Úvod Výstavy Akta Erotika
Výstavy

Akta Erotika

31

DSC_0143Doslova bombou se stala prezentace snímků, zabývající se nahými těly ve výstavních prostorách Nadace pro rozvoj architektury (ABF). Do centra Prahy, do vnitrobloku na Václavské náměstí č.31, sem již pár hodin od slavnostního zahájení 30. června mířím proudy domácích i zahraničních návštěvníků hlavního města, které zajímají fotografické akty. Výstava Akta Erotika mapuje zobrazování nahého těla „černou bedýnkou“ od počátku fotografie až po současnost.

Zakázané ovoce nejvíce chutnáDSC_0161

Vernisáž uvedl jako vždy vtipný Radim Uzel, doktor těla i duší. Známý pražský sexuolog potvrdil námět výstavy, kdy prezentované fotografie vyjadřují umění, krásu lidského těla, půvab ženy, vášeň a erotiku. Poněkud ale zpochybnil logiku prudérního vyhlášení organizátorů výstavy „školní mládeži nepřístupno“, když všichni době víme, že s erotikou se naše milé ratolesti začínají zabývat již ve školce, o základní škole ani nehovoře. Závěrem svého vystoupení Uzel konstatoval, že je rád, že v této sféře dávno u nás padla všechna tabu a nikoho už nepopudí ani akty mužské, které tak skvěle fotografuje kupříkladu i zde zastoupený Robert Vano.

DSC_0123K vidění je 400 jedinečných fotografií

Jak nám řekl Dr. Jiří Jaskmanický, ředitel Českého centra fotografie, které výstavu připravilo v rámci výročí dvacetiletého působení této mimořádného kulturní instituce, cílem projektu „Acta Erotica“ je představit veřejnosti vesměs originály umělecké tvorby českých a slovenských fotografů s námětem akt a erotika.
Diváci tak mohou v členitém výstavním prostoru ABF na více než čtyřech stech fotografiích od více jak stopadesáti autorů zvučných jmen sledovat vývoj tohoto lákavého fenoménu od samotných počátků fotografie v devatenáctém století až po současnost, s vazbou na fotografii světovou.
„Výstava je koncipována tak, aby si divák po zhlédnutí celé nabídky mohl vytvořit vlastní názor na uměleckou kvalitu fotografií…“ řekl nám doktor Jaskmanický se sklenkou sektu v ruce od stylově polooděné hostesky během vernisáže. „Primární je tedy aspekt vizuální. Druhým aspektem je vývojové hledisko. Výstava nastiňuje vývoj, proměny a vnímání tohoto fotografického žánru v průběhu času od samotného vzniku tohoto média až do současnosti. Kupříkladu tzv. historický kabinet je věnován „prehistorii“ žánru aktu. Dalším aspektem je odborný pohled, kde je prezentováno užití fotografie v reklamě, dobovém tisku, ba i průniky s ostatními disciplínami výtvarného umění…“ dodává Jiří Jaskmanický.

Jen pro plnoletéDSC_0234

Jak jsme již zaznamenali, přes 400 fotografií od 180 autorů přináší ojedinělý pohled takříkajíc na krásu bez závoje. Mezi vystavovanými autory jsou nejen zvučná jména jako Jan Saudek, Taras Kuščynskyj, Robert Vano či fotografující zpěvák Peter Nagy nebo Jana Wallace, což je dcera zesnulého hitmakera Karla Svobody. Součástí výstavy je i oddělená expozice pornografických děl a odvážní návštěvníci se zde mohou nechat na památku nafotit (jako akt, jak jinak).

DSC_0186
Fotografie ze slavnostního zahájení, kde vidíme sexuologa MUDr. Radima Uzla, ředitele Českého centra fotografie Dr. Jiřího Jaskmanického a momentky z výstavy, nafotografoval Jiří Parkman, jehož umělecké snímky jsou též na výstavě Acta Erotica k vidění

Bohatý doprovodný program

Výstava Acta Erotica je doprovázena kunsthistorickým aparátem, v rámci něhož jsou fotografie uvedeny do dobového konceptu. Její součástí jsou proto i doprovodné texty odborníků z oblasti sociologie, historie, psychologie a sexuologie. Toto jedinečné spojení fotografické tvorby s odborným doprovodem umožní návštěvníkům výstavy z řad odborné i laické veřejnosti seznámit se s tímto žánrem více, než bývá běžně prezentováno. Součástí této jedinečné výstavy je i řada akcí, při nichž se návštěvníci mohou seznámit s metodami, s jakými pracují současní významní tvůrci. K dispozici jsou také komentované prohlídky, řada workshopů a ukázky divácky vždy atraktivního erotického bodypaintingu – tedy malování na nahé tělo.
Výstava se koná od 1.7 do 4.9
Denně od 10.00 do 20.00 hod.

Ivan Černý

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...