Úvod Krása a zdraví Není mouka jako mouka
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Není mouka jako mouka

31

To, že bílá pšeničná mouka zrovna nepatří mezi ty nejzdravější, už zřejmě víte. Čím ji ale nahradit? Na trhu existuje poměrně velké množství alternativ, které nejenže pokrm povznesou nad obyčejnou úroveň, ale i prospějí vašemu zdraví.

Nedostatek vlákniny už zní jako obehraná písnička. Přitom jím ale trpí většina lidí. Našemu jídelníčku schází celozrnné produkty, zelenina a ovoce, luštěniny, ovoce a semena. Víte ale, že jsou mezi námi tací, kterým zase škodí přemíra vlákniny, která na sebe váže minerální látky a odvádí je z těla? Mezi ně například lidé s citlivějším zažíváním nebo malé děti. Těmto jedincům se pak doporučuje podávat kombinaci mouk z různých celozrnných a běžných obilnin. Pečivo pak z různých druhů kvalitních bílých a celozrnných mouk, které se vyrábějí z mnoha obilovin. A jaké mouky vlastně najdeme na současném trhu?

Nahrazujeme pšeničnou mouku

Je velkou škodou, pokud ve své kuchyni používáte jen bílou pšeničnou mouku. V přírodě totiž najdete obrovské množství mouk s různými vůněmi, chutěmi a navíc s jedinečnými výživovými vlastnostmi. A mýlíte se, pokud se domníváte, že ty nejzdravější mouky jsou ty celozrnné. Na začátek bychom vám dororučili vyzkoušet třeba mouku špaldovou. Tou byste v ideálním případě postupně měli nahradit bílou mouku pšeničnou. Je pro tělo mnohem lepší a nezahleňuje tak jako ta pšeničná. Špaldová mouka polohrubá a hrubá má stejné využití jako pšeničná mouka polohrubá a hrubá, nejčastěji se používá na přípravu knedlíků, noků či halušek. Ještě zdravější variantou je pak celozrnná mouka špaldová. Jemně mletá se hodí do jakéhokoliv sladkého pečení a hrubě mletá na pečení pečiva s hlubší strukturou upečeného těsta (bábovky, biskupský chlebíček, trhance).

Žitná či ječná? 

Za vyzkoušení ale určitě stojí i další mouhy, jako například mouka žitná či ječná. Do chleba, pečiva a perníku je ideální ta celozrnná, ze které můžete udělat kvas na chleba. Magdalena Dobromila Rettigová celozrnnou mouku ječnou (jemně mletou) doporučuje na zahušťování a tradičně se přidávala do lívanců. Když s ní budete zahušťovat, počítejte s tím, že je tmavší. Proto se hodí na zahuštění bramboračky nebo čočkové polévky. Výbornou alternativou veškerého pečiva z pšeničné mouky je i kamut, jehož zrna oproti pšeničným vynikají dvojnásobnou velikostí a vyšším obsahem živin. Navíc ve srovnání s pšenicí obsahuje až o 40 procent více bílkovin, tuků, aminokyselin, vitamínů a minerálů. A ukázalo se, že mnozí alergici na pšenici nejsou alergičtí na kamut. Kamutová mouka mletá má krásnou zlatavou barvu, skvěle se hodí do koláčů a do chleba. Nevýhodou je její poměrně vysoká cena.

Bezlepkové biomouky

Poptávka vzrůstá po moukách bezlepkových, tedy bez lepku. I mezi nimi je poměrně bohatý výběr. Lepek neobsahuje například mouka kukuřičná hladká, kterou lze v malém množství přidávat do koláčů či placek, kterým dodá hezkou žlutou barvu. Do palačinkového těsta se hodí mouka pohanková, kterou doporučujeme napůl míchat s jinou moukou, nejčastěji se špaldovou hladkou nebo celozrnnou. Pohanková mouka se hodí i coby přídavek do karbanátků a placiček, protože perfektně pojí. Jako skvělou alternativu k bílé pšeničné mouce na zahušťování polévek a omáček je mnohými považována mouka rýžová. Pozor si dejte na její celozrnnou variantu, která zahušťovanému jídlu přidá tmavší barvu a nasládlou chuť, což některým jídlům nemusí sedět. Lepek spolu s cholesterolem neobsahuje ani méně známá mouka chufová. Drobná hlíza chufa obsahuje velké množství vlákniny, vitamíny, minerály, proteiny a přírodní cukr. A nenajdete v ní lepek, ani cholesterol. Na trhu jsou i bezlepkové mouky sojová, amarantová a quinoová. Mleté sojové boby se vyznačují vysokým obsahem bílkovin a minimem tuků, plnotučná sójová mouka obsahuje přes 20 procent tuků. Sójovou se běžně nahrazuje při pečení vajíčko a amarantová obsahující více bílkovin a vápníku než mléko, se používá spíše jako malý doplněk jiné mouky pro její cenné výživové vlastnosti. Spoustou minerálů, aminokyselin i řadou vitamínů se může pochlubit i quinoa. Pokud semena této rostlinky rozdrtíte v kamenném hmoždíři, získáte další vzácnou bezlepkovou mouku.

Méně známé mouky

Kaštanová – skvělý přídavek do chleba, koláčů i šušenek, bez obav jí můžete nahradit až čtvrtinu mouky pšeničné. Výsledkem bude fantastický pokrm – ne nadarmo jsou kaštany vyhlášenou středoevropskou pochoutkou.

Kokosová – jejím tajemstvím je velmi vysoký podíl vlákniny – až 40 procent, což je ve srovnání s ostatními moukami opravdu hodně. Hodí se do moučníků a dezertů.

Lupinová – mouka vyrobená z bobů lupiny úzkolisté se vyznačuje žlutou barvou, za což může vysoký obsah kartoneidů. Protože se jedná o přirozený antioxidant, zabraňuje žluknutí a následné hořknutí tuků a výrazně prodlužuje trvanlivost daného produktu. A navíc poslouží jako náhrada vajec. Pro svou nulovou enzymatickou aktivitu je vhodné ji přidávat do těstovin a těst, které nevyžadují nakynutí.

Mandlová – tato mouka má své místo na pracovním stole cukrářů, kteří ji používají na zjemění korpusů či lineckých těst.

Nopálová– jedná se o mouku z opuncie rostoucí na lávových polích se spoustou vlákniny, minerálů, vitamínů a antioxidantů.

Žaludová – moderní výzkumy potvrzují její výživovou hodnotu, obsahuje totiž velké množství látek důležité pro zdraví. Je bohatá na draslík, vápník a hořčík, významným zdrojem vitamínů B a obsahuje také vysoký podíl vlákniny a více než 5 procent nenasycených mastných kyselin. Žaludovou mouku přidávejte v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky a koláče přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...