Úvod Výstavy Skvělá prezentace českých sklářů
Výstavy

Skvělá prezentace českých sklářů

26

216Pražský Toskánský palác na Hradčanském náměstí hostil v loňském roce již po druhé prestižní výstavu CONCERTO GLASSICO, kterou uspořádalo Sdružení ČESKÉ UMĚNÍ SKLA (THE CZECH ART OF GLASS). Mezi vzácnými návštěvníky nechyběl ministr kultury ČR Daniel Herman, který nešetřil slovy chvály a obdivu. Zářijové dernisáže výstavy toho nejlepšího z našeho umění křehké krásy, se zúčastnila i skupina českých velvyslanců. Zde se při neformální debatě zrodil nápad představit Concerto Glassico i v zahraničí, prostřednictvím výstav v galeriích Českých center daných zemí.

DSC_0140
Jiří Pačínek, jeden z našich špičkových uměleckých sklářů

Předpremiéra této zamýšlené šňůry spanilých jízd našich sklářů v Evropě, Asii i zámoří se v současné době koná v Praze, ve výstavních prostorách Českých center v Rytířské ulici č.31. Jak nám řekl prezident Sdružení České umění skla Mgr. Jiří Říha, nápad se mění v čin a skvěle naplňuje marketingovou platformu českého sklářského a bižuterního průmyslu. Firmy, svazy, školy a instituce, které se na základě této myšlenky ve jmenovaném sdružení spojily, chtějí hledat řešení společných problémů nejenom v oblasti tvůrčího rozvoje, ale i rozvoje výroby a obchodu, zejména pak při podpoře exportu a zaměstnanosti. Otec idee, Ing.Ladislav Kopecký ze společnosti Createam pak dodal, že zájem o Concerto Glassico již projevila galerie Petronas ve Twin Towers v Kuala Lumpur v Singapuru. Tato komplexní prezentace českého sklářského a bižuterního průmyslu ve všech svých souvislostech by měla zazářit dále na výstavách v Českých centrech takových zemí, jako je kupříkladu Čína, Rusko, Irán nebo třeba Izrael.

DSC_0098Vojtěchovského Skleněné rozhovory

DSC_0138
Prof. Miroslav Vojtěchovský (uprostřed), při slavnostním přípitku v okamžiku zahájení výstavy; napravo Ing. Ladislav Kopecký, autor scénáře expozice

Výstava v Rytířské ulici volně a v menším měřítku navazuje na úspěšnou a doposud nejrozsáhlejší výstavu skla a bižuterie v ČR Concerto Glassico. Jejím základním motivem je však fotografické setkání s díly vynikajících výtvarníků, špičkovými osobnostmi českého sklářství, které výsledky své práce ovlivnily vývoj a vysokou úroveň našeho sklářství.
Fotografickou část výstavy „Skleněné rozhovory“ autora prof. Miroslava Vojtěchovského ( nar. 1947 ve Velimi, významný český vysokoškolský pedagog a fotograf skla, v roce 2007 byl prohlášen Osobností české fotografie za dlouholetý přínos tomuto oboru) skvěle doplňují nejobdivovanější díla z výstavy Concerto Glassico 2016. Jedná se o „Zrození života“ prof. Vladimíra Klerina, dílo „Vlna“ prof. Jaroslava Svobody či “ Korunovační klenoty krále Karla IV.“, které vytvořil Jiří Pačínek. Z dalších prací jmenujme objekt „Andělé“ od Denisy Holubové, “Karel IV.“ Františka Janáka či vitráž Skloartu Lubenec „Abstrakce“ a 3D objekt „Zrození“ Jitky Kantové. Vedle šesti výtvarných děl renomovaných výtvarníků starší a střední generace pozornost návštěvníků přitahují i práce jedenácti talentovaných studentů sklářské školy v Novém Boru. Více na: www.czechcentres.cz nebo www.czechartofglass.com
Výstava je otevřena od 6.1. 2017 a potrvá do 31.1. 2017. Otevírací doba ve všední dny je od 11.00 do 18.00. V sobotu je výstava otevřena od 11.00 do 17.00. Vstup volný.

-ič-
Foto: Jan Parkman, Czech Art of Glass

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...