Úvod Lifestyle Cestování Bitva národů v Praze
Cestování

Bitva národů v Praze

31

IMG (7)To pravé pro vaše kluky! Na dohled od pražského Hradu vypuknou začátkem května zuřivé boje mezi několika historickými armádami. Ty se utkají o titul mistra světa ve středověkém boji. Bitevní aréna, která na Petříně vyroste při příležitosti konání sedmého ročníku mistrovství světa – Bitvy národů (Battle of the Nations), bude hostit desítky mužstev z více než třiceti států. Mezinárodní klání se v České republice uskuteční již podruhé v řadě, a to od 5. do 9. května.

Bojovníci ve středověké zbroji

Tento plně kontaktní boj, vedený silou a snahou porazit soupeře, přináší válečníkům adrenalinový zážitek umocněný tím, že jsou souboje naprosto reálné a nejedná se o žádnou připravenou inscenaci. Proti sobě stojí nejenom tvrdí muži, ale i zástupkyně „něžného pohlaví“, a všichni dohromady jsou připraveni silné až nemilosrdné rány rozdávat i přijímat. Letos se klání zúčastní týmy z více než třiceti zemí světa.
Soupeři tohoto extrémního sportu musí být důkladně připraveni nejen fyzicky a psychicky, ale i co se týče výstroje a zbraní. Meče, halapartny, štíty a zbroj jsou autentické repliky původních středověkých zbraní a nástrojů. Aby však opravdu nešlo o život, bitva má svá pevná pravidla a všechny zbraně jsou ztupeny.

Bojovat se bude v několika disciplínáchIMG (2)

Diváci z domova i zahraničí, neboť národní týmy doprovází desítky jejich fanoušků, budou svědky vzrušujících duelů jeden proti jednomu, kde proti sobě nastoupí ve dvou kategoriích muži, ale dokonce i ženy. Válečníci se spolu utkají též v soubojích pět proti pěti a v případě ženské kategorie tři proti třem. Královskou disciplínou jsou masové bitvy, kterých se zúčastní týmy s jednadvaceti bojovníky na každé straně. Chybět nebude chybět ani chrabrý český tým pečlivě vybraný z několika předešlých kol eliminačních turnajů tak, aby Česká republika dosáhla co nejlepších výsledků. V loňském roce se úspěšně probojoval až do vyřazovacích bojů. Účastníci a týmy budou obývat přilehlý dobový tábor, ve kterém bude k vidění středověký život. V řadě doprovodných programů nebudou chybět tréninky na boj, pečení volů a selat a ukázky nejrůznějších středověkých kratochvílí, včetně polních stanů a tanci s markytánkami, doprovázejícími vojsko.

03Klání ve znamení vítězství nad Osmany

Sedmý ročník mezinárodního klání se bude konat, jak jsme již naznačili, v Petřínských zahradách od 5. až do 9. května. Není bez zajímavosti časová souvislost pořádání jmenované akce s historickou paralelou z roku 1683, kdy se střetla tzv. Svatá liga, což byl svaz zemí, které se rozhodly společně bránit Osmanským Turkům, kteří obsadili celý Balkánský poloostrov, více než polovinu Uher a v plánu měli zničit Rakousko. To by pro Evropu znamenalo doslova katastrofu. Krvežíznivým a nemilosrdným Osmanům, kteří vyznávali islám, by se tak dostal do rukou poslední obraný val ve střední Evropě. Po pádu Vídně by následovalo obsazení jak celého Rakouska, tak i Českého království. Cesta na západ by byla volná.
01Udatní válečníci Svaté ligy však naštěstí u Vídně turecké nájezdníky na hlavu porazili. Ve Svaté Lize byly státy Habsburské monarchie, Polsko Litevské a Říše Římské včetně našich rytířů.
Letos začátkem září uplyne rovných 333 let od této památné bitvy, která díky spolupráci různých států zachránila Evropu před pohlcením Tureckem a islámem. Vzpomeňme toho, až budeme s rodinou či přáteli sledovat ve svátečních májových dnech, oslavujících osvobození republiky od nacistů Rudou armádou v roce 1945, souboje novodobých středověkých rytířů ze tři desítek evropských států. Budiž nám historie poučením…

Ivan Černý
Foto: Battle of the Nations

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...