Úvod Krása a zdraví Pravidla ochrany před sluncem
Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásyWellness

Pravidla ochrany před sluncem

25

Z léta zbývá již jen kus, avšak stále je dobré myslet na zásady správného opalování. Sluneční paprsky jsou pro nás zdrojem nejen krásného opálení, ale i vitaminu D, který je důležitý pro náš imunitní systém. Přílišný pobyt na slunci však může být i v pozdním létě nebezpečným. Na moři a horách, na zahradě nebo při jízdě na kole je nutné chránit pokožku před přílišným sluněním. Jak se opalovat zdravě a bezpečně?
Hlavně je vhodná péče o kůži. Chraňte  tělo před  zbytečným slunečním zářením. S tím vám pomůže nejen oblečení, ale i vhodná kosmetika. Pobyt na slunci s UV krémem můžeme tak prodloužit až na čtyřnásobek  doby. Proto poznejte svůj fototyp a pozorujte správný UV index.23378 Opalovaci-krem-SPF-50-Sun-Zone-5823-cmyk-300dpi

Poznejte svůj fototyp

Jsou šest skupin fototypů, od velmi tmavé do velmi světlé kůže. Třetí fototyp, který mají většina Čechů, chytá bronz snadno a rychle, ale spálí se po 20 minutách. První dva fototypy mají světlou pleť a spálí se už v první chvíli. Lidem s velmi světlou pletí prvního typu lépe maximálně varovat se slunce. Druhému fototypu stačí péče s nejvyšší ochranou. Naopak čtvrtý až šestý je přirozeně tmavá pleť, takže je odolná slunci.

Ochrana před paprsky

Chránit svou pokožku před spálením, obzvlvichy-capital-soleil-krem-oblicej-spf-50-a-mleko-telo-spf-25-s-dhcášť mezi 12 a 14 hodinou, je možné nejen oblečením, ale i opalovacími krémy či mléky, kteří napomáhají vyživení a regeneraci. Zvláštní ochranu vyžadují místa, které obvykle nezakrýváme: obličej, nárty, dekolt či hřbety. Nejvhodnější jsou čistě přírodní produkty, například, rostlinné bio oleje, které přispívají k regeneraci a urychlují hojení při spálení, hydratují pokožku a nejsou dráždivé. Ochranné a vyživující opalovací máslo můžete vyrobit i sami z včelího vosku, kakaového másla a několik rostlinných olejů. Působí protizánětlivě, analgeticky a antibakteriálně. Kromě použití na pokožku, můžete ho i na suché vlasy. Stačí dat pár kapek do šamponu.

Péče po opalování

posthelios-tube-gel-200ml-detDůkladné ošetření potřebujeme nejen během doby strávené na slunci, ale i po slunění. Po dni stráveném na slunci vaše pleť potřebuje ochlazení, zklidnění a změkčení. Proto používejte přípravky obsahující výtažky z aloe vera, které pomáhají chránit pleť před vysoušením a prodlouží krásu opálení. Dávejte pozor i na vitamin E, který chrání pleť před poškozením sluncem, volnými radikály a předčasným stárnutím.

 

Připravila Maria Sorokina
Foto: Carun, Oriflame, L’Oreal

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

CestováníWellness

Dopřejte si all inclusive lázeňský zážitek pro celou rodinu v hotelu Butterfly

Jste stále na vážkách, jaká destinace je pro letošní dovolenou ta pravá?...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...