Úvod Krása a zdraví Jáhly nejen pro bohatství
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Jáhly nejen pro bohatství

31

Chystáte se do toho praštit? Pak si jako poslední jídlo svatební hostiny dejte jahelnou kaši. Podle starodávného zvyku by vám totiž měla zajistit dostatek peněz. Jiná tradice zase praví, že pokud se najíte prosa první den v roce, přinese vám to v životě bohatství.

A nejenom to. Za koncentrovanou energii peněz jáhly považuje i Cunninghamova encyklopedie o kulinářské magii! No, není to důvod, proč jáhly alespoň vyzkoušet? Když přímo nezbohatnete, určitě tím prospějete svému zdraví, tak jako ostatně naši předci.

V Číně byla tato obilovina známá už ve třetím tisíciletí před naším letopočtem a na jahelných plackách si pochutnávali už i staří Egypťané. Původem ale pochází z Afriky, kde je do dnešních dnů součástí většiny pokrmů. Odtud putovala do Indie a následně východní Asie a Evropy, kde se také těšila velké oblibě. Vlastně se jednalo o jednu z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj připravovali z nejenom polévky, placky a kaše, vařilo se z něj ale i pivo a dokonce i pálila pálenka.

Výživná obilovina

Jáhly, kterých existuje několik barev: žluté, červené, šedé i hnědočervené, vznikají odstraněním vrchní slupky prosa – po těch neloupaných raději nesahejte, moc byste si na nich nepochutnali. Věřte, že výše zmíněný dostatek peněz, který by měly přitahovat, není jedinou devizou, která je s jejich konzumací spojena. Jáhly v první řadě neobsahují lepek, jsou tedy nealergizující, lehce stravitelné a k tomu velmi výživné. Vynikají zejména obsahem železa, fosforu, hořčíku, manganu a vitamínů skupiny B. K tomu obsahují nenasycené mastné kyseliny a vysoké množství vlákniny. Posilují slinivku, slezinu, ledviny, žaludek a při pravidelné konzumaci potlačují bakteriární přerůstání na sliznicích, což zabraňuje zápachu z úst. Pro vysoký obsah křemíku jsou skvělou potravinou i pro těhotné ženy, kterým dokonce výrazně snižují riziko potratu. Celkově jsou vedle dospělých vhodné i pro děti, jedince na bezlepkové dietě, trpící chudokrevností, oslabeným zažíváním, cukrovkáře, alergiky či rekonvalescenty. Jáhly by do svého jídelníčku měli zařadit i osoby, které se snaží shodit nějaké to kilo. Vláknina je dle výživových specialistů ideálním pomocníkem při hubnutí. Tato obilovina je navíc tzv. komplexním sacharidem, který se do těla na rozdíl od jiných potravin uvolňuje velmi pomalu. Energie z něj získaná tak nejenže dlouho vydrží, ale téměř se neukládá do podkožního tuku.

Zpracováváme jáhly

Pří nákupu jahel si dejte pozor na několik věcí. Protože snadno podléhají žluknutí, buďte obezřetní před jáhlami staršího data. Nejnáchylnější v tomto smyslu jsou především vločky a mouka. Skladujte je na tmavém, suchém a chladném místě, v letním období je ukládejte do ledničky. V žádném případě je neukládejte do míst s přímým sluncem. A jak je zpracovat? Nespornou výhodou jahel je skutečnost, že jsou velmi jednoduché na přípravu. Rychle tak můžete mít na stole kaši, placky, rizoto, noky, sladké poháry či nákypy. Můžete je mít nadýchané jako rýže nebo krémové jako kaše. Obecně platí, že propláchnuté jáhly vařte asi 15 minut v základním poměru jeden díl jahel na dva díly vody. Pokud je předem opražíte a přidáte k nim 1,5 dílů vody, budete je mít sypčí. Pro jahelnou kaši použijte 4 díly vody a pokrm nakonec rozmixujte.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...