Úvod Filmy Vlk z Královských Vinohrad v hlavní soutěži karlovarského festivalu
FilmyKulturaMužiOsobnostiSpolečnost

Vlk z Královských Vinohrad v hlavní soutěži karlovarského festivalu

38

nemec_13Na mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Českou republiku reprezentuje autobiografický film legendárního režiséra Jana Němce. Snímek je poslední dílo slavného představitele československé nové vlny a je inspirován reálnými životními zážitky režiséra. Scénář je napsán na základě Němcovy povídkové knihy „Nepodávej ruku číšníkovi“ a vypráví životní osudy a příběhy na časové přímce od šedesátých let do přítomnosti. Podle slov Jana Němce film zobrazuje místa dějů, původní dialogy, autorské komentáře, archívy… „To, co je ve filmu, se skutečně stalo“. Díky některým důležitým rekvizitám dané doby režisér vytvořil duch a atmosféru minulosti.

Vlk se vrací

Hlavní roli mladého režiséra ztělesnil Jiří Mádl, alter ego vypravěče – Karel Roden. Ve filmu jde spíše o fikci, než o  portrét autora, proto byl kladen důraz  na postavu Johna Jana. Podle samotného režiséra, příběh je „… o zlovolném sebestředném jedinci toužícím po slávě, penězích a hlavně po moci.“… Proč Vlk a proč z Královských Vinohrad? „Na Vinohradech jsem se narodil, žil a i teď se zde procházím. Teď o mě nikdo neví, proto se vám připomínám.“
Symbolicky to znamená, že se Vlk vrací na své území, domů. Tento film je živý a veselý pohled na druhou polovinu 20. století. Jeho příběh reflektuje historii Česka a může být dobrým návodem pro živoSAM_3560 (kopie)t. Natáčení Němec započal na filmovém festivalu v Cannes v létě minulého roku, po několika letech příprav. Kromě Cannes film točili i v Praze, v New Yorku, v Californii, v Karlových Varech.

Němec vizionář

„Proces vzniku filmu byl živý… Tvořil filmy pro všechny, tak aby budil, provokoval, vzrušoval, rozrušoval”, vzpomíná kreativní producent filmu Jakub Felcman. „Jan Němec celý svůj život experimentoval s filmem a hledal jeho hranice. Byl to tvůrčí člověk, který nechtěl, aby film posloužil jemu a nějaké jeho kariéře, ale aby on posloužil filmu a něco změnil, posunul…“  Helena Uldrichová, vedoucí Filmového centra.
Premiéra filmu se uskuteční 15. září 2016.

Připravila Maria Sorokina
Foto: Artcam

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...