Úvod Výstavy 13. aukční salon výtvarníků
Výstavy

13. aukční salon výtvarníků

33
Adolf Born
20-bim-tomas
Tomáš Bím

V závěru roku, od 16. listopadu do 2. prosince, míří kroky sběratelů a milovníků výtvarného umění do výstavních prostor Karolinum, Univerzity Karlovy v Praze. Letos se zde koná již po třinácté předaukční výstava 388 dárců pro Konto Bariéry pořádaná Nadací Charty 77.
Jak nám řekla výkonná ředitelka Nadace Božena Jirků, jedná se o tradiční předvánoční charitativní akci, která se koná jednou za dva roky. Za úkol má přinést finanční prostředky na pomoc pro handicapované studenty. Protože dražitelé a kupující výtvarná díla na jmenované aukci nemají okoralá srdce, doposud se shromáždilo za oněch šestadvacet let konání přes padesát milionů korun, které významně pomohly stipendistům Konta Bariéry.

Bedřiška Uždilová
Bedřiška Uždilová

Aukce 4. prosince

Olbram Zoubek
Olbram Zoubek

Výstava uměleckých děl, zařazených do 13. Aukčního salonu, se koná, jak jsme již naznačili, od středy 16. listopadu do pátku 2. prosince 2016. Vždy od 10 do 18 hodin v Křížové chodbě Karolina, UK (Ovocný trh 3-5, Praha 1). Vystavená díla jsou popsána ve výstavním katalogu, který je v prodeji v pokladně výstavy za 150 korun. Tato aukční pomůcka je zároveň i určitou prezentací umělců, kteří svoje práce do dražby věnovali. Rovněž je ale jak sběratelskou záležitostí pro milovníky výtvarného umění, tak i studijní rukojetí pro kunsthistoriky a publicisty, věnující se tomuto oboru. Výstavní katalog doplňuje katalog aukční za 40 Kč, s popisem děl a dražebním ceníkem, včetně vyvolávacích cen.
Vlastní aukce se bude konat v neděli 4. prosince od 13 hodin v tzv. Modré posluchárně Karolina. Bližší informace o aukci a její podmínky pro dražitele jsou k dispozici v kanceláři nadace. Kontakt: indira.bornova@bariery.cz.

Jiří Šuhájek
Jiří Šuhájek

Více jak čtyři sta uměleckých děl

Bez nadsázky, i letos nabízí aukční salon doslova skvosty. Nejedno autorství patří mezi slavná jména české umělecké scény, ostatní k tomu již nemají daleko, neboť i malíř, grafik či sklář nebo sochař zraje teprve léty, jako dobré víno. V neposlední řadě ale Aukční salon dává i určitý prostor mladým talentovaným umělcům, kteří se tak dostávají na oči široké veřejnosti.
Dárců uměleckých děl je letos 388, dražit se bude celkem 448 prací. Jmenovat jednotlivé umělce či názvy jejich výtvorů vzhledem k omezeným rozměrům článku nelze, takže alespoň pár jmen za všechny: Anderle, Bím, Born, Dětinská, Kodet, Libenský+Brychtová, Šuhájek, Uždilová, Velčovský, Zoubek…

Alexandra Dětinská
Alexandra Dětinská

Hodně štěstí při přihazování!

Josef Velčovský
Josef Velčovský

I když je fakt, že se takříkajíc „z hodně“ vybírá špatně, je skutečně vybírat z čeho. Sběratelé obyčejně sledují jednoho autora, řadový milovník výtvarného umění spíše vybírá očima, či dle svých představ, kam dílo doma umístí – nebo, komu zakoupeným artefaktem udělá radost. Tak či onak, závěrem je třeba říci, že vyvolávací ceny jsou cca dvě třetiny ceny reálné. Lze tak na aukci mimochodem i velmi dobře nakoupit, pokud nemáme smůlu a není zájemců o příklep více, než ve výsledku dovolí naše kapsa. Jak říká ředitelka nadace, Božena Jirků, radost z výsledku aukčního salonu by měla být dvojí. Radovat se mohou ti, kteří si koupí vyhlédnuté umělecké dílo, i ti, kterým vydražené peníze pomohou.

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...