Úvod Lifestyle Gurmán Smetanový dort a ovocný koláč za chvilku
Gurmán

Smetanový dort a ovocný koláč za chvilku

43

krajina-original-RGBČas domácího ovoce jahod, malin, rybízu, třešní ze zahrad se rychle blíží. Přinášíme dva tipy na jeho snadné, rychlé a přitom zábavné zpracování. Smetanový nepečený dort i ovocný koláč s pomocí odměřování v podobě hrnků se tak může proměnit v zábavné odpoledne s našimi nejmilejšími, oddanými pomocníky v kuchyni, těmi nejmenšími – dětmi.
Mohou se zapojit do pečení, aniž by se něco nepovedlo, protože pečení už snad nemůže být jednoduší. A přitom dort ze zakysané smetany je podáván v podobě neupravených, tedy teplem neznehodnocených ingrediencí, jak smetany, šlehačky, tak čerstvého ovce. Dopřeje tak vychutnat si poctivou smetanu, šlehačku i ovoce ve své pravé podobě a chuti.

Nepečený dort ze zakysané smetanydort ze zakysanAC smetany

Ingredience: 2x Krajanka zakysaná smetana, 1x šlehačka, 1x vanilkový dort, 250g ovoce, piškoty, lístek máty.
Postup: Ušleháme šlehačku. V míse rozmícháme zakysanou smetanu, vmísíme šlehačku, přidáme moučkový cukr a promícháme. Na dno dortové formy dáme piškoty, poklademe je okapaným ovocem a zalijeme směsí se zakysanou smetanou. Na smetanu dáme opět patro piškotů, pak ovoce a opět směs zakysané smetany a šlehačky. Boky dortu a vrch ozdobíme dle vlastní fantazie připraveným ovocem. Nepečený dort se smetanou dáme do lednice vychladit a poté podáváme, můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty. Osvěžující lahodný dezert, který zvládne úplně každý je na světě!

shutterstock_407034541Ovocný drobenkový koláč

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 4 lžíce oleje, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce zakysané smetany Krajanka, ovoce dle vlastního výběru – jahody, rybíz, rebarbora, maliny, ostružiny.
Ingredience na drobenku: 4 lžíce cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky a 1/8 másla
Postup: Vajíčka oddělíme, žloutek od bílku a z bílku našleháme sníh, který vmícháme v úplném závěru. Do žloutků přimícháme cukr a rozšleháme. Dále přidáme postupně další ingredience v následujícím pořadí: mléko, mouka, olej, zakysaná smetana, prášek do pečiva. Každou jednotlivou ingredienci řádně ušleháme předtím, než přidáme další. Na závěr vmícháme již ručně sníh.
Hotovou směs vlijeme na předem promazanou a posypanou formu, plech nebo skleněnou nádobu. Navrch dáme připravené, omyté a cukrem prosypané ovoce a na něj drobenku. Tu jednoduše připravíme z mouky, cukru a másla, rukou promícháme. Pečeme cca. 20 min na 180◦C.

-kg-
Foto: ALIMPEX FOOD

Populární články

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...