Úvod Filmy Pavel Liška na vodě
FilmyKultura

Pavel Liška na vodě

36

V polovině dubna se v kinech objeví nová komedie Špunti na vodě, která námětově připomíná komedii století S tebou mě baví svět. O tom, co se stane, když se tři tátové nehodlají vzdát svého plánu na pánskou jízdu a rozhodnou se sjet Sázavu i se sedmi dětmi – manželkám a nepředvídatelným nástrahám navzdory. V režii Jiřího Chlumského do kánoí a raftu společně s dětmi odhodlaně usedli Jiří Langmajer, Hynek Čermák a Pavel Liška.

Rodiče bratrů Igora (Jiří Langmajer) a Davida (Hynek Čermák) chystají zlatou svatbu. Z Kanady přilétá jejich bratranec Ondra (Pavel Liška), povahou tak trochu dobrodruh. Bratry napadne, že nejlepší by bylo vyrazit za rodiči na kánoích po řece jen ve třech, tak, jako za starých časů. Jenže od dob společných spanilých jízd se leccos změnilo. Třeba to, že Igor a David jsou ženatí a mají děti. Uvítací večeře pro Ondru, který přijíždí se svou mladou přítelkyní Zlaticou, se nezadržitelně mění v katastrofu. nejenom o natáčení jsme si popovídali s jedním z aktérů filmu, Pavlem Liškou.

Jak se vám natáčelo s panem režisérem Chlumským?
S Jiřím jsem se setkal poprvé právě tady na Špuntech. Spolupracovalo se mi s ním velmi poťouchle, a to v nejlepším slova smyslu. Přece jen jsme točili komedii. Herec, který jej nezná dobře, nepostřehne, kdy s vámi vtipkuje a kdy už režíruje. Ve všem jsem jej poslechl, tedy pokud budu dobrý, chvála patří především Jiřímu. Na druhou stranu, musím říct, že pokud budu plytký, nevtipný až nezajímavý, v tomto případě za to nebudu úplně moci.

Jezdíte rád na vodu?
Na vodu už nějaký ten rok nejezdím, ono je to totiž  pro mě zdravé. Měli jsme v Brně takovou partu kamarádů, okolo HaDivadla – herci, doktoři a architekti, bylo to krátce po studiu na JAMU. To jsme jezdívali téměř každý rok. Vlastně dneska nechápu, jak jsem to mohl tenkrát vydržet. Byla to voda… se vším všudy.

A jak jste to zvládali s tolika dětmi na place?
Natáčení s dětma je vydaná energie navíc, to je jasný. Ale má to i svoje výhody. Děcka dokážou zapomenout, že natáčí a prostě jen tak jsou, hrajou si, jsou vlastně úplně přirozený. No a my dospělí tak máme laťku hodně vysoko, abychom se jim dorovnali. A my jsme měli ty děcka hodně šikovný, což je strašně důležitý, protože ten film je o nich. A navíc byly všechny krásný, krásný bytosti, a to v tom filmu taky musí být cítit., to se taky počítá.

Jaká je vaše oblíbená rodinná komedie?
Na hromnice o den více. No ale tady by se nabízelo říct i S tebou mě baví svět. On ten náš film by vlastně mohl být takový hold této české komedii století, jen v letním hávu. Jeden takový základní motiv totiž mají obě komedie společný. Ale samozřejmě je to úplně jiný film a my se nechceme, a ani nemůžeme, porovnávat s touhle úžasnou komedií. To bychom si mohli taky pěkně rozbít hubu. Ono totiž,  jak vidíme poslední léta české kinematografie, natočit dobrou komedii není žádná sranda. Ale já za sebe můžu říct, že ten první důležitý krok, scénář, se Marcelu Bystroňovi povedl. Tak jen doufám, že jsme to my nijak nepokazili nebo teda Jiří.

Zdroj a foto: Bioscop

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...