Úvod Divadlo Pět minut s Janem Přeučilem
DivadloFilmyOsobnosti

Pět minut s Janem Přeučilem

28

V plejádě slavných českých komediantů, jak se dříve říkalo lidem z prken, která znamenají svět, a které na těchto stránkách představujeme, rozhodně nesmí chybět filmový a divadelní herec s úžasným hlasem, oblékáním a vstupováním – Jan Přeučil.

Při práci na tomto článku jsme měli štěstí, neboť vznikal v čase divadelních prázdnin a Mistr Přeučil si tedy mohl lépe pro nás dělat čas, který jinak dělí mezi pedagogickou činnost, filmové a televizní role, dabing i vlastní tvorbu na pořadech pro děti i dospělé, při spolupráci s  herečkou Evou Hruškovou, se kterou tvoří nejenom úspěšný kumštýřský, ale i manželský pár.

I když manželé Přeučilovy nevlastní žádný „víkendhaus“, mají celou republiku sježděnou. Není to ale díky výletům, nýbrž uměleckým štacím jejich divadla.
I když manželé Přeučilovy nevlastní žádný „víkendhaus“, mají celou republiku sježděnou. Není to ale díky výletům, nýbrž uměleckým štacím jejich divadla.
Recept na dlouhověkost

Zkraje tohoto roku oslavil Jan Přeučil osmdesátku (nar. 17. února 1937 v Pardubicích).  Věk na něm rozhodně není znát. Štíhlý elegán co má styl,  džentlmen každým coulem. Má smysl pro humor a rád se směje, hovoří zásadně spisovně. Jeho recept na dlouhověkost?
Optimismus, pohyb na zdravém vzduchu a práce. Konkrétně: dobrá nálada je půl zdraví, co se týče pohybu, Jan Přeučil nevynechá jedinou příležitost, aby si mohl zaplavat v pražském Podolí, kam dochází prakticky pravidelně již dvacet let a rád a hodně chodí pěšky. Dokonce i do schodů, výtah použije jen v časové tísni. Na nějaké tělocvičny nebo fit centra nemá čas. Chůze mu náramně vyhovuje a tak ho třeba můžeme potkat po vltavské náplavce, kterou křižuje z jednoho konce na druhý se scénářem nějaké nové role v ruce, neboť při pří procházce se nejlépe na text koncentruje.

Jedna z obligátních otázek při našem setkání zněla: A co cestování? Jan Přeučil, o kterém je v hereckých kruzích známo, že nevlastní žádnou chalupu nebo chatu, se vyznal z lásky k Řecku, které miluje jako kolébku civilizace a dramatického mění. Tak jako svého času legendární Démosthen překřikoval hučení příboje s oblázkem pod jazykem, aby se naučil skvěle vyslovovat, brousí si na řeckých ostrovech během dovolené Jan Přeučil svůj přednes brouzdaje se po kolena v příboji – i když by dávno a dávno nemusel, jak je perfektní.
Jedna z obligátních otázek při našem setkání zněla: A co cestování?
Jan Přeučil, o kterém je v hereckých kruzích známo, že nevlastní žádnou chalupu nebo chatu, se vyznal z lásky k Řecku, které miluje jako kolébku civilizace a dramatického mění. Tak jako svého času legendární Démosthen překřikoval hučení příboje s oblázkem pod jazykem, aby se naučil skvěle vyslovovat, brousí si na řeckých ostrovech během dovolené Jan Přeučil svůj přednes brouzdaje se po kolena v příboji – i když by dávno a dávno nemusel, jak je perfektní.

Třetím dílem Přeučilova receptu na dlouhověkost je práce, bez které si nedovede svůj život představit. Ovšemže má tu výhodu, že jeho povolání je i jeho největším koníčkem. Dovolíme si za něho malou bilanci:
V televizní a filmové tvorbě ztvárnil víc jak sto postav, divadelních rolí má za sebou neméně pět desítek. Dále pak na čtyři sta dabingových rolí, kde zaujal díky svému rétorickému umění. Starší generace si jistě vzpomene na jeho debut v roce 1958 v legendárním filmu Smrt v sedle, milovníci muzikálů na něho chodí od roku 1993 do karlínského Hudebního divadla. Ze současných rolí jmenujme alespoň Přeučilovy postavy v televizních seriálech Stopy života nebo třeba Přístav. Jeho umělecké vyjádření řídí sama Thálie, která mu dala do vínku jedinečného „záporáka“ nebo „zlouna“, jak se píše ve stejnojmenné autobiografické knize Setkání s Janem Přeučilem“. Těch publikací, mapující život tohoto elegána českého filmu a milovníka klobouků s medovým hlasem, je celá řada. Za všechny jmenujme alespoň „Jan Přeučil“ od novináře a redaktora Vladimíra Kovaříka nebo „Jan Přeučil, muž taktní k uzoufaní“ z tvůrčí dílny publicistky Šárky Horákové.
Jak známo, Jan Přeučil je též vysokoškolský pedagog, specializující se zejména na výuku rétoriky.  Na pražské DAMU působil jako docent, vyučuje též na škole Akademického umění v Banské Bystrici na Slovensku. Rovněž sám napsal úspěšnou knihu Rétorika, která by měla patřit u začínajících herců k povinné literatuře. Jeho semináře, které věnuje této tématice, Přeučil nazývá „rétorické laboratoře “ a je nutno dodat, že nezájmem studentů při nich rozhodně netrpí.


Curriculum vitae

Janův otec, nakladatel a politik František Přeučil, byl jedním z obžalovaných v procesu s Miladou Horákovou, díky němuž strávil deset let na Mírově a v lágru Leopoldov. Vlivem těchto událostí nemohl jít jeho syn studovat na vysněné herectví, i přes výslovné doporučení od slavného Karla Hὃgera, že se jedná o talent, který se rodí jednou za sto let. A tak nastoupil do učňovského učiliště ČKD Stalingrad. Jeho touha po herectví byla však silnější než všechny překážky a posléze Jan Přeučil vystudoval večerní gymnázium pro pracující a následně byl přijat na Divadelní fakultu AMU v Praze. Tady studoval v ročníku kupříkladu s Milenou Dvorskou a Janou Hlaváčovou. Školu absolvoval v roce 1960 a hned pak šel takříkajíc od role k roli v divadle, filmu, televizi, rozhlasu a dabingu. Stálé divadelní angažmá měl v Divadle Na zábradlí od roku 1960 až do roku 1993, kdy v letech 1982 – 1987 působil mj. rovněž jako šéf činohry. Od roku 1993, jak jsme si již řekli, vystupoval také v muzikách hudebního divadla v pražském Karlíně. Dnes má Jan Přeučil se svou manželkou Evou Hruškovou v Mánesově ulici na pražských Vinohradech vlastní divadlo pro děti i dospělé.
Ivan Černý
Foto Jan Parkman

Populární články

Související články

KnihyOsobnosti

Jirka, Mirek, Slávek a ti druzí…

Memoárová literatura patří ke čtenářsky nejoblíbenějším žánrům. Populární pražské Nakladatelství Olympia publikace životních...

FilmyTéma dneUmění

Další triumf českých sklářů!

Po takových unikátních projektech, jakým byl kupříkladu osmitunový skleněný sarkofág pro dánskou...

DivadloKnihyUmění

To byla pražská bohéma!

Před krátkým časem vydalo populární pražské nakladatelství Olympia jedinečnou knížku málo známých...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...