Úvod Lifestyle Gurmán Nové recepty Hanky Zemanové
GurmánKnihyTrendy zdraví a krásy

Nové recepty Hanky Zemanové

36
????????????????????????????????????

Hančina první kniha Biokuchařka Hanky Zemanové byla vydána v roce 2005. Od té doby se stala bestsellerem mezi zdravými kuchařkami. Po deseti letech chtěla Hanka knihu pouze aktualizovat, ale protože „biosvět“ zaznamenal výrazný posun a protože my všichni jsme v poslední době zahlceni množstvím nových informací z oblasti raw stravy, vegetariánských směrů výživy, superpotravin nebo třeba bezlepkových surovin, rozhodla se nakonec celou knihu kompletně přepracovat, abyste v ní našli všechny aktuální informace ze světa zdravé výživy, které doplňují rozhovory s našimi nejznámějšími odborníky v tomto oboru, ale též s ekofarmáři a producenty biopotravin. Z knihy můžete čerpat inspiraci pro svůj každodenní zdravější život. Udělat si ucelený názor na současné výživové trendy a vyzkoušet některé z 80 nových receptů, k nimž patří mimo jiné masové recepty šéfkuchaře Davida Šaška.
Z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové vybíráme:

koprovkaCuketová koprovka s jáhlami
S pomocí tohoto receptu se naučíte zahušťovat jáhlami a zeleninou. 5–6 porcí / lze servírovat jako vegan (pokud použijete jen olej a místo vajíčka dáte opečené marinované tofu) / bez lepku

ingredience
1 kg světlé zeleniny v biokvalitě nebo z dobrého zdroje (600 g oloupané cukety, 200 g cibule, 200 g brambor)
3 lžíce přepuštěného másla nebo olivový olej a kousek másla
50 g opraných a okapaných jáhel
1,5 l vody
2 lžičky mořské soli
3 kuličky pepře
2–3 lžíce umeocta (běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy)
velká hrst čerstvého kopru
možnosti k dochucení:
100 ml smetany na vaření nebo kousek másla
vajíčko natvrdo, ztracené vejce nebo kostičky marinovaného tofu

postup
Očistěte si veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kusy. Jáhly properte a nechte okapat v cedníku. Na přepuštěném másle a na mírném ohni pomalu opékejte osolenou zeleninu cca 5–10 minut, přidejte jáhly a také je za stálého míchání mírně osmahněte. Poté zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte cca 15–20 minut. Všechna zelenina i jáhly by měly být měkké. Rozmixujte výkonným ponorným mixérem do hladkého krému a poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný mixér, starost s pasírováním odpadá.) Teď máte hotový jemný zeleninovo-jahelný krém, který dochutíte umeoctem, koprem, kouskem másla či ghíčka, případně můžete přidat také smetanu, není to ale vůbec nutné. Dle potřeby ještě dolaďte solí či čerstvě mletým pepřem. Servírujte s vajíčkem natvrdo, ztraceným vejcem nebo s kostičkami opečeného marinovaného tofu.
„Tuhle polévku vařím celé léto, a zatím chutnala úplně všem. Vlastně všichni, co ji ochutnali, po mně chtěli recept. Tady je! Vždy když tuhle polévku vařím a pak vidím, jak dětem i dospělým chutná, mám velkou radost. Radost z toho, že všem prospěje mnohem více než běžná koprovka či jiná krémová polévka, která je vlastně jen bílou moukou zahuštěná voda se smetanou a nekvalitním octem… Pro tělo opravdu nic moc. Naopak tento recept je plný zdravé zeleniny a jáhel,“ prozrazuje Hanka Zemanová.

obměna
Zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Místo cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.

Bramboračka s pohankoubramboracka

Při přípravě tohoto pokrmu se naučíte zahušťovat pohankovou lámankou. 4 porce / vegan (pokud vynecháte ghí) / bez lepku

ingredience
2 hrnky čerstvých hub nebo ½ hrnku sušených
3 brambory (cca 250 g)
3 mrkve (cca 100 g)
½ menšího celeru (50 g)
1 petržel (50 g)
1 cibule
4 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla (www.ceskeghicko.cz) (nemáte-li ghí, můžete dát napůl olivový olej s máslem)
5 lžic pohankové lámanky Bioharmonie (30–40 g)
kmín
1,5 lžičky kmínu
1,5 lžičky mořské soli
5 kuliček celého pepře
1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
majoránka
čerstvě mletý pepř
zelená petrželka na ozdobu

postup
Sušené houby namočte do kastrůlku s vodou. Máte-li čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru. Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku. Společně opékejte dozlatova. Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule a také kus nenakrájeného celeru. Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou cibuli i celer vyndejte. Podávejte s čerstvou petrželkou. Rada Hanky Zemanové: Nedávejte pohankové lámanky víc než 5 polévkových lžic. I když se vám bude zdát, že je to málo, pohanka během vaření hodně nabobtná, a vy byste měli polévku příliš hustou až kašovitou, a to by už nebyla dobrá bramboračka!“

ovocny-kolacJednoduchý celozrnný koláč s ovocem

ingredience a potřeby
1 kulatá koláčová forma (průměr 30 cm) nebo 1 menší plech. Na klasický velký plech budete potřebovat dvojnásobnou várku.
200 g celozrnné špaldové mouky hrubé nebo jemně mleté, lze použít i špaldovou chlebovou (Bioharmonie)
100 g najemno mletých loupaných mandlí
3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
50 ml panenského oleje (speciálního biooleje na pečení nebo mandlového)
200 ml kokosové, obilné nebo mandlové smetany (lze použít i kravskou) nebo jogurtu
100 ml javorového sirupu nebo 150 ml rýžového biosirupu
1 biovejce
sezónní, mražené nebo kompotované domácí ovoce (mražené ovoce v biokvalitě nabízí www.ecoorganicservices.cz)
kousek másla a 2–3 lžíce hrubé mouky nebo mandlových lupínků,
popřípadě nadrcených mandlí na vysypání formy
drobenka s vločkami:
50 g ovesných vloček, jemně mletých
20–30 g celozrnné mouky hrubé
2 lžíce másla (30 g)
3 lžíce javorového sirupu

postupobalka_nova-biokucharka-hanky-zemanove_jpg
Připravte si sezónní ovoce, v zimě domácí kompotované či zamražené. Horkovzdušnou troubu zapněte na 160 °C. Smíchejte mouku, mandle, kypřicí prášek bez fosfátů a špetku soli ve větší míse. Do vyšší odměrky nejprve odměřte smetanu (popřípadě jogurt), poté sirup a nakonec přidejte vejce. Promíchejte metlou, přidejte k mouce s mandlemi a vznikne vám hustší těsto. Připravte si drobenku buď s ovesnými vločkami, nebo klasickou, jakou děláváte. Přijde mi, že k celozrnnému koláči je moc dobrá i jemná drobenka bez vloček. Vymažte koláčovou formu máslem, vysypte hrubou moukou, nebo ideálně mandlovými lupínky, a vlijte těsto. Naskládejte na něj ovoce a posypte drobenkou. Pečte v troubě na 160 °C cca 35–40 minut. „Ovoce můžete také zamíchat do těsta a upéct podobně jako bublaninu, i když konzistencí je toto spíše klasický litý koláč. Mám-li doma jen jablka, nakrájím je na kostičky a spolu s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem je zamíchám do těsta a upeču,“ doplňuje Hanka Zemanová.

 

Foto: Smart Press

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...