Úvod Lifestyle Cestování Velká Praha z blízka
CestováníKnihy

Velká Praha z blízka

26

DSC_3821Není pochyb o tom, že Praha je nejnavštěvovanějším turistickým místem republiky. Zahraniční hosté její historické části křižují s tištěnými průvodci ve všech světových jazycích v ruce křížem krážem. Naše hlavní město má ale i spoustu netradičních míst a zákoutí, které zase lákají jak Pražany samotné, tak  „přespoláky“.

Všem těm jsou určeny dva jedinečné svazky z nakladatelství Grada od zasvěceného autora Petra Rysky, kráčejícího periférií a bohatým jazykem postupně mapujícího všech 112 čtvrtí naší Stověžaté. Něco podobného doposud na knižním trhu s turistickou literaturou chybělo!
Snad s výjimkou předválečných autorů, jakým byl kupříkladu Kukla, Kisch či Čapek, který zejména Petra Rysku při myšlence napsat netradičního průvodce Prahou svého času inspiroval svými Obrázky z domova. V jejím úvodu Karel Čapek řekl:
„Obejít široký okraj města není jen turistika, je to tak trochu výzkum neznámých oblastí. Mnoho Pražáků zná řekněme Tatry jako své boty, daleko méně je těch, kteří prozkoumali Vackov nebo Butovice…Obyvatel Letné se dostane k Olšanům leda při svém vlastním pohřbu, zatímco obyvatel Královských Vinohrad zavítá spíše do Alžíru, než do Petrské čtvrti…“
Petr Ryska ve svém slově úvodem kontruje:
„Je těžké nereagovat na takový podnět. A tak jsem věnoval veškerý svůj volný čas procházkám Velkou Prahou a prožíval unikátní atmosféru jednotlivých čtvrtí a zapadlých koutů, „kam ještě lidská noha nevkročila“. Objevoval jsem znovu a znovu, že Praha není jen jedno město, ale celý soubor mnoha značně rozdílných měst a vesniček to vše zarámováno rozmanitou přírodou. Uvědomil jsem si, že jen málokteré město na světě má takovou pestrou nabídku. Své kouzlo mají například přepychové rezidenční čtvrtě v secesním a historizujícím stylu a nablýskané vilové čtvrtě, ale i bývalá dělnická a průmyslová předměstí s nápaditě využitou starou industriální architekturou, a dokonce nouzové prvorepublikové kolonie, z nichž některé zůstaly kupodivu zachovány do dnešních dnů, a objevovat je velké dobrodružství…

Svižné pero, úžasný sběr materiálů, hloubka ponoru do tématu

Tak by se daly charakterizovat oba vyšlé díly zamýšlené trilogie, která má v podtitulu doušku: Procházky po netradičních místech a zákoutích. V první knize rozličnými prágensii hýčkaného čtenáře zaujme hned první neotřelá kapitola Zašlá sláva Barrandovských teras a plaveckého bazénu s historickým exkurzem i glosováním současnosti. Zajímavé čtení doplňuje série dobových snímků a bezesporu v našinci probouzí chuť popisované místo navštívit. Ne jinak je tomu i u dalších jedinečných zastavení, jako je kupříkladu tip na návštěvu Střešoviček – „Zlaté uličky“ bez turistů a vstupného. Kapitolou samou pro sebe je Malebný Nový Svět, Chudinská kolonie Na Slatinách nebo Klánovice, jak je asi neznáme či Bohnická mozaika. Dále nás v prvním dílu svazku Praha neznámá autor láká do Hostavic a Dolních Počernic s krásnou přírodou a přehršlí památek, na intimní prohlídku luxusní Ořechovky či staré Hostivaře. Co kapitola, to skvělý tip na výlet, doplněný bohatým fotoarchivem. Orientaci v publikaci zjednodušuje jmenný rejstřík a rejstřík místních názvů.

Praha neznámá IIDSC_3820

V druhém díle nás Petr Ryska zavede do dalších méně známých pražských čtvrtí. Nejprve navštívíme Tichou Šárku, abychom prozkoumali zdejší usedlosti, mlýny a vily. Zavítáme také do Starých Střešovic, jež jsou se svými slepenci z domků, průchodů a schodišť skutečnou raritou mezi pražskými lokalitami. Chtěli byste vidět trampskou osadu a zůstat přitom v Praze? Při procházkách kolem Berounky jich díky jmenované knize najdete hned několik. Poslední zastávkou pak budou rybníky v okolí Dubče, kde čtenáře mimo historických památek a venkovské architektury překvapí i současné farmy neobvyklých druhů jelenů a historie, připomínající chov koně Převalského. Čtyři jmenované lokality jsou rozděleny do dvanácti vycházek. Kniha oplývá nejenom velkým množstvím informací a zajímavostí, vážících se k danému námětu, ale i spoustou mapek a obrazového materiálu. A stejně jako díl první je možné publikaci použít dvěma způsoby: buď jako průvodce přímo v terénu, nebo i jako průvodce virtuálního v pohodlí domova. Navíc přibývá i funkce třetí – stává se popisem čtvrti jako takové, včetně její historie a dobového obrazového materiálu.
Zbývá dodat, že jedinou kosmetickou vadou na kráse jmenovaných svazků je absence autorova curriculum vitae a lze doufat, že tento nedostatek editor díla čtenářům vynahradí při blížícím se vydání třetího svazku tohoto jedinečného kompletu pod souborným názvem Praha neznámá.
Knihy vydalo nakladatelství Grada Publishing, a.s, první díl v roce 2016, druhý v lednu tohoto roku. Více na: www.grada.cz

Ivan Černý
Foto: Grada Publishing

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...