Úvod Lifestyle Gurmán Francouzské koláče na podzimní stůl
Gurmán

Francouzské koláče na podzimní stůl

33

Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém zpracování i nevšedním gurmánském zážitku. Zkuste upéci slavný obrácený jablkový koláč sester Tatinových, noblesní Štrasburský koláč nebo jemný koláč z dýně.

2_tarte-tatin_foto-petite-france-repro-zdarmaRecept na Tarte Tatin

Tarte Tatin, neboli obrácený jablkový koláč vznikl vlastně omylem: „Tarte Tatin se jmenuje po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline Tatinových, které začátkem minulého století společně vedly hotel v malém městečku v údolí řeky Loiry. V září roku 1880, během lovecké sezóny, prý začala Stephanie hostům připravovat klasický jablkový koláč, ale protože byla už přepracovaná, jablka s máslem a cukrem nechala na pánvi příliš dlouho. Když si chybu uvědomila, pokusila se dezert zachránit tím, že zkaramelizovaná jablka zakryla těstem a strčila celou pánev do trouby. Po upečení dílo vyklopila a voilà! – vznikl světoznámý koláč, “ říká Jan Ivanco, spolumajitel francouzského pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie. Ve Francii se Tarte Tatin se obvykle podává s cidrem nebo calvadosem a je tak slavný, že si v jeho údajném rodišti, městečku Lamotte-Beuvron, v září vždy připomínají jeho narozeniny.

Postup

Z másla a cukru si uděláme karamel. Přidáme na čtvrtky rozkrájená raději tvrdší jablka a dusíme do změknutí. Poté jablka v karamelu necháme vychladnout. Porcelánovou formu vymažeme máslem a kolem dokola si uděláme rantl z listového těsta. Dovnitř dáme jablka v karamelu, okraj pomažeme vejcem a navrch položíme plát listového těsta – tak, aby lícovalo s formou. Vršek propícháme vidličkou, aby mohla z jablek odcházet pára a těsto nám nepopraskalo. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů zhruba 40 minut. Necháme úplně vychladnout, poté koláč otočíme, vyndáme z formy a pomažeme rozehřátou meruňkovou marmeládou.

Pochoutka ze Štarsburku4_jablecny-strasbursky-kolac_foto-petite-france-repro-zdarma

Další chutnou variantou koláče s jablky je Štrasburský koláč zdobený cukrovou polevou a vlašskými ořechy. Šéfcukrář Jaroslav Béza z Petite France u něj doporučuje jablka spíš nahrubo nastrouhat a dochutit je skořicí, cukrem, nasekanými ořechy a hlavně kvalitním rumem. Také u francouzského hruškového páje je ovoce nutné nejdřív speciálně upravit. „Do předpečeného základu z lineckého těsta se vloží směs z másla, mouky, mandlové hmoty a moučkového cukru. Plátky hrušek se povaří v cukrovém rozvaru s hřebíčkem, vanilkou a skořicí a prochladlé se pak do této směsi skládají,“ vysvětluje Jaroslav Béza.

1_francouzsky-dynovy-kolac-z-petite-france_foto-petite-france-repro-zdarMmm…. dýňový koláč!

Další podzimní lahůdkou je dýně, jejíž dužnina nabízí rozmanité gastronomické úpravy. Opravdovou delikatesou je dýňový koláč.

Ingredience

600 g pečené dýně (rozmixovaná – pyré)
3 vejce
2 žloutyky
220 g smetany
140 g javorového sirupu
80 g cukru
po lžičce skořice, muškatového oříšku a zázvoru

Postup

Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky. Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

Foto: Petite France

Populární články

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...