Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Jogurt jako lék

29

Jogurt má silné léčivé vlastnosti včetně schopnosti stimulovat imunitní systém a zabíjet špatné viry a bakterie v lidském trávicím traktu. Výzkum uskutečněný na Kalifornské univerzitě dokonce ukázal, že jogurty se živými bakteriemi zvyšují hladinu interferonů gamma, což je klíčová komponenta lidského imunitního systému.

Na trhu je řada jogurtů, mějte ale na paměti, že prospěšné zdraví jsou právě ty s živými bakteriemi, kterým se připisují až zázračné vlastnosti. Jde především o druhy bakterií: L. acidofilus, L. bulgaricus, S. thermophilus a bifidobakterie.

Prospěšné živé kultury

Jak to probíhá? Laktóza v mléku se během procesu „transformace“ mléka na jogurt prostřednictvím jogurtových bakterií mění na kyselinu mléčnou, která prostřednictvím enzymů nutných ke trávení mléčných produktů, výrazně napomáhá trávit laktózu. Díky tomu se nám zkrátka laktóza a mléčné výrobky obecně lépe tráví. To ovšem není jediná přednost kyseliny mléčné, která navíc i výrazně napomáhá absorbci kalcia obsaženého v mléčných výrobcích. Pokud sníte kelímek jogurtu, svému tělu dodáte zhruba 400 miligramů kalcia, což je o 25 procent více, než byste tak učinili vypitím sklenice mléka. Ani tím ale výčet předností jogurtu s živými kulturami nekončí.

Lepší trávení

Další orgán, který při jeho konzumaci doslova plesá, je žaludek. Zkonzumovanou potravu v něm pomáhá trávit kyselina chlorovodíková. Pokud jí váš žaludek produkuje méně, což se děje při některých onemocněních, trávicí enzymy nejsou kompletní a zkonzumovaná potrava se trávicím traktem pohybuje příliš rychle. Vašemu tělu se následně nedostává kalcia a jiných minerálů, což se může velmi negativně podepsat na zdravotním stavu. A je to právě jogurt se živými kulturami, který je schopen produkci kyseliny chlorovodíkové významně posílit. Výsledkem bude lepší trávení, dostatečně absorbované vitamíny a minerály a celkový dobrý zdravotní stav. Kelímek jogurtu denně by měl být součástí jídelníčku i žen trpící na kvasinkové vaginální infekce. Studie Zdravotního centra na americkém Long Islandu ukázala, že ženy, které po dobu šesti měsíců konzumovaly kelímek jogurtu se živými kulturami denně, zaznamenaly trojnásobné snížení výskytu těchto infekcí.

Vyrobte si vlastní jogurt

Doporučujeme ale, abyste si vyráběli vlastní jogurt. Je to jednoduché, jogurtovač seženete v každém obchodě s domácími potřebami a má to spoustu výhod. Zatímco některé komerčně vyráběné jogurty jsou lepší než ty druhé, většina z nich neumožňuje množení živých kultur do takového rozsahu, kterého můžete dosáhnout při domácí přípravě. Čím déle totiž proces výroby jogurtu trvá (čím déle stojí při pokojové teplotě), tím silnější kultura bakterií v něm vznikne. Většina komerčně vyráběných jogurtů včetně těch bez želatiny a stabilizátorů, do něj totiž přidává tzv. aditiva, které ho zhušťují. To z jogurtu dělá koncentrovanou potravinu, která se mnohem hůře tráví. Já sama vlastním jogurtovač a od té doby, kdy jsem si poprvé připravila svůj vlastní jogurt, přecházím chladící regály v supermarketech bez povšimnutí. Jsou nejenom zdravější, ale i výrazně levnější. A pokud vám nezbyde nic jiného, než sáhnout po jogurtu z obchodu, vybírejte ty neochucené a ovoce, popřípadě džem si do něj přidejte těsně před konzumací.

 

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...