Úvod Knihy Knihy na nový týden
KnihyKultura

Knihy na nový týden

30

mu-bratr-mesias-malaMesiáš se narodil v Praze-Holešovicích. 

Praha roku 2105 v období klimatické katastrofy. Střední Evropu sužuje dlouholeté sucho, Vltava téměř vyschla, město je zaplaveno uprchlíky z jihu. Tehdy se v Holešovicích narodí Eli, budoucí prorok a mesiáš. O třiašedesát let později jeho bratr Marek vede malou skupinu Eliho následovníků. Sucho a horko mezitím vystřídala nová doba ledová způsobená lidským zásahem ve stratosféře, střední Evropa je téměř neobyvatelná, jih chladný a deštivý, nerodí se děti. Dočká se lidstvo záchrany skrze učení dávno mrtvého, umučeného Eliho a život jeho bratra?

Legendární manga horor Rybygyo-obalka4-2

Nad Okinawou se vznáší pach smrti… a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. Ale rybami to jen začíná. To, co vypadá původně jen jako zábavná podivnost se rychle mění v obrovské ohrožení, před kterým není úniku. Zajímavé je, že apokalyptické Ryby byly inspirovány Čelistmi Stevena Spielberga. „Film dokonale zachytil podstatu strachu v podobě lidožravého žraloka,“ říká Džundži Itó. „A já si říkal, že by bylo ještě mnohem strašidelnější, kdyby se ten žralok mohl pohybovat na souši stejně jako v moři.“ Z tohoto bizardního nápadu dokázal Džundži Itó stvořit sugestivní kult, který se zapsal mezi nejlepší komiksové horory světa.

kus-temnoty-prahShakespearova Bouře inspirací pro nový román Margaret Atwoodové

Největší žijící kanadská spisovatelka s živelností sobě vlastní přetváří zápletku Shakespearovy tvůrčí závěti Bouře tak, aby v duchu alžbětinského barda poukázala nejen na křivdy a mříže, které nás uvnitř vězní, ale i na svátost odpuštění. Kniha je součástí literárního projektu Shakespeare 400, v jehož rámci vycházejí knihy předních současných spisovatelů inspirované hrami, postavami i zápletkami z děl Williama Shakespeara. Další očekávanou knihou série bude zpracování Macbetha jedním z nejúspěšnějších autorů dneška, Joem Nesbøm.

Cobainovi žáci Miroslava Pechapech-cobainovi-mala

Bezejmenný hrdina Cobainových žáků nás provede od idylického dětství přes základku a učňák až do dospělosti. Jinak řečeno z pískoviště k nadšenému objevování světa, kdy je člověk Lennonem, ale taky trochu Kerouacem, přes temný opar chlastu, drog a vědomí, že nikdo to tu nepřežije, až po rezignované poznání, že ráčkující kluci dělají ve skladu. Příběh jako každý druhý. Co ale z Pechova románu dělá skvost, je přesně odposlouchaný jazyk, vytříbený cit pro dialog a smysl pro humor, byť většinou šibeniční.

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...