložka z Centra gynekologie a asistované reprodukce v Brně, MUDr. Eva Žďárská.
To, že má hlíva ústřičná pozitivní účinky i na zdraví a krásu pokožky, se zjistilo poměrně nedávno. Beta glukan aplikací v kosmetickém přípravku podporuje tvorbu a distribuci kolagenu v pokožce, což vede k větší pružnosti, mladším vzhledu a vyhlazení vrásek. A tento efekt je poměrně dlouhodobý.

Foto: Trumpeter

Populární články

Související články

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Přibude bezdětných a žen s jedním potomkem

V Česku přibývá bezdětných žen. Mezi současnou generací třicátnic a čtyřicátnic může bezdětnost...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Pozor na chronický stres! Ničí imunitní systém!

Závislost na práci nebývá v naší kultuře širokou veřejností považována za špatný návyk,...