Úvod Filmy Nový film Jana Svěráka brzy v kinech
FilmyKultura

Nový film Jana Svěráka brzy v kinech

27
Po strništi bos fotografie © Dagmar Vyhnálková

Jmenuje se Po strništi bos a odehrává se za druhé světové války na venkově. Film tak zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

Po strništi bos fotografie © Dagmar Vyhnálková

Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Eda tu nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

Po strništi bos fotografie © Dagmar Vyhnálková

„Tohle je film o hrdinství a odvaze. O odvaze, kterou malý kluk hledá v tatínkovi i v sobě a snaží se nebýt zbabělec,“ vysvětlil Jan Svěrák. „Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ řekl režisér s tím, že tímto příběhem se časově „posunuli“ před Obecnou školu. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci. „Když ty čtyři filmy dáte za sebe, tak můžete na pozadí osudů jednoho hrdiny pozorovat velkou část naší historie ve dvacátém století,“ dodal režisér Jan Svěrák. Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny Edy obsadil Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého. Edu hraje nadaný Alois Gréc, jeho kamarády Otu Václav Hubka, Satíka Niklas Kinecký, Prcka Josef Bedlivý , Vlastíka Petr Uhlík a Škalouda Sebastián Pošmourný. Diváci také uvidí například Jana Třísku v roli dědečka, strýce Vlka v podání Oldřicha Kaisera, Petru Špalkovou jako tetu, strýce Hynka Čermáka či samotného Zdeňka Svěráka jako ředitele školy.

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...