Úvod Výstavy Podzimní snění Inky Delevové
Výstavy

Podzimní snění Inky Delevové

37
????????????????????????????????????

dsc_0108V až přízračném schikanederovském šerosvitu dobových lamp kutnohorské Husovy ulice proti morovému sloupu, v podloubí gotického domu, v Arcus Gallery, se ve čtvrtek 10. 11. sešli v 18.00 milovníci výtvarného umění. Čekala je vernisáž jedinečné výstavy kreseb a knižních ilustrací, včetně několika pláten úspěšné pražské malířky Inky Delevové. Tato obdivuhodná žena v katalogizaci výstav doma i v zahraničí dávno překonala magickou hranici 400 včetně dvou světových – Expo 71 v Budapešti a Expo 81 v Plovdivu. Tato světově uznávaná česká umělkyně, mistrně ovládající nejenom kresbu či malbu, ale i tvorbu poezie a prózy, ze zdravotních důvodů však ke zklamání přítomných nedorazila. Přivítání hostů se tedy jejím jménem ujal kunsthistorik a filmař Vladimír Císař, který rovněž představil výběr z její tvorby.

Signované grafické listy pod stromeček  dsc_0148b

Delevová není ve městě dvou katedrál, jak je Kutná Hora přezdívána, neznámou kumštýřkou. Arcus Gallery ji prezentuje svým návštěvníkům a příznivcům více než rok. Navíc její kvaše, akvarely i grafiky na téma vinná réva a božský nápoj je možné i v tento čas shlédnout v místní populární vinárně U svaté Barbory, nedaleko legendární kamenné kašny. Výběr z její grafiky a knižních ilustrací, s možností zakoupení úžasných grafických listů s podpisem autorky, coby krásný vánoční dárek, je návštěvníkům galerie k dispozici do 7. 12. tohoto roku.
Po slavnostní dernisáži pak bude instalována další mimořádná výstava. Tentokrát děl a dílek pro radost a parádu z tvůrčího ateliéru přední české vitrážistky Jitky Kantové.str-69428

Ivan Černý
Foto Jan Parkman

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...