Úvod Knihy Ženy – dívky – víly – bohyně
KnihyVýstavy

Ženy – dívky – víly – bohyně

32
dostal012
Fotografie z cyklu Letní lidé

Žijící legenda české fotografie František Dostál vystavuje v tento čas černobílé akty na Senovážném náměstí v K- Café. Výstavu ve známé umělecké kavárně zaštítil Odborový svaz novinářů a pracovníků v médiích ČR.

Fotografie aktu, které se František Dostál věnoval ve druhé polovině sedmdesátých let minulého století, patří k méně známým segmentům jeho tvorby. Příčinou tohoto důvodu je prostý fakt, že k jejich zveřejnění se dostal až relativně nedávno. Není třeba konspiračních teorií o socialistické cenzuře či nejrůznějších jiných dedukcí. Zkrátka, jak říká sám autor, všechno má svůj čas. A ten pravý přišel právě teď. Dostál nepopírá jistou inspiraci Tarasem Kuščynským, ale na všech jeho fotografiích něžného pohlaví je patrný jeho osobitý pohled a nápaditost, jíž je prodchnuta celá jeho tvorba. Své modelky často komponuje do přírodních scenérií, kde, jak potvrzují teoretici fotografie, nejvíce vyniká jeho schopnost najít nadčasovou sílu okamžiku.

Mistrovo curriculum vitae

František Dostál je takříkajíc křtěný vodou z Botiče, potoka v jeho rodných Vršovicích. Světlo světa spatřil se ve znamení Raka před osmou hodinou ranní v porodnici u Svatého Apolináře 21.7 1938 v Praze. V čase základní školní docházky (mezi léty 1944 – 1953) se již naučil zhotovovat kontaktní pozitivy. Rád maloval a zúčastňoval se s úspěchem kreslířských soutěží – odtud tedy pramení jeho výtvarné vidění, bez kterého se dobrý fotograf neobejde. V době absolvování Vyšší průmyslové školy strojnické v Masné ulici (1953 – 1957) a při práci s průmyslovým rentgenem poznal tajemství specifické alchymie, lépe řečeno fotochemii a fotografický proces.
První fotoaparát získal v roce 1955 za peníze vydělané při vysazování stromků v Jizerských horách. První honorář za fotografii dostal Dostál v roce 1964 v týdeníku Květy. Poté začal v tisku publikovat pravidelně a s velkým úspěchem byl vítězem v řadě fotosoutěží.

DSC_0032
František Dostál při křtu jedné ze svých knih

Tvůrčí svoboda nade vše

Od roku 1975 Dostál rovněž publikuje autorské medailonky, kritické texty, zajímá se i o dějiny fotografie. Za výstavní aktivitu se stal čestným členem mnoha fotoklubů – v Argentině, Brazílii, bývalé Jugoslávii, Německu, Polsku či Velké Británii. Získal řadu čestných titulů a také přes sto cen! Nikdy však i přes lukrativní nabídky nenastoupil na profesionální dráhu fotografa, neboť tvůrčí svoboda mu byla nade vše. Od roku 2003 publikuje mj. i v časopise PHOTOLife, který se později změnil na Československou fotografii, kde se stal členem redakční rady. V roce 2008 začal rovněž spolupracovat s měsíčníkem FOTO Video. V témže roce obdržel cenu Ministerstva kultury ČR za celoživotní přínos amatérské fotografii. V současné době má na svém autorském kontě dvě desítky publikací, z nichž některé byly oceněné titulem Nejkrásnější kniha roku. Průřez celoživotní Dostálovou tvorbou přináší objemná kniha František Dostál – Fotografie, který vyšla před dvěma lety. Milovníky ženských aktů pak bezesporu potěšila publikace  Jak jsem potkal Evy, vydaná v loňském roce. Obě zmíněná díla vydalo České centrum fotografie.

dostal0003
Fotografie z cyklu Letní lidé

Letní lidé

Významnou epizodou Dostálova tvůrčího života bylo období mezi lety 1968 až 1990, kdy vytvořil na posázavské plovárně ve Zlenicích unikátní soubor fotografií, v němž zachytil autentickou atmosféru české trampské společnosti a lidí odpočívajících na březích řeky Sázavy. V báječném prostředí plovárny pod Zlenickou hláskou tak vznikl fotografický soubor, několikrát knižně vydaný a mnohokrát vystavovaný. Vysoká umělecká hodnota však proslavila nejenom samotného autora, ale i místo, kdy snímky vznikaly. A tak České centrum fotografie, společně s několika dalšími institucemi, pojalo záměr formou víkendového kulturního projektu znovu připomenout autora, jeho fotografie a hlavně přiblížit kulturní veřejnosti genius loci tohoto místa a atmosféry té doby. Proto se zde bude konat druhý červnový víkend festival “Letní lidé“, který nabídne výstavu a prezentaci fotografií, besedy a autogramiády s autorem a další plejádou osobností našeho kulturního života, které jsou nějakým způsobem s autorem a místem spjati, takže zde budou přítomni kupříkladu zpěvačky Jana Koubková a Jitka Vrbová nebo básník Jiří Žáček. V několika blocích vystoupí i známé kapely různých hudebních žánrů, včetně jazzu, country nebo pop muzic. V doprovodném programu nebudou chybět soutěže a představení pro děti a mládež. Více na:  www.ccfprague.cz

Ivan Černý
Foto Jan Parkman

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...