Úvod Lifestyle Cestování Loucký klášter s novým predikátem
CestováníGurmánVýstavy

Loucký klášter s novým predikátem

28

DSC_4321Navštívit Znojmo je báječným gastronomickým zážitkem především v podzimním čase vinobraní a koštů, kdy zde kralují tekuté znovínské dobroty, ověnčené spoustou stříbrných a především zlatých medailí z domácích i zahraničních prestižních vinařských soutěží. Tato vinařská Mekka se ale chlubí i Louckým klášterem, který byl v letošním roce vyhlášen Národní kulturní památkou.

Impozantní historický objekt dlouhá léta bojuje o své přežití. Církev ho totiž odmítla převzít vzhledem k velikosti a případným nákladům při rekonstrukci, zahraniční investoři zase z něho chtěli udělat mj. kasino. Díky vizi společnosti Znovín Znojmo dnes ale rozkvétá a mládne ve službách mlsných jazýčků a vyznavačů životního stylu. V neposlední řadě i pod vlajkou kultury a cestovního ruchu.

Slavné dějiny Louckého klášteraJsme v Louce, příměstské části Znojma, které dominuje monumentální komplex bývalého premonstrátského kláštera. Ten založil přemyslovský kníže Ota Konrád v roce 1190. Brzy se stal jedním z nejdůležitějších center nejen duchovního a uměleckého, ale také hospodářského života celé Moravy. Vynikající osobností v čele kláštera byl opat Šebestián Freytág z Čepirohu, jeden z vychovatelů císaře Rudolfa II., usilující od svého zvolení v roce 1573 o rozkvět louckého hospodářství i duchovních hodnot. Pro Znojmo je mj. významný i tím, že poprvé sem poprvé přivezl semena okurek! Ta se zprvu pěstovala v klášterních zahradách, ale brzy se rozšířila po celém Znojemsku, i díky tomu, že lidé věřili, že chrání před morem.
Ve čtyřicátých letech 18. století se stal převorem kláštera Prokop Diviš, přírodovědec a badatel v oboru elektřiny, první konstruktér uzemněného hromosvodu na světě! V klášteře ale Diviš zkonstruoval i elektrický hudební nástroj, nazývaný Denis d´Or (zlatý Diviš), podobný elektrofonickým varhanám, bez nadsázky předchůdce našich elektronických kytar! Tím byl inspirován i název populárního a vyhledávaného znovínského vína Denis d´Or.DSC_4499
18. století znamenalo pro klášter nejen vyvrcholení jeho stavebních aktivit v podobě velkolepé stavby nového konventu, ale v roce 1784 též jeho zánik v rámci josefínských reforem. Premonstráty vystřídali vojáci, kteří využívali klášterní budovy jako kasárna nepřetržitě až do roku 1994. Armádám, od c.k.  ženijní akademie až po čsl. lidovou, je třeba připsat k dobru, že se o celý areál staraly. O jeho chátrání se postaral zub času od druhé poloviny devadesátých let minulého století až do nedávna, kdy díky společnosti Znovín Znojmo vstal z popela jak příslovečný Fénix.

Na momentce se zleva usmívá Pavel Vajčner, předseda představenstva Znovín Znojmo, zprava Zdeněk Hrabica, novinář, spisovatel a patron Galerie umění Louckého kláštera
Na momentce se zleva usmívá Pavel Vajčner, předseda představenstva Znovín Znojmo, zprava Zdeněk Hrabica, novinář, spisovatel a patron Galerie umění Louckého kláštera

Unikátní krypta i rozsáhlé vinné sklepy

Na prohlídku popisované památky je si třeba i s časem, věnovaným informačnímu středisku a návštěvnického centra s ochutnávkou vína i prohlídkou jedinečné Galerie výtvarného umění, zabukovat nejméně tři hodinky.
Centrem kláštera je trojlodní bazilika Panny Marie a sv. Václava, pod níž se nachází unikátní románská krypta. Jedná se o jednu z nejstarších dochovaných stavebních památek kláštera. K dalším zachovaným pozdně románským památkám patří apsida kostela. Velmi cenné je i torzo raně gotického ambitu v sousedství chrámu, jež pochází z doby kolem roku 1240. V 90. letech 17. století bylo vystavěno nové opatské křídlo v podobě dvoupatrové budovy v manýristickém stylu. Na první pohled však turisty a návštěvníky kláštera upoutá velkolepá barokní stavba konventu, jejíž architektura i umělecká výzdoba neměla ve své době na Moravě obdoby. Pokud se některý z turistů zajímá o klášterní knihovnu, která zde nenajdeme, tak jest mu průvodcem vysvětleno, že za proslulou louckou klášterní knihovnou se musí vydat do strahovského kláštera, kde je umístěna. Čítá více než deset tisíc svazků, které jsou uloženy v nádherně vyřezávaných regálech. Loucký klášter však byl vždy nejenom střediskem vzdělanosti, ale i vinařství. Vlastnil mnoho vinic v celé znojemské oblasti a pod klášterem jsou rozsáhlé vinné sklepy, doposud čekající na své využití.

Návštěvnické centrumDSC_4466
Tak tady návštěvníci získají vše potřebné nejen o populárním Vinařském turistickém programu, ale i bohaté informace o provozu znovínského Moravského sklípku v nedalekém Šatově, o sezónních ochutnávkách vín ve stáncích přímo na vinici Šobes nebo na vinici v Havraníkách a to za každého počasí! K zážitkové turistice též patří návštěva největšího křížového sklepa na světě v Příměticích či ve Znojemském podzemí. V Návštěvnickém centru se pravidelně konají ochutnávky několika vzorků vín a k dispozici jsou i informace o organizovaných prohlídkách klášterního komplexu, včetně vinařského muzea a umělecká galerie s díly, která vznikly během posledních desetiletí od předních českých a moravských umělců na téma víno.
Program exkurze zahrnuje i ochutnávku pěti vzorků vína. Každý z návštěvníků navíc získá stylový suvenýr – „koštovačku“. Milou pozornosti je fakt, že řidičům a abstinentům je nabízena lahvička vína o obsahu 0,1871.

DSC_4494Prohlídky kláštera
Leden-březen na základě objednávky
Duben – září v sezoně denně / Po-Ne: 9.00 – 18.00
Říjen – prosinec na základě objednávky
Kontakt: tel.: 515 267 458 , 606 624 648
Pro skupiny nad patnáct osob je možné prohlídku přizpůsobit dle dalších požadavků
Okolní turistická lákadla
V těsné blízkosti Louckého kláštera je skvěle vybavené letní koupaliště. K dispozici je zde nejenom několik nerezových bazénů s vyhřívanou vodou a s různou hloubkou, ale také s bohatou nabídkou nejrůznějších vodních radovánek, včetně skluzavek, vířivek či protiproudů.
Populární je devadesáti minutová okružní jízda vyhlídkovým turistickým vláčkem křížem krážem Znojma, při níž ochutnává lahodný sýr a popíjí skvělé znovínské víno. Výletníci se projedou středověkými uličkami i náměstími, spatří významné stavební památky. Včetně historických hradeb, odkud je nádherný výhled na město z údolí Dyje. Cyklisté se mohou vzít do vláčku kolo. Nastoupit lze na kterékoli z osmi zastávek a na kterékoli z nich lze okružní jízdu přerušit, a pak, s označeným lístkem, příštím spojem okruh dokončit.DSC_4445
Závěrem: Jízda vyhlídkovým turistickým vláčkem o kapacitě 64 osob je vynikající zábava i pro rodiny s dětmi a ve všech ročních obdobích, včetně blížící se zimy. Více informací na tel.: 515 267 458.
Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...