Úvod Knihy Když fotograf píše
KnihyKulturaSpolečnost

Když fotograf píše

34
JosefLouda 70 - 696
Oslavenec s vlastním portrétem, od vynikajícího výtvarníka, malíře a kreslíře Vadima Fedorova

Český mistr černé bedýnky úsměvného jména Louda (nar. 1947), je mezi zasvěcenými znám především jako fotograf osobností a „erotických objektů“. Rozmanitost jeho tvůrčí činnosti v různých kategoriích mu vynesla kupříkladu i trojnásobné vítězství v prestižní soutěži Praha fotografická.

Široká uměnímilovná veřejnost má ještě v živé paměti jeho největší výstavu s názvem Josef Louda 3N, která zaplnila k jeho pětašedesátinám zjara 2012 všechny výstavní prostory Staroměstské radnice. V současnosti oslavil s více jak stovkou osobností našeho především kulturního života sedmdesátku. Bakchanálie v populárním smíchovském podniku UHELNA korunoval křtem své nové knihy. Nikoli fotografické, jak by se mnozí z nás domnívali, ale prózy.

Josef Louda 3N

Louda Josef, vernisហvýstavy Klíky. Praha 1.11.2012 Foto Dorian Hanuš
Hadí žena Jessica je akrobatka, která uvádí diváky v úžas na všech velkých společenských akcích Josefa Loudy; její taneční exotika i tentokrát zakončila Loudovým ovinutím

Život samý kotrmelec, tak by se daly nazvat jeho cesty tímto slzavým údolím. Do svých patnácti let žil v rodných Přešticích. Učil se hře na klavír, hrál ochotnické divadlo a věnoval se sportu. Od dětství byl jeho nerozlučným společníkem fotoaparát. Má za sebou jak učení na zedníka, tak stavební průmyslovku. Za protestní petici proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy zakotvil na dvaadvacet let ve Sběrných surovinách, o čemž si později rád vyprávěl se svým literárním idolem Bohumilem Hrabalem při svých návštěvách v Kersku.
Po roce 1989 se Josef Louda se stal výrobně technickým náměstkem. Dálkově vystudoval na Karlově universitě obor psychologie, sociologie a pedagogiku dospělých. Jako rigorózní práci napsal Základy ekologie. V roce 1993 nastoupil do vznikající TV NOVA, kde působil v oddělení Public Realtions sedm let, během kterých hojně fotografoval i v zahraničí, včetně USA.
Nezávislým fotografem, s doktorátem v kapse a publicistickými zkušenostmi, se stal v čase milénia. Jeho aktivity na prstech obou rukou nespočítáme. Tak tedy alespoň namátkou: Je autorem knih Neobyčejná setkání a Vábivé záhyby. Napsal námět na televizní dokument Bratři Saudkové. Jedinečné jsou jeho fotografické projekty, jako třeba Múza očima múz, či Vaginálie aneb všichni jsme tím prošli. Úspěšným byl i soubor jeho fotografií pod názvem Kliky Josefa Loudy.

S Janem Saudkem
S Janem Saudkem

Sám sebe prohlašuje za žižkovského patriota, vždyť na Žižkově začínal pracovat jako kanalizační mistr.
Josef Louda je autorem fotografií na desítkách titulních stran prestižních magazínů, publikoval stovky fotografií a desítky rozhovorů se známými osobnostmi. Uspořádal dvě desítky samostatných výstav. Jeden z jeho legendárních projektů Tisíc tváří se svatozáří je registrován v České knize rekordů. V názvu vzpomínané výstavy Louda 3N, která dokumentovala pestrost jeho fotografického umění, je zašifrován návod jak na dobrý snímek, v jehož jednoduchosti je síla. 3N: Nápad – Náhoda – Nálada…

^798D1AFBCE853485AA303223E99311235044A5281D21FE86BE^pimgpsh_fullsize_distr
Knihu vydalo nakladatelství Brána.

Láska (ne)slučitelná se životem

Knížka z autorské dílny pracovitého Loudy má atraktivní obálku a tahavý název. Pozornému čtenáři ledacos o obsahu naznačí i graf srdečního rytmu. Autor se při této příležitosti přiznává, že na díle pracoval více než tři roky a že to psaní pro něho byla jakási profylaxe duše.
„Láska (ne)slučitelná se životem je můj první český úsměvnovážně laděný milostný fantasty psychothriller,“ řekl nám při křtu knihy autor, který námět čerpal z vlastní zkušenosti. Proto i tento jeho dovětek: „ Ženy lásku milují, ale muži na ni umírají…“
A jak vznikl akt s hadem z obálky knihy?
„Jedná se o foto torza striptérky, která vystupovala s takovýmto extra číslem v pražských nočních erotických šou,“ vysvětluje spisovatel a fotograf Josef Louda, jehož umělecké snímky jsou sběrateli vyhledávány i v dražbách uměleckých děl, kupříkladu Aukční síně Mánesova54. Více na: www.manesova54.cz.
Křest knihy řídil populární televizní moderátor Aleš Cibulka, mezi desítkami hostů jsme viděli mimo jiné i Loudova letitého přítele Jana Saudka. Nechyběl ani lékař duší, psychiatr a spisovatel Jan Cimický, který se též ujal doslovu představované knížky, z něho závěrem citujeme:

Hromadné foto přítomných kmotrů knihy; z těch nejznámějších zprava: Aleš Cibulka, Josef Louda s Janem Saudkem, Rudolf Křesťan, vydavatel Zdeněk Doležal, Jan Cimický, Vladimír Jindřich a Antonín Procházka. Vsedě pak vinař Jindřich Sobota, král českého perníku Pavel Janoš a farář Zbygněv Czendlik.
Hromadné foto přítomných kmotrů knihy; z těch nejznámějších zprava: Aleš Cibulka, Josef Louda s Janem Saudkem, Rudolf Křesťan, vydavatel Zdeněk Doležal, Jan Cimický, Vladimír Jindřich a Antonín Procházka. Vsedě pak vinař Jindřich Sobota, král českého perníku Pavel Janoš a farář Zbygněv Czendlik.

„Doktor Josef Louda je muž moha talentů a dokáže překvapit hloubkou prožitku i neokázalostí nápadů. Jeho hrabalovský přístup k životu mu dodal nesmírné bohatství zkušeností a poznatků, s nimiž umí brilantně hospodařit. Rukopis příběhu s Duběnkou je dokonalý, vyzrálý, není třeba na něm nic měnit, naopak, bylo by to na škodu, protože příběh se musí vychrlit na poprvé a rovnou, každé uvažování a ciselace je jen na škodu. Čistota výpovědi, s níž Pepík Louda předstupuje před čtenáře je úžasná a upřímná. Stal se z něho rázem autor, který dokázal vnést do literárního díla i svůj pozorovací talent bystrého fotografa. Umí chytit prchavé okamžiky nejenom citlivým fotoaparátem, který zmáčkne v pravou chvíli, ale stejně tak je přesně zachytit na papír. Pro čtenáře, který ho nezná, je to lákavé dobrodružství, které se stránku po stránce odhaluje a nenechává nikoho oddychnout. Příběh jde stále kupředu, je to vlastně zdařilá a napínavá detektivka… Jedná se o kultivovaný a literárně zralý příběh. Čtenář ocení především jeho hravost a fantasii, klukovskou upřímnost a čistou touhu po něčem tak výjimečném, jako je láska a přátelství…“
Řečeno jednou větou: Vzrušující prožitek života!

Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...