Úvod Lifestyle Cestování Botanická zahrada ožije vinobraním
CestováníGurmán

Botanická zahrada ožije vinobraním

28

IMG_0129Vinobraní k trojské botanické zahradě i babímu létu neodmyslitelně patří. I tentokrát se návštěvníci mohou těšit na jedinečnou atmosféru vinice sv. Kláry, která se o víkendu 10. – 11. září promění v dějiště oslav vína. Návštěvníci se mohou těšit na degustaci medailemi oceněných vín z vinice sv. Kláry a dalších devíti předních českých a moravských vinařů. Zájemci si dále mohou prohlédnout expozici dokumentující výrobu vína. Celý víkend doplní netradiční hudební program ve stylu jazzu, country a folkové hudby.
„Návštěva vinice sv. Kláry je díky jejímu geniu loci nevšedním zážitkem v každé roční době, ale vinobraní symbolicky završuje celoroční práci u nás na vinici a je tak důvodem ke společné oslavě a ochutnání tradičního burčáku, jako příslibu nového vína. Vinobraní již každoročně patří mezi nejoblíbenější akce v Botanické zahradě hl. města Prahy. Proto bych velmi rád pozval všechny Pražany, ale i „přespolní“, k této oslavě letošní úrody spojené s ochutnávkou místního burčáku, nejenom místních vín, poslechem dobré hudby a pro odvážné i tancem,“ říká Oldřich Vacek, ředitel Botanické zahrady hl. města Prahy.

Dobrý ročníkIMG_8483

Že se návštěvníci mají opravdu na co těšit, potvrzuje i výčet medailí z předních českých výstav za vína, která pochází z vinice sv. Kláry. „Díky loňskému teplému a suchému počasí se podařilo vyrobit velmi kvalitní vína s harmonickým poměrem zbytkového cukru a kyseliny. Na to, že je za námi teprve 8 měsíců, máme na svém kontě již 17 medailí,“ dodává s hrdostí Martin Beránek, vedoucí vinice sv. Kláry.
„Vinobraní sv. Kláry je jedinečná možnost, jak poznat zase trochu jinou a zároveň mimořádně přívětivou tvář Prahy. Leckoho totiž dosud možná ani nenapadlo, že v ruchu hlavního města existuje taková oáza klidu, kde lze trávit volný čas a vychutnávat si sklenku dobrého vína v kombinaci s jedinečnými výhledy,“ uvedl náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Jazz, country a folkSequence 01.00_01_53_18.Still002

Vedle vína si na své přijdou i milovníci burčáku. „Návštěvníci by neměli ochutnávku tohoto moku nechávat na poslední chvíli, neboť díky své oblibě patří mezi první vyprodané nápoje,“ doplňuje Oldřich Vacek. Kromě možnosti ochutnat skvělé moky z vinice sv. Kláry, budou návštěvníky čekat i lahodná vína od dalších devíti českých a moravských vinařů, dobré jídlo a pestrý doprovodný program. Ten se tentokrát ponese v duchu jazzu, country a folku. Stejně jako minulý rok zazpívá Jitka Vrbová a Hot jazz Praha, dále vystoupí country a folkové kapely, mimo jiné také hudební legendy Zelenáči a Rangers band.

P1580643 (2).00_00_00_07.Still001Prohlídka výroby vína

Po oba dny mohou zájemci navštívit také expozici výroby vína s průvodcem. Prohlídky se budou konat ve 14 a 16 hodin, cena je 350 Kč/os. Vstupenka zahrnuje exkurzi po expozici, degustaci 2 vzorků vína včetně vstupného do skleníku Fata Morgana a na Vinobraní. Rezervace na prohlídku expozice výroby vína je nutná na email: amalie.balastikova@botanicka.cz nebo na čísle 737 284 260.
Sousedské ani jiné permanentky, včetně Trojské karty, se na vinobraní nevztahují, ale sobotní vstupenka do Botanické zahrady platí i na vinobraní v nedalekém Trojském zámku. Vstupenka pro dospělého za 200,- Kč obsahuje vstup do venkovní expozice (vinobraní), vstup do skleníku Fata Morgana a skleničku na víno.

-dm-

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...