Úvod Krása a zdraví Řeřicha pro zdraví
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Řeřicha pro zdraví

35

Odjakživa byla považována za léčivou bylinku a často byla předepisována na nemoci močového ústrojí a poruchy krvetvorby. K tomu je přímo nabitá vitamíny a minerály, takže jí můžete s klidem nahradit svůj multivitaminový prostředek. Představujeme vám všestrannou bylinku s názvem řeřicha.

Zpočátku se tato bylinka původem pocházející z Iráku pěstovala na záhonech, na kterých dokázala dorůst až do výšky 40 centimetrů. K léčebným účelům se používaly její květy, které se sušily a následně se z nich připravovaly léčivé čaje a masti. Dnes ji není problém (samozřejmě ne tak vysokou) především díky její nenáročnosti a rychlému růstu vypěstovat v domácích podmínkách, což je více než skvělé. Pro multivitamínový prostředek už tak nemusíte do lékárny, ale vyroste vám přímo před očima, a to za necelý týden.

Plná vitamínů

Jednou z hlavních předností řeřichy je množství vitamínů a minerálních látek, kterých jsou lístky řeřichy přímo nabyty. Vedle vitaminu C se jedná o beta-karoten, vitamíny A, B1, B3, B6, ale i vitamíny K a E, který pro své omlazující účinky hraje zásadní roli v populárním anti-agingu. Z minerálních látek pak řeřicha obsahuje draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. Včele s kyselinou askorbovou, nasycenými mastnými kyselinami a ryboflavinem, což je pro tělo důležitá látka, kterou ale člověk musí přijímat v potravě.

Pěstujeme řeřichu

Řeřicha roste opravdu rychle, semena naklíčí i do druhého dne a nevadí ji ani zhoršené světelné podmínky zimních měsíců, kdy je příjem vitamínů přecijen nejžádanější. A jak na to? V první řadě si v zahradnictví kupte sáček se semínky. Rostlinky řeřichy jsou velmi jemné a drobné, proto výsev doporučujeme velmi hustý. Jeden sáček obsahuje asi 500 semen, který ale vzhledem k žádanému hustému výsevu, pokryje ujeden polystyrenový tácek. Proto doporučujeme koupit si sáčků více, což vzhledem k ceně okolo osmi korun za sáček, rozhodně nebude znamenat díru do vašeho rodinného rozpočtu. Zase to ale s nákupem nepřežeňte a kupte si tolik semen, které budete schopni zasadit a následně spotřebovat. Při dlouhém nebo nevhodném skladování řeřicha totiž ztrácí klíčivost.

Bohatá úroda

K samotnému výsevu vám postačí zmíněný polystyrenový tácek nebo ne příliš hluboký kelímek. Stejně jako zemina, do které můžete semínka rovnou vysévat, ale stejně poslouží papírové ubrousky či utěrky nebo obyčejná vata. Tento základ rozložte na tácek, dobře zalijte vodou a až poté, co se řádně vsákne, začněte se samotným výsevem. Pamatujte si, že semena by měla zůstat vlhká, rozhodně nesmí uschnout. Takto připravená semena můžete zakrýt potravinovou folií nebo je vložit do mikrotenového sáčku a uložit na místo s teplotou okolo dvaceti stupňů Celsia. V takovýchto podmínkách řeřicha vyklíčí do druhého dne. Vzešlým klíčkům ale i nadále udržujte potřebnou vlhkost. Pokud ji neuhlídáte a klíčky uschnout, co nejdříve je skonzumujte třeba v salátu.

Jak už bylo řečeno, klíčky řeřichy rostou opravdu rychle, jejich velikost se každým dnem prakticky zdvojnásobný a sklízet můžete za necelý týden.

K přímé konzumaci jsou vhodné lístky s částmi stonků. Vynikající je řeřicha v pomazánkách, přidat ji můžete do salátu, k vařeným bramborách, do hotových polévek, omáček, skvělá je na obyčejném chlebu s máslem.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...