Úvod Výstavy Henri Rousseau poprvé v Čechách!
Výstavy

Henri Rousseau poprvé v Čechách!

31

05. Henri Rousseau, RybářiNárodní galerie v Praze spolu s pařížským Musée d’Orsay pořádá historicky první výstavu Henriho Rousseaua u nás. Ikonická díla slavného naivisty budou vystavena tváří v tvář dalším velkým jménům světového i tuzemského umění – Paula Cézanna, Pabla Picassa, Maxe Ernsta, Toyen, Emila Filly nebo Josefa Šímy. Výstava Celník Rousseau: Malířův ztracený ráj bude zahájena v paláci Kinských na Staroměstském náměstí již 15. září.

Celníkovo dílo dlouho spjato s Československem

„Osobnost Henriho Rousseaua má v českém prostředí zvláštní postavení. Prvním důvodem je Celníkův nejslavnější autoportrét, který zakoupila v roce 1923 československá vláda pro tehdejší Moderní galerii. Postavu Celníka s paletou a s lodí ověšenou vlajkami v pozadí zná buď z Národní galerie či z reprodukcí na školních chodbách snad úplně každý. Druhým důvodem je Rousseaův silný ohlas v dílech předních českých umělců 20. století. Výstava představuje třeba díla Kamila Lhotáka, Jiřího Koláře nebo Josefa Čapka, v nichž je inspirace Celníkem jasně patrná,“ říká kurátorka výstavy Kristýna Brožová.06. Henri Rousseau, Bouře na moři
Kromě slavného portrétu nabídne výstava návštěvníkům celou škálu Rousseauových děl od exotických výjevů z džungle (Zaklínačka hadů či Boj tygra s buvolem), přes ženské portréty (Portrét paní M.) a zátiší (Růžová svíce), po typické naivní krajiny (Továrna na židle v Alfortville nebo Alej v parku v Saint-Cloud).

Poznejme kontext Rousseauovy tvorby

„Cílem výstavy je představit celou paletu Celníkova díla v kontextu tvorby těch, kteří rozpoznali jeho talent, obdivovali ho, byli jeho přáteli nebo se jím inspirovali. Za pozornost bude rozhodně stát třeba portrét Fridy Kahlo nebo krajiny Paula Signaca a George Seurata,“ doplňuje Kristýna Brožová.
05. Henri Rousseau, RybářiDo paláce Kinských na Staroměstském náměstí se výstava přesouvá ze slavného Musée d’Orsay, kde se stala návštěvnickým hitem a patřila k nejúspěšnějším v poslední dekádě. K vidění bude od 15. září do 15. ledna.

-tj-
Foto: Musée d’Orsay

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...