Úvod Výstavy Concerto Glassico 2016 a Karel IV.
Výstavy

Concerto Glassico 2016 a Karel IV.

30

DSC_7564Od 3. 6. do 28. 8. se bude v Toskánském paláci v Praze na ploše téměř 1000 metrů čtverečních konat jedinečná výstava skla a skleněné bižuterie „CONCERTO GLASSICO“, pořádaná spolkem Českého umění skla ve spolupráci s hlavními partnery, kterými jsou Ministerstvo zahraničních věcí ČR, magistrát hl. m. Praha a nadace ČEZ. Jmenovaná výstava, jejíž první ročník se konal před dvěma lety, je nejrozsáhlejší prezentací našeho sklářského a bižuterního průmyslu. Účastní se jí přední české sklářské a bižuterní firmy, sklářské školy a sklářští výtvarníci. Pro výstavu v Toskánském paláci jsou vyčleněny prostory nádvoří paláce, krásné barokní konírny a sál Jana Masaryka. V čele pořádající společnosti, spolku Českého umění skla je Mgr. Jiří Říha, předseda, kterému jsme při této příležitosti položili několik otázek:

Pane předsedo, co všechno v paláci Ministerstva zahraničních věcí České republiky letos návštěvníky vašeho spolku čeká?

Koncept Concerto Glassico nijak podstatně neměníme. Na výstavě se znovu budou prezentovat české sklárny, sklářská studia, sklářské školy a někteří sklářští výtvarníci. Návštěvníkům jako v předchozím ročníku konání výstavy zase nabídneme ukázky ruční sklářské práce v tvůrčí dílně a sami si budou moci zkusit některé techniky. Na výstavě bude opět skleněná hudba Vetrachord a palisáda z vypálených sklářských dřevěných forem.
Výstava Conceto Glassico je příspěvkem do Roku řemesel, který vyhlásila na rok 2016 Asociace malých a středních firem a živnostníků České republiky a prezentaci vybraných cechů, například umělecké kovářství, kamnáři, kameníků a kamenosochařů, čalouníků a dekoratérů.
Obohacením výstavy bude rovněž jednodenní prezentace Prahy 1, Ústeckého kraje, Libereckého kraje a Kraje Vysočina, kde působí řada skláren.
Snažíme se, aby výstava nebyla statickým výčtem výrobků, suchým textem o historii a přítomnosti českého skla. Výstava chce být zážitkem, ponořením se do krásy a mnohotvárnosti skla, živou ukázkou vysoké řemeslné dovednosti českých sklářů a inspiraci pro mladou generaci. V neposlední řadě bychom rádi samotné návštěvníky takříkajíc vtáhli do výroby a tak jsou v široké nabídce poučení a zábavy pro hosty a diváky připraveny rovněž interaktivní programy. A v prodejně výstavy si zájemci budou moci vybrat z široké nabídky skleněných výrobků, suvenýrů i doplňků, včetně skleněné bižuterie.

Pestrou paletu ukázek sklářského kumštu ale doplní takříkajíc nášup, na mysli máme unikátní expozici, která se váže k letošnímu významnému našeho českého císaře a krále Karla IV.DSC_7571

Novum jsou dvě vložené výstavy, a to výstava „České sklo za vlády císaře a krále Karla IV.“, pořádaná k 700. Výročí Karla IV., který se významně zasloužil o rozvoj českého sklářství. Vedle stručné textové a obrazové historie uvidí návštěvníci i repliky středověkého lesního skla a sklářská díla, vyrobená speciálně na motivy Karla IV. a jeho doby. Chceme také vzdát hold osobnostem, které se významně zasloužily o české sklo. Druhá vložená výstavka „Skleněné rozhovory“ nabídne portréty těchto osobností jak textově, tak i formou fotografií od prof. M. Vojtěchovského, který se celý život věnuje právě sklu.
Perličkou bude i velká vitráž s portrétem Karla IV., zhotovená k této příležitosti vitrážní dílnou Skloart v Lubenci z produkce talentované výtvarnice Jitky Kantové. Potěšila nás odezva středních uměleckoprůmyslových sklářských škol, sklářských ateliérů a sklářských výtvarníků, které jsme oslovili, zda by nechtěli vytvořit skleněné objekty na motivy Karla IV. a jeho doby. Mám velkou radost z prací mladých studentů a studentek ze Střední uměleckoprůmyslové školy ve Valašském Meziříčí nebo z Vyšší odborné sklářské školy v Novém Boru. Můžeme se také těšit na to jak ve skle vyjádřili Karla IV. sklářští výtvarníci Jiří Šuhájek, Antonín Manto, Stanislav Žampach, František Janák, Jiří Ryba, Jaroslav Svoboda, Jiří Pačinek a další.
Bylo povinností našeho spolku vyzdvihnout formou výstavy „České sklo za doby vlády císaře a krále Karla IV.“. Právě díky jeho podpoře zaznamenala výroba skla v Českém království rozmach. I když máme doloženo z Krušných a Lužických hor, Šumavy, Českomoravské vrchoviny a Jeseníků vice než 20 skláren, jejich počet byl ve 14. století ve skutečnosti mnohem vyšší, což dokazuje četnost nálezů českého gotického skla.

DSC_7574Za Karla IV. tedy naše sklářství začalo být světové. Jedním z jeho divů a řemeslné dovednosti je i umění vitráže. Najde se i pro něj na výstavě místo?

Výroby vitráží v Čechách, které patřily mezi velmi žádané zejména pro sakrální stavby nejen v Čechách, ale i v dalších evropských zemích bylo ve středověkých Čechách běžné zasklívání oken prostřednictvím skleněných terčíků zatavovaných do olova. Tyto terčiky, v dobových zápisech později zvané „prohlédací kolečka“, tvořily podstatnou část výroby většiny sklářských hutí. Vitrážní dílna manželů Kantových v Lubenci připravuje pro výstavu vitráž na motivy Karla IV. Nebudu uvádět přesný motiv, bude to překvapení pro návštěvníky výstavy Concerto Glassico.

Pane předsedo, proslýchá se, že v Praze konečně vznikne Muzeum Karla IV. a Lucemburk. Můžeme se na něj skutečně těšit? Popřípadě, kdy a kde by mělo být.

Ke klíčovým podporovatelům výstavy Concerto Glassico, tedy i vložené výstavy „České sklo za vlády krále a císaře Karla IV.“ patří Magistrát hl.m.Prahy, bez jehož pochopení a zájmu by výstavu nebylo prakticky možné uspořádat. Právě myšlenka zařadit do konceptu výstavy vloženou výstavu k výročí krále a cisaře Karla IV. byla Magistrátem velmi pozitivně přijata. Pokud mám správné informace bylo již schváleno vytvoření Muzea Karla IV. a Lucemburků v Domě u Zlatého Prstenu v Praze. Muzeum by mělo být slavnostně otevřeno v listopadu tohoto roku. Bylo by pro náš spolek a hlavně pro skláře vyznamenáním, pokud by se některé z exponátů z naší výstavy objevilo natrvalo v Muzeu Karla IV. a Lucemburků.

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...