Úvod Krása a zdraví Zázračné houby
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Zázračné houby

35

Příroda je k člověku velmi štědrá. Najdeme v ní takové množství zdrojů, které nejenže prospívají lidskému zdraví, ale i pomáhají nám nabudit imunitní systém a zbavit se mnoha zdravotních neduhů. Ne nadarmo většina léčiv a antibiotik pochází z rostlin a hub!

Houby k podzimu patří tak nějak automaticky. Jejich sbírání se pro mnohé z nás stalo relaxačním rituálem, při kterém můžeme maximálně vypnout a věnovat se hledání kouzelných tměvě hnědých kloboučků v zažloutlém listí. Houby však, byť jen některé druhy, dokáží mnohem víc. Jejich přínos byl po léta spíše podceňován s tím, že nemají téměř žádnou kalorickou hodnotu a pro lidský organismus jsou těžko stravitelné. Nesmíme ovšem zapomínat, že hub po světě rostou tisícovky druhů a některé z nich si díky svému složení zaslouží označení zázračné. Ne nadarmo se používají ve farmacii, přidávají se do bylinných extraktů, mnozí je dokonce přidávají do čajů, s oblibou po nich saháme v kuchyni. Věříme v jejich léčivou moc. V Japonsku třeba roste houba, jejíž cena se rovná váze stříbra. To právě díky svému výjimečnému složení.

Léčivé látky v houbách

Na světě existují tisíce různých druh hub, přitom ty jedované, které dokáží lidskému organismu ublížit, tvoří jen malé procento. Většina hub je jedlá a existuje i mnoho druhů hub s vysokým množstvím léčivých látek. Mezi z lékařského hlediska významné houby patří tzv. bílé houby jako lanýže, houby shitake (známé především z asijské kuchyně), hlíva ústřičná, či některé druhy pečárkovitých hub. Čirůvky pomáhají diabetikům snižovat hladinu cukru v krvi, látky obsažené v penízovce, nebo pýchavkách působí proti některým druhům rakovinného bujení. Z některých druhů hub se vyrábějí antibiotika. Konzumace všech zmíněných druhů je pro lidský organismus z nutričního hlediska velmi prospěšná, některé druhy jsou navíc i velmi silným imunitním stimulátorem.

Houby a vitamíny

Houby tělu dodávají především vlákninu a vitamíny. Množství vitamínů se ovšem v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten, provitamín A, vitamíny B, protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině a menší množství vitamínu E, K a PP. Nejběžnější výživovou látkou ve většině hub je thiamin nebo-li vitamín B1, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamín B3), kyselina pantothenová (vitamín B5), kyselina listová (vitamin B9), dále Najdeme v nich také cukry, bílkoviny, aminokyseliny, důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, manghan, měď, zinek a selen. Obsahují i množství esenciálních aminokyselin a chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení. Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Některé druhy hub, například hřiby, nebo žampiony jich obsahují více než maso. Ovšem je na místě mít se i na pozoru. V houbách se nacházejí i aminokyseliny, které naše tělo nevyužívá, a které tudíž u některých jedinců mohou vyvolat alergickou reakci. A dalším nepříznivým faktem je, že z okolní půdy a ovzduší nasávají i takové prvky jako arzén, rtuť a olovo. Nesbírejte jeproto v místech, ve které by se byť jen v malém množství mohly vyskytovat. Rovněž se vyhýbejte místům poblíž silnic, průmyslových podniků a tepelných elektráren a podobně.

Zázračná molekula beta glukan

Všechny jedlé houby lidskému organismu tedy prospívají, jen některé ale obsahují další významnou látku, které odborníci teprve začínají přicházet na chuť. Jedná se o výjimečnou molekulu s názvem beta glukan. Oč se jedná? „Beta glukan je unikátní přírodní komplexní polysacharid, schopný podporovat obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám,“ píše na stránkách betaglukan.cz prof. Dr. Václav Větvička, přední světový odborník na glukany z kentacké Univerzity v Louisville v USA „I když jsou biologické účinky glukanu známé již delší dobu, vědci se na něj soustředili až od poloviny minulého století. Ale stálo to za to. Více než padesát let výzkumu a tisíce studií prováděných mimo jiné na universitách v Harvardu, Bayloru, Tulane a Kentucky prokázaly, že denní konzumace beta glukanu optimálně stimuluje makrofágy a výsledkem je obranný systém vyladěný na nejvyšší výkon. Tato mocná stimulační sloučenina byla nalezena i v kvasnicích a právě i několika houbách.

Zázračné beta glukany

Beta glukany byly zkoumány pro svou schopnost zmírnit příznaky nachlazení, ale i zpomalit růst rakovinných buněk. V rámci výzkumu uskutečněném Centrem pracovní fyziologie a matabolismu v Montaně, USA, (Montana Centre for Work Fyziology and Exercise Matabolism) byla sledována skupina požárníků v souvislosti s jejich příznaky nachlazení a chřipky. Hasiči mají fyzicky a emocionálně velmi stresující povolání, které od nich vyžaduje maximální fyzické i emocionální nasazení. Výsledky studie ukázali, že u těch, kteří užívali beta glukan místo placeba, se symptomy zánětu dýchacího ústrojí zredukovaly na 23 procent. „Tyto výsledky jsou v souladu s předcházejícími klinickými výzkumy zahrnující maratonské běžce, jedince s vysoce stresujícím životním stylem a obecnou populaci,“ napsal Brent C Rudy, ředitel montanského Centra pro fyziologii práce a metabolismu. A poslední výzkumy ukázaly, že tuto vzácnou molekulu ukrývají i něktweré druhy hub. Které konkrétně?

Houby maiteke

Maitake v japonštině znamená tančící houby. To znamená, že lidé, když našli tyto houby, začali z radosti tancovat. Japonci jejich cenu pro jejich uzdravující schopnosti srovnávají s cenou stříbra. Právě u těchto hub se našla velmi vysoká hladina imunitní molekuly beta glukanu 1,6-D.

Houby pečárkovité

Pečárek je celá řada, avšak mezi léčivé řadíme hlavně pečárku zahradní (Agaricus hortensis) a pečárku dvouvýtrusnou (Agaricus bisporus), ve starší literatuře uváděnou pod názvem pečárka (žampion) polní (Agaricus campester). Ze všech pečárek rostoucích ve volné přírodě je tento druh nejvýznamnější a nejčastěji se sbírá. V léčitelství se používá proti některým kožním alergickým chorobám. Ve Francii se práškovaná droga užívala u některých forem alergického astmatu. V Itálii byla v pečárkách objevena látka snižující hladinu krevního cukru. Též byly objeveny antibiotické látky působící proti bakteriím, a dokonce i látky kancerostatické. Pro ty nejvzácnější pečárky s vůbecvysokou hladinou beta glukanu ale musíte až dodeštných pralesů Brazílie, klde si vysloužily označení Božské houby. Výzkumy ukázaly, že právě tyto houby se mohou pochlubit vůbec nejvyšší hladinou beta glukanu na světě. Když sledovaní jedinci v rámci výzkumu zařadili do svého jídelníčku tyto houby, do dvou až čtyř dnů se zněkolikanásobilo množství NK buněk v jejich krvi – jejich vzrůst byl až 3000 procentní. (NK buňka – z angl. Natural killer, tedy „přirozený zabíječ“, je velká granulární buňka imunitního systému, která je řazena mezi lymfocyty po boku b-buněk a T-buněk. NK buňky jsou schopny zabít nádorové buňky či buňky napadené viry.)

Houby reishi

Tyto houby jsou bohaté na betal 3D glukan, který oživuje makrofágy, T buňky a citokynetickou aktivitu. Tyto houby jsou silným analgetikem, antioxidantem, mají antimikrobiální efekt. Ochraňují ledviny adetosikují tělo od ionizující radiace.

Hlíva ústřičná

Konzumace hlívy díky obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd. Hlíva je přírodním zdrojem látek ze skupiny statinů. Studie prokázaly že hlíva obsahuje 0,4–2,7 % statinů v sušině. Obsahuje i β-glukany, také terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou. V mnoha pokusech s konzumací sušené hlívy při dietě u zvířat byl zaznamenán úbytek cholesterolu.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...