Úvod Lifestyle Cestování Česká republika z ptačí perspektivy
CestováníKnihy

Česká republika z ptačí perspektivy

26
?????????????????
DSC_3967Návštěvy rozhleden a nejrůznějších věží a výškových bodů s možností výhledu do širokého okolí patří k oblíbeným turistickým výletům jak o dovolených, tak i prázdninách či prodloužených víkendech.  Popularita těchto staveb je u nás doslova historickou záležitostí, neboť je již první turistické spolky, vznikající u nás během 19. století, hojně stavěly.
Díky populárnímu Klubu přátel rozhleden a Klubu českých turistů, i neorganizovaným nadšencům, jsou všechny rozhledny na území ČR  pečlivě zmapovány a je jim věnována spousta specializované turistické literatury. Před časem však vyšla knížka, která zaujala první místo na jejich pomyslném žebříčku. Nedávno následoval  pro velký čtenářský zájem dotisk a v současnosti se připravuje druhý díl.

Nové rozhledny ČR
Autorská dvojice Jaroslav Fabera a Helena Holubářová osobně objezdili, shlédli a popsali v encyklopedicky řazeném průvodci kapesního formátu v tvrdých deskách více než 101 „výhleden“  bohaté škály podoby architektonického zpracování. Jejich pečlivá práce je nejenom skvělým příspěvkem k medializace popisovaných objektů, ale především slouží jako báječná výletní rukojeť – neboť, jak je vidnou, všechno jsme přece jen ještě nevěděli, natož pak viděli.

Celkem 138 objektůDSC_3968
Šikovně graficky vyvedená knížka je v tzv. předsádce, tudíž ihned zkraje publikace, opatřena mapou České republiky s červeně vyznačenými rozhlednami a modře zdůrazněnými výhlednami a čitelným seznamem v mapě uvedených objektů.
Ve svém úvodním slově autoři čtenářům vysvětlují pojem „výhledna“. Ten vznikl na akci Letního srazu turistů v červnu roku 2014 v Bělé pod Radbuzou, při křtu takovéto malé stavby s výhledem do okolí. Přiléhavý název pro tento typ rozhledniček  s výškou přibližně šesti metrů, které jsou stavěny nejen za účelem rozhlížení se po krajině, ale slouží i jako odpočinková místa na cestách turistům i cykloturistům, se záhy ujal. Brzy obohatil turistický slovník a  dnes se běžně používá.

DSC_3966Přehledná orientace, nejdůležitější informace, srozumitelné piktogramy
Publikace až katalogového charakteru je uspořádána regionálně dle krajů. Ty jsou seřazeny tak, aby na sebe oblasti co nejlépe navazovaly. Začíná Prahou, a dále pokračuje přes Středočeský kraj do kraje PU, následuje HK, LB, UnL, KV atd., přes západní Čechy (oblast je rekordmanem v počtu uvedených staveb), a dále Jihočeský kraj. Po Vysočině na Moravu.
Kraje jsou odlišeny různou barvou tzv. hmatníků, barevného okraje knihy, přičemž barva kraje je stejná i v mapě na předsádce a v obsahu knihy. Hmatník ještě obsahuje údaj o GPS rozhledny a vpravo dole ikonu pro rychlou orientaci, zda je otevřeno jen sezónně, či celoročně. Mimo základních údajů v obsahu popisu jednotlivých staveb nechybí ani takové údaje, jako jsou inovace o GPS nejbližšího bodu příjezdu automobilem, či jsou rozhledny opatřeny vstupem přes turniket.
Příjemnou a nápaditou pozorností nakladatelství Grada, které zmíněnou publikaci vydalo, je i graficky vyhrazený prostor pro turistické razítko, který nám z knížky udělal osobní turistický deník! Knížka je v závěru opatřena abecedním rejstříkem staveb. Zbývá dodat, že publikace obsahuje především nové stavby rozhleden a výhleden vzniklých v letech 2013 až 2015. Knížka, která vyšla v roce 2016 měla pro velký čtenářský zájem dotisk a v současnosti její autoři připravují další díl, který obsáhne léta 2016-2017. Více na: www.grada.cz
Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...