CestováníGurmánKnihy

Na skleničku s…

35

Jedinečný kutnohorský kulturní projekt ve spolupráci s ArcusGallery a útulnou Vinotékou U sv. Barbory nabírá na obrátek. Projekt, který představuje každý poslední čtvrtek či pátek daného měsíce milovníkům literatury u skleničky dobrého moku známé autory, zaplnil 24. února salonek jmenované vinotéky pod Kamennou kašnou do posledního místa již po druhé. Po besedě s pražským novinářem, scénáristou a spisovatelem Jiřím Vlastníkem, se křtila růžovými lístky jeho nová kniha.

 

Spisovatel Jiří Vlastník
Spisovatel Jiří Vlastník

Na rozdíl od publikací esoteričky a astroložky Olgy Krumlovské, která v lednu celý projekt Na skleničku s… v Kutné Hoře zahajovala, se nyní jednalo o literaturu faktů. A na jakého autora či autorku se můžeme těšit koncem března? Besedu s autogramiádou přislíbili přední čeští básníci –  Karel Sýs, Michal Černík a Václav Hons. Kdo z nich to nakonec bude, určí los…
Návštěvníky večera čekala nejenom uvítací sklenka z rukou samotného vinaře Jiřího Kociána a pohoštění v podobě sýrových talířů, ale především nevšední možnost popovídat si takříkajíc z očí do očí s autorem, nejraději píšícím o hercích a zpěvácích. Besedující zajímalo všechno, od vzniku nápadu a sběru materiálů, až po psaní samotné. Především se ale díky křeslu pro hosta dozvěděli, že se Jiří Vlastník narodil dvaadvacátého března 1946 na severu republiky, ve Šluknově. Shodou okolností v témže roce oficiálně vznikla Vokálně instrumentální skupina Václava Kučery. Dnes již legendární muzikantská parta, známá z rozhlasových pořadů „Hudba pro radost“, divadla „Pražské estrády“, televize, filmu a gramofonových desek, byla svého času jedinou skupinou v Československu, která bavila své posluchače písničkovým repertoárem Latinské Ameriky, Indonésie a Tichomoří. Ani se věřit nechce, že je to letos již 70 let, v jejichž průběhu návštěvnost i množství koncertů a vydaných „šelakových“ desek Kučerovců doma i v zahraničí, trhaly rekordy! Ke svému letošnímu svátku i kulatým narozeninám současně, si Vlastník dal vlastnoručně ten nejhezčí dárek, jaký jen mohl. V pořadí již třetí knihu ze své autorské dílny, která nese název:

Kučerovci – aneb Legendy pod sombrery1008256._._.o

Jak bylo naznačeno, během besedy jsme se dozvěděli, že skupinu založili těsně po druhé světové válce v roce 1946 Václav a Marta Kučerovi. Zpočátku vystupovali především po estrádách a v cirkusech, kde jejích slavné „Cucurucucu“ zvedalo diváky z lavic a židlí. Velmi brzy začali nahrávat desky, které nechyběly téměř v žádné domácnosti. Jejich koncerty navštěvovaly desetitisíce diváků. Například v Polsku odehráli za jediný měsíc 94 vyprodaných představení. Kučerovci naplnili nejenom divadla, ale i stadiony nadšených posluchačů a měli statisíce prodaných desek. V 50. letech se stali fenoménem tzv. lehké hudby, na jejich slávě neubraly ani následující desetiletí, kdy kupříkladu spolupracovali s cestovatelskou dvojicí Hanzelka a Zikmund.

Přední kutnohorský vinař Jiří Kocián
Přední kutnohorský vinař Jiří Kocián

Pár přání do kolébky

Kmotry knížky, či její sudičky, představovaly známé kutnohorské osobnosti, knihovnice paní Lenka Frankovicová a filmař a historik v jedné osobě Vladimír Císař. Zatím, co tito vinšovali publikaci hodně čtenářů a dotisky, my se mrkli ještě před autogramiádou do poutavé knihy, psané živým perem, kde najdeme více než půlstoletou historii vzpomínané legendární skupiny. Autor nám předložil seriózní rukopis plný zajímavostí, nepase však po bulvárních historkách či polopravdách. I tak se ale čtenáři dopodrobna seznámí s významnými osobnostmi a zásadními událostmi z bohaté a spletité historie této hudební skupiny. Zbývá dodat, že jedinečná publikace je doplněna mimořádně bohatou dobovou obrazovou dokumentací a diskografií, což poslouží i milovníkům starých gramofonových nosičů jako sběratelská rukojeť.

Knížka se křtila nikoli vínem, ale okvětními lístky růží – zleva knihovnice Lenka Frankovicová spolu s druhým kmotrem Vladimírem Císařem
Knížka se křtila nikoli vínem, ale okvětními lístky růží – zleva knihovnice Lenka Frankovicová spolu s druhým kmotrem Vladimírem Císařem

Jiří Vlastník (nar. 22.3 1946), žurnalista a spisovatel, mj. publikoval v magazínu Xantipa tři roky obsáhlý seriál o hvězdách zlatého věku Hollywoodu, či v časopisu Revue 50plus dvanáctidílné seriály o historii Beatles a naší i světové opery. Pro Lyru Pragensis napsal hru Proč neodcházíš, Rodrigo, kterou rovněž režíroval. Knižně mu vyšly Legendy z ráje Hollwood (2007) a ve spoluautorství s Ondřejem Suchým Magická laterna a kamera Jana Wericha (2008).

 

Ivan Černý
Foto: Soňa Rafajová, Jan Parkman

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...